calculator-178127_960_720

Фото: Pixabay

Од Ричард Брансон до Марк Кубан и Аријана Хафингтон… еве што клучно издвојуваат најуспешните кога е во прашање започнување на бизнис.

Бизнис идејата само по себе не вреди ништо. Ако сакате да започнете бизнис и да успеете во тоа треба да прескокнете преку големи препреки. Остварувањето е клучно за секој бизнис.

Не започнувајте бизнис ако не го сакате тоа што треба да го правите и ако не сте одлични во тоа поле. Успешноста многу повеќе ја диктираат вашата ментална сила, психологијата на размислување и одлучноста да се успее, отколку трикови и измами.

Започнете уште денеска. Еден единствен начин за да научите нешто е преку искуството. Не смеете да си дозволите да седите и да чекате нешто да се случи или пак да се жалите дека немате време за ништо. Изговорите нема да ви помогнат.

Начинот на којшто ќе го менаџирате времето и изборот на активностите што ќе ги преземете во голема мера ќе влијаат на вашиот успех. Делегирајте ги оние работи што можат да бидат извршени од друг, а вие фокусирајте се на вашата експертиза.

Направете сè што е можно за да заштедите пари кога ќе започнувате бизнис. Трошете само за најважните работи без коишто не се може и само во моментот кога вистински ќе затребаат.

Никогаш не престанувајте да градите пријателски и значајни врски со клиентите и останатите луѓе од вашата индустрија. Конкуренцијата гледајте ја како потенцијален бизнис партнер.

Извор RyRob