Звонко Кузмановски

Звонко Кузмановски

Директор на Macsan, Санта Барбара, Калифорнија

Авторот е директор на компанијата Macsan, Санта Барбара, Калифорнија, чија специјалност е развој на алатки за лидерство.

http://www.macsanllc.com
Напишано од

Звонко Кузмановски:

Комотно на мислите, тесно на зборовите

Комотно на мислите, тесно на зборовите

Изразувај се (усмено или писмено) така што на мислите да им биде комотно, а на зборовите да им биде тесно. Значи, со малку зборови искажувај многу мисли.

Прочитај повеќе

Сива еминенција

Сива еминенција

Сум видел многу случаи кога раководителот верува дека некоја личност е неформален лидер ама всушност се испоставува дека тоа не е баш така. Зајакот лежел во некоја друга грмушка. Резултатот: катастрофа.

Прочитај повеќе

Мит за делегирањето

Мит за делегирањето

Советите одат по теркот „исто бројче за секого“, или како овде велат “one size fits all.” Длабоко верувам дека овој мит за делегирањето не го минува тестот на реалноста, односно нештата се поинакви во реалното деловно опкружување.

Прочитај повеќе

Волците во нас

Волците во нас

Не велам дека постојано треба да ја манифестираме нашата добра страна. Тоа, за жал, може да нé претвори во овчички. Одвреме – навреме треба да се покаже заби.

Прочитај повеќе

Туркање и влечење

Туркање и влечење

Имам сфатено дека агресивните стратези обично одат со притискање, а пасивните одат со влечење. Мудрите ги користат двата пристапи комбинирано.

Прочитај повеќе

Ловџија или дивеч

Ловџија или дивеч

Бизнисот, по дефиниција, е борба за опстанок. Нема fair play и скрупули. Секој нов ден во компанијата е борба во која актерите имаат еднакви шанси да им се случи промена во улогите – ловџиите да станат дивеч и обратно.

Прочитај повеќе

Нокдаун

Нокдаун

Големината не е во тоа да не паднеш, туку во тоа да станеш и да продолжиш со борбата. Еден нокдаун не е и крај на мечот.

Прочитај повеќе

Ортаци

Ортаци

Дали еден човек е доволен да ги понесе сите ризици на отворање и водење компанија или е потребен тим? Дали основачот е подготвен да го крчи патот сам низ непознатиот терен или му е потребна помош? Со еден збор, дали да се оди соло или со ортак/ортаци?

Прочитај повеќе

Идеја вечна

Идеја вечна

Давачите на идеи се идеолози, а спроведувачите се менаџери на идеи. Првите осмислуваат револуции, вторите ги спроведуваат. Првите горат во тек на револуциите, а вторите жарат и палат после неа.

Прочитај повеќе

Точки и линии

Точки и линии

Намерата не ми е да полемизирам околу етичките аспекти на собирање и употреба на информации во компаниите. Ама она што со сигурност го знам е дека сé повеќе компании воведуваат ново поглавје во нивните интерни правилници: информации.

Прочитај повеќе

Кец на десетка

Кец на десетка

Ретко изразувам согласување со некого, по природа сум таков. Што би рекле, дрвен адвокат. Сакам да полемизирам и да барам дупки во логиката на мојот соговорник. А најдам некоја слабост, веднаш градам тактика за напад на таа точка.

Прочитај повеќе

Anger-obics

Anger-obics

Во психологија, стандардните манифестации на гнев може да се сумираат во четири широки категории: отпор, сарказам, агресивност и пасивно непријателство.

Прочитај повеќе

Превентивно одржување на хуманиот капитал

Превентивно одржување на хуманиот капитал

Скоро секој раководител во една компанија се занимава со хуманиот капитал: извршните директори ги бираат првите луѓе во департманите, првите луѓе на департманите ги бираат своите први соработници и ги чуваат во скут и така до најдолните рамништа.

Прочитај повеќе

Говор на парите

Говор на парите

Имам чувство дека говорот на парите, кога станува збор за Македонија, се претвора во дијалект кој само ние го разбираме!

Прочитај повеќе

Збунете ја завесата, се спуштив

Збунете ја завесата, се спуштив

Не знам дали е можно ваков индекс да се извлече за една држава, ама би бил многу среќен кога тоа некој би пробал да го направи. Ама тоа да не биде некој што сака да се додворува на позицијата, ниту пак со евтини трикови да заработи поени кај опозицијата.

Прочитај повеќе

Вијуги и мускули

Вијуги и мускули

За мене, моќта има две лица: мисловно и телесно, вијуги и мускули. Различни луѓе користат различно лице за остварување на моќ над други луѓе. Некои мислат, некои делуваат

Прочитај повеќе

Без милост (No mercy)

Без милост (No mercy)

Најмала грешка на работа е следена со укор и застрашување – некој веќе чека на врата да го заземе твоето работно место. И сето тоа елегантно запакувано во „It’s nothing personal, just business.”

Прочитај повеќе

Опис – попис препаратус

Опис – попис препаратус

Take it easy, има време за систематизирање на работните места и опис/попис на работните задачи. Во бизнисот нема магија, hocus pocus preparatus. Потребно е време нештата да зреат.

Прочитај повеќе

Аман престанете!

Аман престанете!

Престанете да му се мешате на приватниот бизнис и оставете го да се бори на пазарот според негово наоѓање. Ако го бива, ќе опстане; ако не го бива, ќе пропадне. Негови пари, негова одлука.

Прочитај повеќе

Коркачи, курајбери и коцкари

Коркачи, курајбери и коцкари

Дедо ми викаше „Што не се прчкало, не се кози“ – ако не влезеш комплетно во играта, никогаш нема да добиеш. Основачите се специјален сој – приватна фирма за нив не е игра, туку живот. Затоа, рискираат многу нешта за да започнат свој бизнис.

Прочитај повеќе

Ѓаволот е во деталите

Ѓаволот е во деталите

Фирмите треба да се занимаваат со правење пари, а не со трошење време и енергија на задоволување на потребите на администрацијата.

Прочитај повеќе

Бркање ветерници

Бркање ветерници

Македонија е мала, има најлоша можна географска положба, нема природни ресурси, обремената е со страотно многу внатрешни проблеми, има многу ниска работна етика, секој на секого се труди да му го потпика.

Прочитај повеќе

Независност наспроти давање на газот под кирија

Независност наспроти давање на газот под кирија

Преку глава ти е од шефот и од целата фирма каде што сега работиш? Тогаш, отвори си своја фирма.

Прочитај повеќе

Аирлија колумна

Аирлија колумна

Победничка компанија – Од било каде, до врвот

Прочитај повеќе