Затворени паркови за ладните зими во Шведска

Затворени паркови за ладните зими во Шведска

Затворените паркови во Стокхолм се замислени како џиновски куполи во кои луѓето во ладните денови ќе може да се дружат и уживаат топол, светол и зелен простор.

Прочитај повеќе

Клиенти сами си дизајнираат облека во продавница на Adidas

Клиенти сами си дизајнираат облека во продавница на Adidas

Достапни се повеќе комбинации и бои кои клиентот може да ги избере, а облеката се крои откако ласерскиот скенер ќе земе мерки од неговото тело и податоците ги испраќа до уредот за шиење.

Прочитај повеќе

Британска компанија од искористени пелени ќе произведува гориво

Британска компанија од искористени пелени ќе произведува гориво

Британската компанија за рециклирање PHS патентираше технологија којашто старите и искористени хигиенски производи, како што се пелени или влажни марамчиња, ќе ги компресира и ќе ги претвора во гориво за електрани.

Прочитај повеќе

Heatbuff – десктоп греалка за прсти

Heatbuff – десктоп греалка за прсти

Аглите на греалката може да се прилагодат на потребите на корисникот, а исто така може да се спакува и е лесна за транспорт или складирање.

Прочитај повеќе

HEAT – O, грејачи на батерија за екстремни услови

HEAT – O, грејачи на батерија за екстремни услови

Британскиот старт – ап Heat – O создаде уред којшто корисникот може да го стави на облеката и да му помогне во одржување на температурата, доколку се најде во екстремни услови.

Прочитај повеќе

Polimind: Српско – португалски старт – ап дизајнира 3D модели од хартија

Polimind: Српско – португалски старт – ап дизајнира 3D модели од хартија

Сите модели содржат веќе исечени и оптимизирани делови, коишто се подготвени за склопување. Корисникот нема потреба да користи сложени алати, ниту лепило.

Прочитај повеќе

Норвешка ќе го добие првиот тунел за бродови во светот

Норвешка ќе го добие првиот тунел за бродови во светот

Тунелот ќе биде 1,7 километри долг, а широк 26,5 метри. Дневно се очекува низ овој тунел да поминуваат од 70 до 120 бродови.

Прочитај повеќе

Louis Vuitton футрола за iPhone од 5.500 долари

Louis Vuitton футрола за iPhone од 5.500 долари

Модната куќа претстави нова линија на футроли под името Eye – Trunk, изработени во величини за моделите iPhone 7 и 7 Plus.

Прочитај повеќе

Новиот мебел на Ikea се составува без алат за неколку минути

Новиот мебел на Ikea се составува без алат за неколку минути

За составување на маса претходно беа потребни околу 24 минути за да се состави, а сега е готова за три минути

Прочитај повеќе

TravelShades – очила против мачнини од патување

TravelShades – очила против мачнини од патување

Станува збор за очила со специјално дизајнирани леќи кои му дозволуваат на окото да регистрира светлина, но не и движење.

Прочитај повеќе

Beleaf – еколошка столица од рециклирани лисја

Beleaf – еколошка столица од рециклирани лисја

Доколку се оштети седечкиот дел на столицата можете да го оставите под дрво, каде со тек на време ќе се разгради и ќе го ’нахрани’ дрвото. Тогаш пак може да се соберат паднатите листови и да се направи нова столица.

Прочитај повеќе

Стокхолм би можел да добива енергија од луѓето кои пребаруваат на интернет

Стокхолм би можел да добива енергија од луѓето кои пребаруваат на интернет

Еден дата центар од 10 мегавати може да произведува доволно топлина за 20.000 домови.

Прочитај повеќе

Crisp – компанија во Шведска во којашто нема ниту еден шеф

Crisp – компанија во Шведска во којашто нема ниту еден шеф

Во оваа компанија никој на никого не му наредува што треба да работи, но не се толерира кога нешто нема да се заврши како што треба.

Прочитај повеќе

Lego и BMW создадоа футуристички мотоцикл што лебди

Lego и BMW создадоа футуристички мотоцикл што лебди

Данскиот производител на играчки, Lego, заедно со дизајнери од автомобилскиот гигант BMW, создадоа футуристички концепт на лебдечки мотоцикл.

Прочитај повеќе

ProtectPax – иновативна течност за заштита на екран

ProtectPax – иновативна течност за заштита на екран

Станува збор за таканаречено “течно стакло“ што може да ги прекрие неправилностите или вдлабнатините на стаклените површини, создавајќи тенок и невидлив слој.

Прочитај повеќе

Кафуле во Виена наплаќа по едно евро за полнење мобилен телефон

Кафуле во Виена наплаќа по едно евро за полнење мобилен телефон

“Ако гостинот го полни уредот повеќе од два часа ќе му биде наплатена услугата. Секојдневно се соочувам со голем број на туристи кои ги полнат своите телефони, фотоапарати и таблети“.

Прочитај повеќе

TippyTalk – апликација што сликите ги трансформира во текстуални пораки  

TippyTalk – апликација што сликите ги трансформира во текстуални пораки  

Наменета е за лица кои имаат пречки во вербалната комуникација и им го олеснува начинот на комуницирање со блиските луѓе.

Прочитај повеќе

Холандија: Семафори за невнимателни корисници на телефони

Холандија: Семафори за невнимателни корисници на телефони

Овие ленти ќе послужат како дополнителен семафор што ќе ја менува бојата (црвено, жолто, зелено), бидејќи погледот на пешаците кои користат мобилен телефон е насочен надоле.

Прочитај повеќе

Камион користи гориво од остатоци од храна

Камион користи гориво од остатоци од храна

Со помош на ова гориво, камионот може да помине околу 800 километри, без да ја загадува животната средина.

Прочитај повеќе

Стаклен ѕид ќе ја штити Ајфеловата кула

Стаклен ѕид ќе ја штити Ајфеловата кула

Сите работи на обезбедувањето на Ајфеловата кула се вршат во соработка со Здружението на архитекти на Франција со цел овој ѕид да се вклопи во околината.

Прочитај повеќе

ПроКредит Холдинг излезе на берзата во Франкфурт

ПроКредит Холдинг излезе на берзата во Франкфурт

Прифаќањето на ПроКредит Холдинг како член на берзата во Франкфурт, пред сè, е добра вест за малите и средни претпријатија кои се клиенти на ПроКредит банките.

Прочитај повеќе

Вградени микрочипови можеби ќе ги заменат ID картичките

Вградени микрочипови можеби ќе ги заменат ID картичките

Вработените може да изберат дали сакаат да им се вгради чип на прстот преку хируршки зафат или ќе носат прстен со чип.

Прочитај повеќе

Hero Master, паметни скии за подобрување на техниката на скијање

Hero Master, паметни скии за подобрување на техниката на скијање

Компјутерот ги собира и анализира движењата на скијачот по патеката, ефикасноста на кривините, брзината, а корисните податоци се прикажуваат на скијачот на LED екранот.

Прочитај повеќе

Дрон го обезбедува италијанскиот фестивал Санремо

Дрон го обезбедува италијанскиот фестивал Санремо

Вкупно 274 камери будно следат што се случува во непосредна близина на местото каде што се одржува познатиот фестивал, а беспилотното летало ја следи состојбата од воздух.

Прочитај повеќе

Горе