Петар Лазаров косопственик на Македонија - Експорт

Петар Лазаров

Косопственик на Македонија - Експорт

Авторите на овие текстови, Петар Лазаров и Калин Бабушку, во екот на својата зрелост, решаваат да го посветат својот живот во Македонија на правење добри, убави и квалитетни нешта. Амбициозни и свесни за општественото опкружување, тие непрестајно се обидуваат да создадат препознатливи македонски брендови, трудејќи се да уживаат во она што го работат. Секогаш позитивни и оптимистични, Перо и Калин како добри познавачи на домашните работи, на највисоко можно професионално ниво, со силна волја и многу љубов, ги стимулираат и ги развиваат бизнисите и нивните брендови во нашата земја. Преку поддршка и развој на проекти од општествен интерес, МАКЕДОНИЈА-ЕКСПОРТ Консалтинг неуморно работи на развој на бизнис стратегии, обуки, креирање на брендови, извоз, итн. Петар и Калин веруваат дека НИЕ самите сме оние кои треба постојано да влијаеме на промените и да ги креираме. Нивната цел е единствена - Да се извлечеме од оваа состојба на мирување! Токму и затоа, преку нивното мото Едукација, Едукација и Едукација! самите сфаќаат дека доколку сакаме да се поместиме понапред, од актуелната ситуација, ќе мора постојано да инвестираме во своето знаење. Впрочем, како што тие неретко знаат да кажат, „Ако сакаме Македонија да ја ставиме на видно место на економската мапа во светот, мора да нудиме квалитет што ќе биде препознатлив, но не само во домашни услови!“. Димитар Банов (новинар, сценарист и баскетџија) Tip of the Week се авторски текстови што се објавуваат секој четврток и обработуваат теми од секојдневниот живот коишто помогат да го подобрите вашето лично и професионално работење. Коментарите за совети, можете да ги пишувате на: www.facebook.com/tipoftheweekPriracnik Како сублимат на првите 50 совети е издаден единствениот прирачник за личен и професионале развој www.macedonia-consulting.com/tip-of-the-week-priracnik.php Доколку сакате текстовите да ги добивате на Вашиот е-меил или мислите дека некои Ваши колеги, соработници и пријатели треба да ги добиваат овие текстови, испратете ни ја/ги на tow@macedonia-export.com

http://www.macedonia-consulting.com
Напишано од

Петар Лазаров:

Која е вашата боја?

Која е вашата боја?

Со какви очи гледаш, во која боја гледаш, така ќе го гледаш светот, а и тој тебе.

Прочитај повеќе

Трема

Трема

Едни од најдобрите техники кои влијаат на намалување на тремата е инвестирањето во знаење и во тренинг (практика и искуство).

Прочитај повеќе

Краток текст  

Краток текст  

Секогаш е потешко да се напише некој пократок текст, е-пошта, порака (нормално тука се мисли кога сакаме да испратиме некоја порака која треба да се објасни убаво), отколку да се раскаже во подолг текст.

Прочитај повеќе

Што е врвен продавач?!

Што е врвен продавач?!

Зошто некој од продажниот тим дава подобри резултати од другите? Што ги прави едните подобри од другите? Она што мора да се разбере е дека не е во прашање генетика или среќа, туку повеќе работа на себе.

Прочитај повеќе

Импровизација!

Импровизација!

Денес, веќе секој импровизира. Секој приучен си дава за право, бидејќи е дозволено да импровизира, да ги руши правила, а со тоа влијае врз намалување на квалитетот на работата.

Прочитај повеќе

Почит!

Почит!

Егото е контра пропорционално од почитта.

Прочитај повеќе

Дали се чувствувате како продавач?!

Дали се чувствувате како продавач?!

Што било да работите, дали продажба или некоја друга функција, најважно е да се поистоветите со функцијата, со работните задачи и со одговорности.

Прочитај повеќе

2017-та!

2017-та!

Ако ништо не сме промениле или подобриле кај нас, не сме се помрднале од комфорната зона, не може да очекуваме некои драматични резултати во иднина. Затоа, прифатете ја новата состојба на „промената ќе дојде” и подгответе се за сите предизвици што следат.

Прочитај повеќе

Важно е да се реши проблемот!

Важно е да се реши проблемот!

Во две проблематични ситуации, што ми се случија периодов, двајца од соработниците кога се појави проблемот ми рекоа „не се грижи, најважно е да го решиме проблемот”.

Прочитај повеќе

Сериозно сфаќање на работите!

Сериозно сфаќање на работите!

Самите келнери, а најмногу нивните газди, не ја сфаќаат сериозно и не даваат доволно внимание на улогата „келнер”.

Прочитај повеќе

Како да кажеш НЕ!

Како да кажеш НЕ!

Со цел да бидеме подобри во извршување на своите задачи (цели), а и за наше психичко здравје, мора да научиме да кажуваме и НЕ.

Прочитај повеќе

Тим

Тим

Сето тоа теоретски е многу точно и фантастично звучи, но во реалноста и во услови на ваков начин на функционирање на работите, ТИМ не може да постои.

Прочитај повеќе

Меракот нема цена!

Меракот нема цена!

Замислете дека можете да си ги исполните сите желби?! Дали мислите дека ќе бидете среќни?

Прочитај повеќе

Art

Art

Бидете уметници во сè што работите! Пренесувајте ги вашите чувства и идеи во сè што правите!

Прочитај повеќе

Проактивност

Проактивност

Проактивноста води кон акција, кон промени, кон прогрес. Реактивноста кон статус-кво. Вежбајте проактивност.

Прочитај повеќе

Да учиме од децата!

Да учиме од децата!

Созревањето е преценето, некаде прочитав. Животот не треба да се зема толку сериозно. Понекогаш убаво е да бидеме дете и да живееме во моментот.

Прочитај повеќе

Се бара…

Се бара…

СРЕЌАТА е состојба на умот! Дали ќе бидеме среќни или несреќни најмногу ќе зависи од нашата перспектива на разгледување и прифаќање на работите што ни се случуваат.

Прочитај повеќе

Тренинг

Тренинг

Она што мора да сфатиме е дека без макотрпна работа, без да пуштиме пот и повторуваме досадни работи, не може да очекуваме дека ќе успееме да се профилираме високо во она што го работиме или го правиме.

Прочитај повеќе

Грешки!

Грешки!

На сите ни се случило да направиме грешки, професионално или приватно. Но, она што нè прави различни, е како реагираме на грешките и како се справуваме со новонастанатата ситуација.

Прочитај повеќе

Одлучност

Одлучност

За лесните одлуки веднаш знаеме да пресечеме, но кога ќе се сретнеме со одлуки од огромна важност за нас, за нашата компанија, фамилија, опкружување, понекогаш ни е многу тешко да „пресечеме“.

Прочитај повеќе

Burnout!

Burnout!

Доколку се најдете во поголем број од горенаведените сигнали, време е за промени.

Прочитај повеќе

Бидете несериозни!

Бидете несериозни!

Многу е важно да ги гледаме работите позитивно. Умешноста е, да научиме како негативните работи да ги гледаме позитивно (да имаме став – да научиме барем нешто).

Прочитај повеќе

Поддршка

Поддршка

За да започнете некој бизнис или да се пробиете на пазарот како нови во бизнисот, покрај тоа што ви се потребни финансии, знаење, тим, истрајност, храброст и сите други елементи и карактеристики, од огромна важност е и поддршката од околината.

Прочитај повеќе

Нови пазари!

Нови пазари!

Нашиот нов предизвик е повод и инспирација за овој неделен совет. Преку практичен пример, целта на овој текст ќе биде да ве запознаеме со најважните елементи за влегување на нови пазари.

Прочитај повеќе