barclays-bankФото: Facebook

Канцеларијата за измами ги тужи Barclays Bank за нелегано добивње финансиска помош од Катар во висина од неколку милијарди фунти, пишува BBC.

Во 2008 година, за да избегне владина финансиска помош, Barclays Bank подигна заем од 12 милијарди фунти од катарската Qatar Holdings. Токму за парите од оваа трансакција, канцеларијата за измами се сомнева дека биле искористени за нелегално купување на акции во банката.

Од Barclays Bank засега не излегуваат во јавноста со детали за што конкретно биле искористени позајмените пари. Банката има лиценца што дозволува таа да оперира и на странски банкарски пазари, но, ако се утврди дека е виновна, ќе ја изгуби меѓународната дозвола.