Со 645 милиони ќе се развиваат малите и средни претпријатија

Со 645 милиони ќе се развиваат малите и средни претпријатија

Со оваа Програма, малите и средни компании ќе имаат можност да добијат 30% поврат на средства направени во инвестиции за градење на нови хали, купување машини и други основни средства, а доколку прават инвестиции за развивање на нови производи, државата ќе изврши поврат од 70% од направените инвестиции за развивање на новите производи.

Прочитај повеќе

Казна од 240 милиони долари за Deutsche Bank

Казна од 240 милиони долари за Deutsche Bank

Банката ги негирала неправдите, но оттаму решија да ги избегнат ризиците и трошоците, па затоа ја прифатија спогодбата.

Прочитај повеќе

Себастијан Соса избран за набљудувач на ММФ во Македонија

Себастијан Соса избран за набљудувач на ММФ во Македонија

Ова назначување има за цел да обезбеди континуиран дијалог и проток на информации помеѓу Фондот и властите во Скопје, а ќе ја олесни и интензивната техничка помош и набљудувачките активности на ММФ во Македонија.

Прочитај повеќе

НБРМ: Успешно остварени активностите од Програмата за работа за 2017

НБРМ: Успешно остварени активностите од Програмата за работа за 2017

Советот го разгледа и го усвои и Извештајот за извршувањето на Програмата за работа на Народната банка на Република Македонија во 2017 година.

Прочитај повеќе

НБРМ: Расте бројот на кредити кај домаќинствата, најзастапени – потрошувачките

НБРМ: Расте бројот на кредити кај домаќинствата, најзастапени – потрошувачките

Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај најзастапената категорија ‒ потрошувачките кредити, стапката на годишен раст во јануари изнесува 11,3%, без промени на месечна основа.

Прочитај повеќе

Светозар Јаневски учесник на претстојниот Копаоник бизнис форум

Светозар Јаневски учесник на претстојниот Копаоник бизнис форум

Тој ќе биде говорник вториот ден од форумот во рамките на Панел 3 на тема “Западен Балкан – предизвици: Регионална економска област“.

Прочитај повеќе

СБ: Со 52 долари по жител месечно, Македонија е една од најсиромашните држави во Европа

СБ: Со 52 долари по жител месечно, Македонија е една од најсиромашните држави во Европа

Со оглед на тоа дека просечниот раст во изминатите пет години достигна 2,5%, што е повеќе од регионалниот просек кој изнесува 1,9%, од Светска Банка остануваат оптимисти дека рејтингот на Македонија ќе забележи раст во наредниве неколку години.

Прочитај повеќе

Индиската економија повторно најбрзо растечка во светот

Индиската економија повторно најбрзо растечка во светот

Индиската економија забележа вртоглав пад во 2016 година како последица на демонетизацијата при замената на 86% од домашните банкноти рупии и хаотичната имплементација на единствениот данок за добра и услуги.

Прочитај повеќе

УСАИД Проект за микро и мали претпријатија: За шест години создадени над 350 работни места и остварени 21 милиони долари приходи

УСАИД Проект за микро и мали претпријатија: За шест години создадени над 350 работни места и остварени 21 милиони долари приходи

Генерална цел на УСАИД Проектот за микро и мали претпријатија беше да го поттикне економскиот раст и креирањето на работни места во земјата преку зајакнување на микро компаниите и максимизирање на нивниот придонес во националната економија, рече директорот на Проектот на УСАИД за микро и мали претпријатија, Јован Маџовски.

Прочитај повеќе

Наградени најуспешните претприемачи за 2017 година

Наградени најуспешните претприемачи за 2017 година

За најуспешен претприемач на микро претпријатие е прогласен Жарко Димитриоски од Маркетинг агенцијата Еден на еден од Скопје.

Прочитај повеќе

Трошоци на животот според класификацијата COICOP и цени на мало во јули

Трошоци на животот според класификацијата COICOP и цени на мало во јули

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во јули 2017 година, во однос на претходниот месец, изнесува 99.4, а индексот на цените на мало 100.0.

Прочитај повеќе

Црна Гора: Најмногу вработувања во средни и мали компании

Црна Гора: Најмногу вработувања во средни и мали компании

За 55,1% од работодавачите, недостатокот на одредени знаења и вештини кај вработените можат да претставуваат значајна или голема пречка за работење и раст на компанијата.

Прочитај повеќе

Саудиска Арабија планира брегот на Црвеното море да го претвори во луксузен ресорт

Саудиска Арабија планира брегот на Црвеното море да го претвори во луксузен ресорт

На туристите од повеќе држави во светот нема да им биде потребна виза, а за оние на кои ќе им биде потребна, ќе биде достапна преку интернет.

Прочитај повеќе

Европската комисија дозволи Peugeot да го преземе Opel

Европската комисија дозволи Peugeot да го преземе Opel

Европската комисија безусловно го одобри купувањето на Opel од Peugeot, според регулативата за спојување во ЕУ и соопшти дека не постои загриженост во поглед на пазарната конкуренција.

Прочитај повеќе

Philips го купува американскиот производител на медицински уреди Spectranetics

Philips го купува американскиот производител на медицински уреди Spectranetics

Во изминатите пет години извршниот директор на Philips, Франс ван Хутен се фокусираше во развивање на здравствениот сектор на компанијата.

Прочитај повеќе

Просечната нето – плата во април изнесува 22.672 денари

Просечната нето – плата во април изнесува 22.672 денари

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во април 2017 изнесува 33.296 денари.

Прочитај повеќе

Наградени најдобрите хрватски извозници

Наградени најдобрите хрватски извозници

Најголем хрватски извозник е фармацевтската компанија Плива.

Прочитај повеќе

Фотосторија: Прв мини саем на ЦЕЕД Бизнис клуб

Фотосторија: Прв мини саем на ЦЕЕД Бизнис клуб

ЦЕЕД Мини саемот беше специјално дизајниран со цел на едно место да се направи промоција на новитетите на компаниите и меѓусебно вмрежување.

Прочитај повеќе

Како дa остварите ефективна и повторлива продажба

Како дa остварите ефективна и повторлива продажба

Секој продавач треба добро да ги знае производот и услугата на компанијата, да биде трпелив, упорен, позитивен и секогаш да демонстрира различност во однос на конкурентите.

Прочитај повеќе
Љиљана Кукец, претседател на хрватско Здружение за франшизно работење

Франшизата е алатка за ширење на успешни бизнис концепти

Франшизата е алатка за ширење на успешни бизнис концепти

Во светот, околу 50% од малопродажбата оди преку франшизи. Франшизите се присутни во околу 80 индустрии, а нова франшиза се отвора на секои неколку минути (две во САД, шест во Европа).

Прочитај повеќе

Што е годишна даночна пријава, кој ја поднесува и како се пополнува

Што е годишна даночна пријава, кој ја поднесува и како се пополнува

Доколку даночниот обврзник не ја поднесе Годишната даночна пријава до 15-ти март или во пријавата нецелосно ги пријави приходите, законот предвидува глоба за сторен прекршок, којашто се движи од 100 до 200 евра во денарска противвредност.

Прочитај повеќе

Поставување црвени линии за утврдување економски политики на долг рок

Поставување црвени линии за утврдување економски политики на долг рок

Неопходно е дефинирање на црвени линии за коишто треба да се постигне консензус и кои ќе бидат приоритет во економијата на долг рок.

Прочитај повеќе

Потребен ви е потрошувачки кредит…?

Потребен ви е потрошувачки кредит…?

Овој вид на кредит на секое семејство му овозможува потрошувачка над моментално расположливите средства.

Прочитај повеќе

Fitch го намали кредитниот рејтинг на Македонија

Fitch го намали кредитниот рејтинг на Македонија

Кредитната агенција Fitch го намали кредитниот рејтинг на Македонија од ББ+ (BB+) на ББ (BB), со негативен изглед.

Прочитај повеќе

Горе