За време на годишните одмори често се случува малку да заборавиме на сонцето и неговото штетно дејство. Во прилог неколку природни начини како да си помогнете доколку сте претерале со сончањето.

SunburnИзладете го местото користејќи мека крпа потопена во ладна вода. Истото повторувајте го барем 15 минути и менувајте ја крпата штом се затопли од топлината на телото.

Нанесете смеса од немасно млеко и вода (сооднос 1:4) заедно со неколку коцки мраз и 15 до 20 минути со газа или чиста крпа оставете ја истата да делува. Постапката повторете ја на секои два до четири часа.

Oatmeal-paste

Кесички со чај можат исто да помогнат, во случај ако ви е изгорен пределот околу очите. Само потопете ги во ладна вода и ставете ги на очите.

Одбегнувајте сапун и било какви гелови за туширање и не ја тријте кожата, бидејќи така само ќе ја влошите ситуацијата.

Земајте многу течности и јадете овошје за да не дехидрирате. Најдобро би било лубеница затоа што освежува, содржи многу вода и ја има во изобилие во летниот период.

642x361-The_5_Best_Watermelon_Seed_Benefits

Пред спиење нанесете малку пудра во прав (талк-пудра) на чаршафите за да се намали триењето со кожата којашто е премногу осетлива.

Во случај да имате гадење, треска, висока температура, несвестица, општа слабост, делови со виолетова боја на кожата или интензивно чешање, побарајте помош од доктор.

email