Mosquito_Tasmania_cropКомарците знаат да бидат премногу досадни и проблематични во летниот период и сите постојано бараме лесни, природни, испробани начини со коишто ќе можеме да се заштитиме од нив. Еве неколку природни елиминирачи на овие инсекти.

Лук

Без разлика дали сте го конзумирале или сте се намачкале со масло од лук по кожата, ефектот ќе биде постигнат, комарците ќе бегаат од вас.

Есенцијални масла

Масло од еукалиптус, рицинус, цимет, рузмарин, мента, се одлични за борба против комарците. Најдобро е да нанесете малку на пулсирачките места на телото и да бидат измешани со некој обичен навлажнувач за тело.

essential-oil-images

Лаванда

Можете да ставите и свежи цветови на телото или да ставите масло од ова миризливо цвеќе на кожата. Лавандата е еден од најефикасните домашни лекови.

Мрежа за комарци

Доколку имате можност, спијте со мрежа за комарци што правилно ќе ја поставите над креветот. Внимавајте да не ја допирате кога спиете, зошто инсектите можат да ве каснат и преку мрежата доколку дојдете во допир со нив.

Mosquito-Double-Bed-Net

Лесна облека со долги ракави

Доколку не ви е премногу жешко, покријте ја кожата со вашата облека. Тоа нека биде лесна и широка облека.

Носете бело

Комарците не ја сакаат оваа боја, затоа потрудете се да носите алишта со бела боја.

email