Како да се справите со мрзлив колега

Како да се справите со мрзлив колега

Не ги прифаќајте работните навики на вашиот мрзлив колега. Не заборавајте дека оваа личност ја следи лоша репутација.

Прочитај повеќе

Прашања што секој претприемач треба да знае да ги одговори

Прашања што секој претприемач треба да знае да ги одговори

Потребно е да ја завршите “домашната задача“ за да можете да одговорите на сите прашања што ќе ви бидат поставени од инвеститорите (деловни партнери, банки, потенцијални клиенти…) кога ќе ја претставувате вашата бизнис идеја.

Прочитај повеќе

Време е за отказ…

Време е за отказ…

Кога ќе се најдете во ситуација повеќе да не можете да се справите со предизвиците, потешкотиите, стресот, колегите… време е за отказ.

Прочитај повеќе

Како да напишете мејл што ќе го прочита и најзафатената личност

Како да напишете мејл што ќе го прочита и најзафатената личност

Кога го пишувате мејлот секогаш бидете сигурни дека личноста ќе го отвори, прочита, разбере и одговори.

Прочитај повеќе

Пет најголеми стравови на оние кои сакаат да станат претприемачи

Пет најголеми стравови на оние кои сакаат да станат претприемачи

Претприемништвото е учење и процес. Никогаш не можете да бидете целосно подготвени и кога и да започнете ќе се соочувате со бројни препреки и доживување на нови искуства.

Прочитај повеќе

Како дa остварите ефективна и повторлива продажба

Како дa остварите ефективна и повторлива продажба

Секој продавач треба добро да ги знае производот и услугата на компанијата, да биде трпелив, упорен, позитивен и секогаш да демонстрира различност во однос на конкурентите.

Прочитај повеќе

Како да бидете поинтересна личност

Како да бидете поинтересна личност

Ако сте во друштво на здодевни, незадоволни или сериозни луѓе, постои голема веројатност и вие да бидете како нив. Истото важи и кога имате друштво на интересни луѓе.

Прочитај повеќе

Како да се справите со “токсични“ луѓе

Како да се справите со “токсични“ луѓе

Успешните личности знаат колку е важно да се преживее и да се бори уште еден ден, особено кога вашиот непријател е токсичен.

Прочитај повеќе

Важни лекции за кариерата што треба навреме да ги научите

Важни лекции за кариерата што треба навреме да ги научите

На многумина им се потребни години за да постигнат успех. Тајната е во секојдневната посветена работа и важноста да запаметите дека и мала победа може да го подобри вашиот живот.

Прочитај повеќе

Како да препознаете лош менаџер

Како да препознаете лош менаџер

Перфекционистот сака да контролира и да биде вклучен во сè. За него ниеден детаљ не е мал и нема досадна активност. Тој е убеден дека е единствениот човек што може најдобро да ја заврши работата.

Прочитај повеќе

Како да ги мотивирате вработените во вашиот старт – ап

Како да ги мотивирате вработените во вашиот старт – ап

Фокусирајте се на тоа да им давате различни задачи на вработените или побарајте од нив да ги извршат задачите кои тие ги сакаат давајќи им креативна слобода.

Прочитај повеќе

Кој тип на колега сте на работа

Кој тип на колега сте на работа

Постојат четири доминантни типови на колеги на работното место од кои секој успева на поинаков начин,

Прочитај повеќе

Како да работите со “досадни“ луѓе

Како да работите со “досадни“ луѓе

Може ќе бидете во искушение да ги “превртувате“ очите, воздивнувате или да ги вкрстувате рацете кога ќе разговарате со досадна личност, но сепак треба да внимавате на почитта.

Прочитај повеќе

Пет совети за издржливост на стартапот

Пет совети за издржливост на стартапот

Поставување цели на раст ќе ги предизвика сите во тимот да бараат можности, инвестиции и начини да бидат поефикасни и покреативни во работењето.

Прочитај повеќе

Како да препознаете интелигентна личност по начинот на разговор

Како да препознаете интелигентна личност по начинот на разговор

Интелигентните личности го објаснуваат нивниот бизнис, одреден процес или тематика на разбирлив начин во една уредна реченица. Тие успеваат и здодевните теми да ги претворат во интересни.

Прочитај повеќе

Како да направите супер презентација за инвеститорите

Како да направите супер презентација за инвеститорите

Од клучно значење е да подготвите добра презентација со којашто ќе ги претставите услугите или производот пред потенцијалните инвеститори.

Прочитај повеќе

Како да го менаџирате старт – ап тимот

Како да го менаџирате старт – ап тимот

Комуникацијата со вашиот тим е важна, но деталите за секојдневните подеми и падови може да бидат морален “убиец“.

Прочитај повеќе

Како да одберете вистински тим за вашиот старт – ап

Како да одберете вистински тим за вашиот старт – ап

Во градењето на тим што сакате да расте со вашата компанија внимателно разгледајте ги кратките биографии на кандидатите и откријте дали ја сакаат работата, какви вештини поседуваат и дали се вклопуваат во вашата компаниска култура.

Прочитај повеќе

Пет совети за подобро вмрежување во coworking простор

Пет совети за подобро вмрежување во coworking простор

Оставете промотивни материјали во coworking просторот. Бележник или пенкало со вашето лого може да послужи како потсетник за можна соработка.

Прочитај повеќе

Како да изберете соодветен coworking простор

Како да изберете соодветен coworking простор

Ако се “заклучите“ во простор што повеќе не одговара на вашите потреби, тоа може да биде фрустрирачко за целиот тим. Затоа, земете ги предвид и вашите идни потреби при оценувањето на потенцијалниот простор.

Прочитај повеќе

Пет предности од работење во coworking простор

Пет предности од работење во coworking простор

Ваквиот простор, пред сè, го користат фриленсери, претприемачи, здруженија на граѓани, стартапи, деловни луѓе кои често патуваат, помали фирми или тимови.

Прочитај повеќе

Како ефективно да делегирате

Како ефективно да делегирате

Постојат задачи на вашата листа за извршување кои само вие може да ги завршите, но тоа не значи дека не треба да научите и некој друг од вработените да ги извршува задачите. На обуката на вработените гледајте како инвестиција.

Прочитај повеќе

Како да се справите со “тешки“ клиенти

Како да се справите со “тешки“ клиенти

Кога клиентите се вознемирени, последно нешто што сакаат да слушнат е дека нивните решенија се против политиката на компанијата. Може да се придржувате кон правилата но понудете флексибилност.

Прочитај повеќе

Како времето да работи за вас

Како времето да работи за вас

Способноста да управувате со времето ќе ви помогне навреме да ги завршите обврските, да ги испочитувате роковите и да го намалите стресот на работа.

Прочитај повеќе

Горе