ДЗС: Во декември издадени 22,8% помалку одобренија за градење

ДЗС: Во декември издадени 22,8% помалку одобренија за градење

Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 1 730 156 илјади денари, што е за 76.7% помалку во однос на истиот месец од претходната година.

Прочитај повеќе

Царинската управа со нова опрема вредна 18.000 долари

Царинската управа со нова опрема вредна 18.000 долари

Донираната опрема со вредност од околу 18 илјади американски долари вклучува систем за контрола со видеоскоп, инструменти за мерење на густина и рачен алат.

Прочитај повеќе

Куфер со полици за максимална ефикасност

Куфер со полици за максимална ефикасност

Куферот од линијата Lifepack на Solgaard е одобрен за патување од сите авиокомпании.

Прочитај повеќе

Unilever ќе ги повлече рекламите од Facebook и Google

Unilever ќе ги повлече рекламите од Facebook и Google

Од Unilever одбиваат да рекламираат на платформи што прават поделби во општетсвото и имаат лошо влијание врз децата.

Прочитај повеќе

Lesaffre jа купи српската фабриката за квасец на Altek

Lesaffre jа купи српската фабриката за квасец на Altek

Atlek ќе го смени името во Biospringer RS и ќе продолжи да произведува пекарски квасец за српскиот пазар и екстрати од квасец за прехранбената индустрија и индустријата за сточна храна.

Прочитај повеќе

Отворени регистрациите за учество на Сараево Бизнис Форум 2018

Отворени регистрациите за учество на Сараево Бизнис Форум 2018

Целта на СБФ е да ги поврзе и претстави природните и човечките ресурси во регионот, како и да ги отвори вратите за босанските и регионалните компании да добијат пристап до меѓународните пазари.

Прочитај повеќе

Ecocapsule – самоодржлива куќа што ги користи природните ресурси

Ecocapsule – самоодржлива куќа што ги користи природните ресурси

Обликот на Eccocapsule не само што го намалува губењето на топлина, туку и го собира дождот од својата површина во резервоар и потоа го филтрира.

Прочитај повеќе

Адора подарува патување за двајца во Рим

Адора подарува патување за двајца во Рим

Сите граѓани кои за празникот Свети Валентин ќе купат стан во ексклузивните објекти Адора Flatiron Скопје и Адора Diamond Garden, оваа пролет ќе одат на незаборавно патување во древниот Рим.

Прочитај повеќе

Што е микро, а што макроекономија

Што е микро, а што макроекономија

Микро и макро економијата обезбедуваат фундаментални алатки за кој било финансиски професионалец и треба да се изучуваат заедно, со цел целосно да се разбере како компаниите работат и заработуваат приходи, а со тоа, како целата економија се менаџира и одржува.

Прочитај повеќе

Акциите на Airbus паднаа поради проблем со моторите

Акциите на Airbus паднаа поради проблем со моторите

Акциите на Airbus, коишто достигнаа рекордно високо ниво од 94 евра минатиот месец, беа намалени за 1,1% на 82,61 евра, по објавувањето на веста дека има проблеми со моторите произведени од компанијата Pratt & Whitney.

Прочитај повеќе

ДЗС: Зголемен бројот на домашни и странски туристи

ДЗС: Зголемен бројот на домашни и странски туристи

Бројот на домашните туристи во декември 2017 година, во однос на декември 2016 година, е зголемен за 19%, додека бројот на странските туристи за 24,7%.

Прочитај повеќе

TOMS – компанија што донира онаму каде што е потребно

TOMS – компанија што донира онаму каде што е потребно

Досега TOMS има донирано над 50 милиони чевли на децата кои одат боси, помогнала да им се подобри видот на над 360 илјади луѓе и обезбедила чиста вода во шест држави.

Прочитај повеќе

Бирото за јавни набавки со олеснување за корисниците

Бирото за јавни набавки со олеснување за корисниците

Новата алатка – ОТВОРЕНИ ПОДАТОЦИ ќе овозможи сите заинтересирани страни да можат да прават персонализирани анализи и истражувања за системот за јавни набавки или за конкретни институции или носители на самата набавка.

Прочитај повеќе

Македонија ја доби првата асоцијација за е-трговија

Македонија ја доби првата асоцијација за е-трговија

Асоцијацијата ќе се занимава со лобирање, правна помош, тренинзи и истражувања и со тоа ќе се стреми да изгради поволна околина за раст на е-трговија во Македонија.

Прочитај повеќе

Amazon ќе вложува во безбедносни камери за домовите

Amazon ќе вложува во безбедносни камери за домовите

За разлика од другите камери, овој уред не користи кабел за напојување со енергија, туку, функционира на АА литиумски батерии кои можат да траат до две години.

Прочитај повеќе

Државата ќе покрива 50% од трошокот за купување печки на пелети

Државата ќе покрива 50% од трошокот за купување печки на пелети

Во буџетот за 2018 година, за оваа намена се одвоени 14 милиони денари.

Прочитај повеќе

УЈП ја објави првата листа на должници за 2018 година

УЈП ја објави првата листа на должници за 2018 година

Долговите се по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини.

Прочитај повеќе

Хрватска ризикува губење на 200 хотели

Хрватска ризикува губење на 200 хотели

Доколку данокот на додадена вредност не се промени хрватскиот туризам ќе изгуби 200 хотели и 80.000 кревети.

Прочитај повеќе

ДЗС: Во декември македонските производи биле за 1,2% поскапи на странските пазари

ДЗС: Во декември македонските производи биле за 1,2% поскапи на странските пазари

Во декември 2017, во споредба со ноември 2017 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 7,1%, а во секторот Преработувачка индустрија за 0,3%.

Прочитај повеќе

Одржан состанок на Царинската управа и Советодавното тело

Одржан состанок на Царинската управа и Советодавното тело

На овој состанок за нов координатор на Советодавното тело беше избран Златко Ветеровски – помошник директор на Секторот за царински систем, а за заменик координатор беше избран Анастас Маженковски, помошник директор на Секторот за акцизи.

Прочитај повеќе

УСАИД: Со граѓанско учество до посилно општество

УСАИД: Со граѓанско учество до посилно општество

Досега Проектот на УСАИД за граѓанско учество преку доделените грантови чија вредност надминува 1 милион американски долари, вклучи над 3.600 граѓани, и над 5.000 млади лица во најразлични активности за зајакнување на граѓанското учество и младите особено.

Прочитај повеќе

ДЗС: Во декември цените на производите пораснале за 0,4%

ДЗС: Во декември цените на производите пораснале за 0,4%

Во декември 2017, во споредба со ноември 2017 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 5,1%, во секторот Преработувачка индустрија за 0,1%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација се пониски за 1%.

Прочитај повеќе

Дизајнер создаде стол од биолошки влакна

Дизајнер создаде стол од биолошки влакна

Столчето е тешко само неколку килограми, меѓутоа е многу цврсто иако е изработено од фибер, биолоки материјал кој ако е добро преработен може да се искористи и за изработка на мебел.

Прочитај повеќе

Германскиот буџет има вишок од 245 милијарди евра

Германскиот буџет има вишок од 245 милијарди евра

Германија често е на удар на критиките поради огромниот трговски вишок по порастот на увозот за 8,3% лани и извозот за 6,3% како последница на заздравувањето на светската економија.

Прочитај повеќе

Горе