lemon-926722_960_720

Фото: Pixabay

Понекогаш е тешко веднаш да препознаеме дали сме настинале или пак се работи за некаква алергија. Овие две работи имаат различни причинители, настинката е вирусна инфекција, додека алергијата е предизвикана од одреден алерген.

Кај настинката имунолошкиот систем се активира и телото се бори со вирусот, додека кај алергијата организмот од одредена причина прави грешка и реагира на полен, прашина и друго како да се бактерии. Без потреба се ослободува хистамин и телото се однесува слично како да станува збор за настинка.

Разлики

Една од најголемите разлики е времетраењето и тоа што настинката е заразна за разлика од алергијата. Настинката трае од три до 14 дена, додека алергијата може да трае и со месеци, односно колку долго ќе бидете во контакт со алергенот.

Најчесто се разболуваме во зима, додека алергиите се присутни преку целата година, а најизразени напролет.

Настинката започнува неколку дена по контакт со вирусот, додека симптомите на алергиите се чувствуваат веднаш по контактот со алергенот.

Алергијата не е придружена со болка, температура или треска додека настинката често ги дава овие симптоми.

Насолзени очи што многу често чешаат укажуваат на алергија, додека настинката многу ретко ги пројавува тие симптоми.

email