Нови компоненти на индексите на SEE Link

Нови компоненти на индексите на SEE Link

Пресметката на новите компоненти во индексите започна од 16-ти јануари.

Прочитај повеќе

Топ пет најтргувани акции на Берзата во 2016 година

Топ пет најтргувани акции на Берзата во 2016 година

Акциите на Комерцијална банка, Алкалоид, Макпетрол, Стопанска банка и на НЛБ Банка се најтргувани на официјалниот пазар во текот на изминатата година.

Прочитај повеќе

Макпромет минатата година ја заврши со 5,6 милиони денари добивка

Макпромет минатата година ја заврши со 5,6 милиони денари добивка

Компанијата Макпромет од Штип, од први јануари до 31-ви декември 2016 година, работеше со добивка во висина од 5.635.000 денари, покажува неревидираниот биланс на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Витаминка планира да оствари 36,5 милиони евра вкупни приходи од оперативно работење

Витаминка планира да оствари 36,5 милиони евра вкупни приходи од оперативно работење

Прехранбената компанија Витаминка од Прилеп за оваа 2017 година планира да оствари вкупни приходи од оперативно работење во износ од 36,5 милиони евра, покажува финансискиот и бизнис планот за 2017 година.

Прочитај повеќе

Акциите на Стопанска банка, Комерцијална банка и Алкалоид најтргувани во декември

Акциите на Стопанска банка, Комерцијална банка и Алкалоид најтргувани во декември

Акциите на Стопанска и Комерцијална банка, како и на фармацевтската компанија Алкалоид се најтргувани во декември, покажува Месечниот статистички билтен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Шпаркасе банка нова членка на Македонска берза

Шпаркасе банка нова членка на Македонска берза

Врз основа на Одлуката 02-1632/1 од 30.12.2016 година за отпочнување на користење на правата од членството на Берзата, Шпаркасе банка од деветти јануари ќе започне со тргување преку БЕСТ системот под шифрата SP.

Прочитај повеќе

Алкалоид проектира нето добивка од 13.000.000 евра за 2017 година

Алкалоид проектира нето добивка од 13.000.000 евра за 2017 година

Фармацевтската компанија Алкалоид за следната 2017 година проектира нето добивка во висина од 13.000.000 евра, стои во Бизнис планот за 2017 година, објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Акциите на ЕМО Охрид се исклучуваат од котација на Македонска берза

Акциите на ЕМО Охрид се исклучуваат од котација на Македонска берза

Акциите издадени од ЕМО Охрид ќе бидат исклучени од котација на Официјалниот пазар на берзата, почнувајќи од 29.12.2016 година.

Прочитај повеќе

Штериев и во следните четири години главен извршен директор на Македонска берза

Штериев и во следните четири години главен извршен директор на Македонска берза

Ова е уште еден нов мандат за Иван Штериев од четири години, кој функцијата главен извршен директор на Македонска берза ја извршува од 2005-та година до денес.

Прочитај повеќе

Ланската загуба на ФЗЦ 11 Октомври ќе се покрива од идните добивки

Ланската загуба на ФЗЦ 11 Октомври ќе се покрива од идните добивки

“Загубата од работењето во 2015 одина ќе се покрива од работењето на ФЗЦ 11 Октомври Куманово во наредниот период“, стои во одлуката објавена на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Продолжен мандатот на постојните членови на Управниот одбор на Комерцијална банка

Продолжен мандатот на постојните членови на Управниот одбор на Комерцијална банка

Продолжен е мандатот за период од шест години на постојните членови на Управниот одбор на Банката – Хари Костов, Претседател на Управниот одбор и Д-р Маја Стевкова Штериева, член на Управниот одбор.

Прочитај повеќе

Технометал Вардар за следната година проекира добивка од 46.000 евра

Технометал Вардар за следната година проекира добивка од 46.000 евра

Технометал Вардар за следната 2017 година проектира добивка од 46.000 евра, покажува финансискиот план за работа и делување, објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Бетон од Штип купува 49% од основната главнина на Млекара Здравје Радово

Бетон од Штип купува 49% од основната главнина на Млекара Здравје Радово

“Се одобрува склучување на зделка што претставува купување на удел што претставуваат 49% од основната главнина на Друштвото за производство Млекара Здравје Радово увоз – извоз ДОО с. Радово Босилово, за вкупна цена од 6.000.000 евра во денарска противвредност“, стои во одлуката.

Прочитај повеќе

Редовна ревизија на индексите МБИ10 и ОМБ

Редовна ревизија на индексите МБИ10 и ОМБ

Датум на имплементација на извршената ревизија, односно датумот од којшто ќе отпочне да се пресметуваат индексите по новиот состав е 03.01.2017 година.

Прочитај повеќе

Макошпед за следната година проектира 6,6 милиони денари добивка пред оданочување

Макошпед за следната година проектира 6,6 милиони денари добивка пред оданочување

Шпедитерската куќа Макошпед за следната 2017 година планира да оствари 6.637.110 денари добивка пред оданочување, покажува Деловниот план за 2017 година, објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Котираните друштва на Берза заклучно со септември прокнижија 9.451.848.736 денари добивка

Котираните друштва на Берза заклучно со септември прокнижија 9.451.848.736 денари добивка

Вкупно 83 од 108 компании коишто котираат на Македонска берза, заклучно третиот квартал од оваа година, евидентираа добивка во висина од 9.451.848.736 денари, покажува Прегледот на финансиски резултати на котираните друштва.

Прочитај повеќе

Љубљанска берза стана активен член на SEE Link

Љубљанска берза стана активен член на SEE Link

Љубљанската берза, од осми овој месец, стана активен член на платформата SEE Link, откако аплицираше на почетокот на оваа година.

Прочитај повеќе

Стопанска банка Битола: Јавната понуда на обврзници не е реализирана

Стопанска банка Битола: Јавната понуда на обврзници не е реализирана

Стопанска банка Битола информира дека јавната понуда на обврзници не е реализирана, бидејќи не се продадени понудените 5.000.000 долгорочни должнички хартии од вредност.

Прочитај повеќе

Акциите на Комерцијална, Стопанска и НЛБ Банка најтргувани во ноември

Акциите на Комерцијална, Стопанска и НЛБ Банка најтргувани во ноември

Акциите на Комерцијална банка, Стопанска банка и на НЛБ Банка се најтргувани хартии од вредност на официјалниот пазар на Македонска берза во ноември, покажува Месечниот статистички билтен.

Прочитај повеќе

Белградската берза се приклучи кон SEE Link

Белградската берза се приклучи кон SEE Link

Белградската берза е прва што активно се приклучува кон SEE Link, по трите берзи основачи на платформата.

Прочитај повеќе

Избрани нови членови на Одборот на директори на Македонска берза

Избрани нови членови на Одборот на директори на Македонска берза

Новиот Одбор на директори на Берзата го сочинуваат: Коста Костовски, Тони Стојановски, Петар Трпески, Михајло Брова Зиков, Иван Штериев, Кирил Јовановски и независните членови: Горан Анастасовски и Иван Мишев.

Прочитај повеќе

Неметали Огражден работеше со загуба од 745.000 денари во деветте месеци од 2016

Неметали Огражден работеше со загуба од 745.000 денари во деветте месеци од 2016

Неметали Огражден, од први јануари до 30-ти септември оваа година, работеше со загуба од 745.000 денари, покажува консолидираниот биланс на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

ЗК Пелагонија за девет месеци прокнижи 315,6 милиони денари добивка

ЗК Пелагонија за девет месеци прокнижи 315,6 милиони денари добивка

Земјоделскиот комбинат Пелагонија од Битола прокнижи вкупна сеопфатна добивка во вредност од 315.669.000 денари, покажува деветмесечниот консолидиран биланс на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Цементарница Усје заклучно со септември работеше со добивка од 960 милиони денари

Цементарница Усје заклучно со септември работеше со добивка од 960 милиони денари

Цементарница Усје, во период од први јануари до 30-ти септември оваа година, оствари вкупна сеопфатна добивка во висина од 960.004.000 денари.

Прочитај повеќе

Горе