Вината на Тиквеш освоија 15 награди во Лондон

Вината на Тиквеш освоија 15 награди во Лондон

Винарската визба Тиквеш го повтори одличниот успех од минатите години, освојувајќи нови 15 награди за своите врвни вина на годинешниот меѓународен вински натпревар – International Wine Challenge (IWC), кој годинава по 35-ти пат се одржа во Лондон, В. Британија. На годинешниот натпревар, на кој традиционално за награди конкурираат и по неколку илјади вина од 55 земји и светски познати вински региони, сребрени медали добија Бела Вода (бело) 2017 и Темјаника класик 2017. Истовремено, бронзени медали …

Прочитај повеќе

Царинската управа ќе соработува со друштвото ТДР СКОПЈЕ ДООЕЛ

Царинската управа ќе соработува со друштвото ТДР СКОПЈЕ ДООЕЛ

Со овој Меморандум се уредува постапката помеѓу и надлежностите на договорните страни со цел борба против сузбивање на криумчарењето и нелегалната трговија со тутунски производи и заштита од повреда на правата за интелектуална сопственост,

Прочитај повеќе

Акција за чистење на електронски отпад

Акција за чистење на електронски отпад

Акцијата е предвидено да трае до крајот на месецот, ќе ги опфати Скопје и околината со подигнување на уредите директно од пред вашиот објект (куќа, зграда).

Прочитај повеќе

Алкалоид започна со исплата на дивиденда

Алкалоид започна со исплата на дивиденда

Годинава акционерите добиваат за 8% повисока дивиденда во однос на минатогодишната исплата.

Прочитај повеќе

НБРМ домаќин на претставници на Хрватската народна банка

НБРМ домаќин на претставници на Хрватската народна банка

Работната посета на Хрватската народна банка беше искористена како платформа за дискусии, заемна размена на искуствата и тековните практики, со надеж дека тие ќе придонесат за поттикнување нови идеи и за изнаоѓање модалитети за продлабочување на досегашната успешна соработка, вклучително и преку градење партнерски однос во идни заеднички истражувачки проекти, што е од интерес на економиите на двете земји. 

Прочитај повеќе

НЛБ следниот месец ќе исплаќа дивиденда за 2017 година

НЛБ следниот месец ќе исплаќа дивиденда за 2017 година

За акционерите коишто имаат сметки во НЛБ Банка АД Скопје, дивидендата ќе се исплати на нивните трансакциски сметки во Банката.

Прочитај повеќе

УЈП: Прекин на работа на електронски даночни услуги

УЈП: Прекин на работа на електронски даночни услуги

УЈП ги известува даночните обврзници и корисниците на електронските услуги дека поради вршење на надградба на системите е-Даноци, е-Персонален данок, МПИН и ГПРС фискализација ќе има прекин на е-услугите на Управата за јавни приходи во текот на денешниот ден (17.05.2018), во периодот од 9 до 12 часот.

Прочитај повеќе

ДЗС: Пораст на откупот на земјоделски производи во првиот квартал од 2018

ДЗС: Пораст на откупот на земјоделски производи во првиот квартал од 2018

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај индустриските и градинарските растенија, како и кај овошјето, алкохолните пијалоци, добитокот, млекото и млечните производи.

Прочитај повеќе

Триглав Осигурување Скопје оствари раст на премија во првиот квартал

Триглав Осигурување Скопје оствари раст на премија во првиот квартал

На крај на март 2018 година капиталот на Групацијата изнесуваше 767,8 милиони евра, додека бруто техничките резерви изнесуваа 2.766,2 милиони евра, што претставува раст од 1% за двете категории, споредено со крајот од 2017 година. Групацијата Триглав е финансиски стабилна, добро капитализирана и грижливо управува со ризиците на кои што се изложени матичното друштво, како и останатите 37 друштва од Групацијата.

Прочитај повеќе

Царинската управа потпиша Меморандум за соработка со REC COM

Царинската управа потпиша Меморандум за соработка со REC COM

Методологијата треба да ги земе во предвид најдобрите практики на земјите членки на ЕУ, усогласена со условите на македонскиот пазар на патнички автомобили, локалните еколошки и климатски услови, како и со куповната моќ на граѓаните.

Прочитај повеќе

Започна Проектот за поддршка на компаниите од прехранбената индустрија

Започна Проектот за поддршка на компаниите од прехранбената индустрија

Проектот “Извозен акцелератор за мали и средни претпријатија“, финансиран од ЕУ, во следните 24 месеци ќе биде спроведуван од Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ) и Институтот за динамичен развој СФЕРА-НОВА.

Прочитај повеќе

Македонски енергетски форум во Струга

Македонски енергетски форум во Струга

Главната тема и мото на форумот ќе биде Решенија во енергетиката денес – алтернативи за иднината. 

Прочитај повеќе

ОКТА одржа стабилен пазарен удел во првиот квартал од годинава

ОКТА одржа стабилен пазарен удел во првиот квартал од годинава

Ликвидноста на компанијата, како резултат на промените во структурата и динамиката на плаќања, остана на рекордно високо ниво, кое и обезбеди на компанијата непречено да ги извршува своите оперативни активности, без притоа да ги употреби кредитни линии кои ги има на располагање. 

Прочитај повеќе

Се очекува бројот на вработени да расте

Се очекува бројот на вработени да расте

Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април 2018 изнесува 67,3% од нормалното искористување.

Прочитај повеќе

Македонски вина од Тиквеш и Домен Лепово на ЕУ самитот во Софија

Македонски вина од Тиквеш и Домен Лепово на ЕУ самитот во Софија

За оваа специјална пригода, вината што ќе бидат послужени на Самитот имаат специјални, уникатни етикети.

Прочитај повеќе

НЛБ Банка со промотивна кампања за Visa Business картички за правни лица

НЛБ Банка со промотивна кампања за Visa Business картички за правни лица

Visa Business е револвинг картичка којашто гласи на името на правното лице, но може да ја користат повеќе вработени за подмирување на секојдневни службени трошоци, деловни патувања, како и подигање на готовина  во земјава или странство.

Прочитај повеќе

ДЗС: Намален бројот на издадени дозволи за градба во споредба со лани

ДЗС: Намален бројот на издадени дозволи за градба во споредба со лани

Од вкупно 211 објекти, на 116 (55%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 95 (45 %) објекти инвеститори се деловни субјекти.

Прочитај повеќе

Купувајте млечни производи чувани на соодветна температура

Купувајте млечни производи чувани на соодветна температура

Ова е особено важно за кисело-млечните производи, како што се јогуртот, киселото млеко, павлаката и други производи од овој тип, кои се температурно осетливи и за кои е задолжително, во целиот процес на производството, дистрибуцијата, продажбата, па сè до крајното сместување во фрижидер во домаќинствата, да бидат чувани во специфични услови.

Прочитај повеќе

Нова Mastercard® Wizz Air кредитна картичка од Комерцијална банка

Нова Mastercard® Wizz Air кредитна картичка од Комерцијална банка

Новата картичка ги нуди сите бенефиции на кредитна картичка прифатена секаде во светот, а со неа корисникот добива предности и бонуси што се достапни преку специјалната Програма за лојалност

Прочитај повеќе

Јапонски тур-оператори во посета на Македонија

Јапонски тур-оператори во посета на Македонија

Посетата е во линија со идејата на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот преку која превзема иницијативи за проширување на македонскиот туристички производ, како во регионот така и на трети пазари

Прочитај повеќе

Прилеп доби 44 болнички кревети и медицинска опрема

Прилеп доби 44 болнички кревети и медицинска опрема

Хуманитарната акцијата за донирање на кревети во болницата ја спровеле сите фирми од групацијата НОВОМАТИК, компаниите CSConstan, Kuehne+ Nagel (Кине Нагел), Агенцијата за односи со јавност Чептер 4 Македонија, Лајонс клубот Вардар и Ротари клубот Прилеп.

Прочитај повеќе

Потпишан протокол за побрз проток на стока на Табановце и Богородица

Потпишан протокол за побрз проток на стока на Табановце и Богородица

Протоколот за уредување на постапките за побрз проток на жива стока, стока во жива состојба, опасни материи, стока во новиот компјутерски транзитен систем и на празни камиони на граничните премини Табановце и Богородица стапува на сила веднаш.

Прочитај повеќе

Колку чини изработка на апликација за Android, iOS и Web?

Колку чини изработка на апликација за Android, iOS и Web?

Она што корисникот треба да направи е да одлучи како ќе изгледа и функционира апликацијата, потоа преку едноставна навигација да ги одбери подесувањата, а калкулаторот ќе пресмета која ќе биде цената.

Прочитај повеќе

Од полноќ поскапуваат бензините и дизелот за 1, односно 2 денари

Од полноќ поскапуваат бензините и дизелот за 1, односно 2 денари

Цената на ЕУРОСУПЕР-95 се зголемува за 1,5 денари, и еден литар 95-ка ќе чини 71,50 денари. Цената на ЕУРОСУПЕР-98 се зголемува за 2 денари, и еден литар 98-октански бензин ќе чини 73,50 денари.

Прочитај повеќе

Горе