Земји што најмногу привлекуваат, “создаваат“ и вработуваат врвни професионалци

Земји што најмногу привлекуваат, “создаваат“ и вработуваат врвни професионалци

Истражувањето е спроведено во 63 светски земји, каде што “нивото на таленти“ се проценува според перформансот на земјите во креирање, привлекување и задржување на професионалци.

Прочитај повеќе

За крајот на работната недела…

За крајот на работната недела…

Не можете да го прескокнете почетокот со надеж дека побрзо ќе стигнете до крајот.

Прочитај повеќе

Најчести прашања што бизнис ангелите им ги поставуваат на претприемачите

Најчести прашања што бизнис ангелите им ги поставуваат на претприемачите

Бизнис ангелите пред да ја направат својата инвестиција во одредена компанија или старт – ап ќе се обидат да дознаат што е можно повеќе од основачите.

Прочитај повеќе

Кои се петте најплатени работни позиции во Google

Кои се петте најплатени работни позиции во Google

За многумина да се биде дел од тимот на Google е работа од соништата, а за некои вработени во компанијата тоа е исполнување на сонот.

Прочитај повеќе

Бизнис ангели со најмногу инвестиции

Бизнис ангели со најмногу инвестиции

Стартапите коишто добиле инвестиција од бизнис ангели контактирале околу 58 инвеститори пред да најдат заинтересиран бизнис ангел за нивната идеја.

Прочитај повеќе

Десет најскапи технолошки аквизиции

Десет најскапи технолошки аквизиции

Кои технолошки компании вложија најмногу во изминативе неколку години и каде?

Прочитај повеќе

Што секој (иден) претприемач треба да знае за бизнис ангелите

Што секој (иден) претприемач треба да знае за бизнис ангелите

Доколку сте претприемач или сакате да станете, имате добра идеја, но ви треба некој што ќе вложи во неа, еве што треба да знаете.

Прочитај повеќе

Инспиративни мисли од Пол Ален

Инспиративни мисли од Пол Ален

Се обидов да предвидам што ќе биде следно, да го забрзам неговото доаѓање и да го применам во животите на луѓето на значаен начин.

Прочитај повеќе

Доза инспирација за поубав ден

Доза инспирација за поубав ден

Лидерството е способност да поттикнеш извонредни достигнувања од обични луѓе.

Прочитај повеќе

Зачудувачки факти за модната индустрија

Зачудувачки факти за модната индустрија

Еден главен извршен директор во модната индустрија годишно заработува колку и 10.000 текстилни работници во Бангладеш.

Прочитај повеќе

Мудри мисли од Сара Блејкли, креаторката на Spanx

Мудри мисли од Сара Блејкли, креаторката на Spanx

Во бизнисот многу често ќе го слушенете зборот НЕ. Вербата во своите способности биде тоа што ќе ве тера да продолжите понатаму.

Прочитај повеќе

Кои се малите работи што ги прават луѓето среќни

Кои се малите работи што ги прават луѓето среќни

Понекогаш и малите работи можат многу да придонесат за да се чувствуваме среќно, позитивно и енергично во текот на денот

Прочитај повеќе

Дали сте знаеле дека (2)…

Дали сте знаеле дека (2)…

Успешноста на големите бизниси е испреплетена со многу случки, грешки, случајности и чиста среќа. Еве неколку интересни информации што сигурно не сте ги знаеле.

Прочитај повеќе

Компјутерската технологијата низ факти

Компјутерската технологијата низ факти

Технофобија е страв од технологија. Номофобија е страв да се биде без мобилен телефон. Сајберфобија пак е страв од компјутери.

Прочитај повеќе

За слаткиот вкус на Mars чоколадите…

За слаткиот вкус на Mars чоколадите…

Дури 86% од вработените изјавиле дека е одлично да се работи за Mars, 93% дека добиваат одлични награди, а 91% дека имаат одлични шефови.

Прочитај повеќе

Помалку познати факти за Apple

Помалку познати факти за Apple

Новите вработени често работат на неколку различни проекти. Меѓу нив има и лажни, чија единствена цел е да се провери дали може да им се верува.

Прочитај повеќе

Неколку факти за продажбата (2)

Неколку факти за продажбата (2)

Во многу компании, 80% од приходите ги остваруваат само 20% од продажните агенти.

Прочитај повеќе

Десет факти за Starbucks што не сте ги знаеле

Десет факти за Starbucks што не сте ги знаеле

Во еден месец, просечен купувач го посетува Starbucks 6 пати, а лојален купувач преку 16 пати.

Прочитај повеќе

Започнува фудбалската треска Русија 2018

Започнува фудбалската треска Русија 2018

Денес стартува светското првенство во фудбал, најважната споредна работа во светот. Во пресрет на едномесечната фудбалска треска која ни престои, CNN сумираше повеќе интересни факти низ бројки. Ние ви ги пренесуваме најинтересните: На Светското првенство во фудбал, Русија 2018, ќе учествуваат 32 репрезентации, 736 фудбалери од 311 различни фудбалски клубови во светот. 186 фудбалери кои настапија на претходното првенство во Бразил, ќе настапат и во Русија. Иако Италија не обезбеди настап на СП 2018, дури …

Прочитај повеќе

Десет најдобри смартфони за 2018 година

Десет најдобри смартфони за 2018 година

Листата на десетте најдобри смартфони за 2018 изгледа вака

Прочитај повеќе

Инспиративни мисли за поубав викенд

Инспиративни мисли за поубав викенд

Навратете се на денот на чиј крај сте се почувствувале исклучително задоволни. Тоа не е денот кога не сте работеле ништо. Тоа е денот кога сте имале многу работи да направите и се` сте завршиле.

Прочитај повеќе

10 најпрофитабилни филмови на Disney

10 најпрофитабилни филмови на Disney

Првиот филм на Disney е безвременскиот блокбастер “Снежана и седумте џуџиња”, а оттогаш па до денес не само што се овековечени најубавите бајки и анимирани приказни, туку Disney создаде и други филмови кои буквално рушеа рекорди и по гледаност и во заработки.

Прочитај повеќе

Најчудните прашања на интервју за работа во Apple

Најчудните прашања на интервју за работа во Apple

Еве неколку необични и збунувачки прашања, што оние кои сакаат да станат дел од Apple мора да ги одговорат.

Прочитај повеќе

Кои се највредните технолошки компании во светот

Кои се највредните технолошки компании во светот

На листата од 15 највредни ИТ компании доминираат американски и кинески, но има и една индиска.

Прочитај повеќе

Горе