Романија во топ 10-те европски земји по раст на стартапите

Романија во топ 10-те европски земји по раст на стартапите

Анкетата рангира 30 земји врз основа на тоа колку нови бизниси се регистрирани помеѓу 2013 и 2017 година и кои се најпопуларните индустрии во секоја земја.

Прочитај повеќе

Германскиот гигант Leoni ја отвара својата четврта фабрика во Србија

Германскиот гигант Leoni ја отвара својата четврта фабрика во Србија

Според најавите, во својата четврта фабрика во Србија германската компанија има намера да вложи повеќе од 60 милиона евра.

Прочитај повеќе

Турскиот извоз достигна 14 милијарди долари во јули

Турскиот извоз достигна 14 милијарди долари во јули

Од јануари до јули, врвниот извозен пазар за турските производи бил Германија со 9,36 милијарди долари, што претставува 9,98% од вкупниот извоз оваа година.

Прочитај повеќе

Највисоките плати во регионов се во Словенија, најниските во Македонија

Највисоките плати во регионов се во Словенија, најниските во Македонија

Словенија со остварен месечен нето приход од 1.077,77 евра за мај годинава е држава во регионот со највисоки примања, пишува BiznisInfo. Истовремено  тоа е единствената земја која го надминува износот од 1.000 евра просек. Просечната плата во Хрватска за мај достигнала вредност од 866,95 евра (6.352 куни), во Црна Гора за јуни изнесувала 511 евра, во Босна и Херцеговина просечната нето плата во петтиот месец од годината била 448,59 евра (881 конвертибилни марки), а во …

Прочитај повеќе

Тузла ќе добие висечки трамвај вреден 76 милиони евра

Тузла ќе добие висечки трамвај вреден 76 милиони евра

Овој проект сега ги чека своите инвеститори, како и останатите 43 од каталогот, а севкупната вредност на истите е околу 173 милиони евра.

Прочитај повеќе

Во Србија ќе се прават делови за акцелераторот на ЦЕРН

Во Србија ќе се прават делови за акцелераторот на ЦЕРН

Имено, Институтот за физика во Земун до крајот на 2020 година ќе го направи центарот Верико којшто ќе зафаќа простор од 4.000 квадратни метри и каде во рамките на системот на ЦЕРН ќе се изведуваат најсовремени експерименти од областа на физиката и високата технологија.

Прочитај повеќе

Аеродромите на TAV со рекордни бројки на добивка и патници

Аеродромите на TAV со рекордни бројки на добивка и патници

Откако компанијата ги објави првите резултати и ги ревидираше своите прогнози за 2018 година, акциите на TAV Airports на Истанбулската берза пораснаа за 14%.

Прочитај повеќе

Во Јужен Банат ќе “никнат“ ветерници во вредност од милијарда евра

Во Јужен Банат ќе “никнат“ ветерници во вредност од милијарда евра

Паркот со ветерници ќе го градат инвеститори од Абу Даби, Белгија и Холандија, кои после десетгодишно опсежно истражување утврдиле дека тој регион е најповолен за таков вид вложувања.

Прочитај повеќе

Кинези вложуваат 10 милиони евра во фабрика кај Пловдив

Кинези вложуваат 10 милиони евра во фабрика кај Пловдив

Во фабриката ќе бидат ангажирани 150 работници кои ќе составуваат мали електрични комунални возила со капацитет до 500 кг, на коишто не им е потребна посебна станица за полнење енергија, туку директно се вклучуваат во постоечката електрична мрежа.

Прочитај повеќе

Рускиот синџир на маркети Svetofor отвора 100 продавници во Романија

Рускиот синџир на маркети Svetofor отвора 100 продавници во Романија

Влегувањето на рускиот синџир на маркети на романскиот пазар, ќе претставува директна конкуренција на германските брендови Lidl и Penny Market, кои имаат над 200 продавници во Романија.

Прочитај повеќе

Раст на поголемиот дел од деловните сегменти на Атлантик Група

Раст на поголемиот дел од деловните сегменти на Атлантик Група

Склучени се договори за соработка со нови брендови – Ред Бул во Србија и Марс група во Хрватска, што овозможи стабилен раст на дистрибуцијата на овие пазари.

Прочитај повеќе

Во Бугарија двојно зголемен бројот на странските работници

Во Бугарија двојно зголемен бројот на странските работници

Најмногу работници се ангажирани од Украина, Моладавија, и Киргистан, но има и од Србија.

Прочитај повеќе

За шест месеци во Турција се отвориле 46.258 нови компании

За шест месеци во Турција се отвориле 46.258 нови компании

Погледнато статистички за период од шест месеци, Турција бележи пораст од 27,4 % по бројот на новоформираните компании, достигнувајќи бројка од 46.258 компании.

Прочитај повеќе

Една петина од странските компании во Црна Гора се руски

Една петина од странските компании во Црна Гора се руски

Правни субјекти чии сопственици се Руси, најмногу има во приморските градови како Бар, Будва, Херцег Нови, Котор и Тиват.

Прочитај повеќе

Србија лидер во отварање на нови работни места преку странски директни инвестиции

Србија лидер во отварање на нови работни места преку странски директни инвестиции

Србија е втора година по ред светски лидер по бројот на отворени работни места преку проектите на странските директни инвестиции споредено со бројот на жители, објавува IBM Global Locations Trend 2018 во најновиот извештај, а пренесува Biznos Info. Исто така, по критериумот за бројот на креирани нови работни места преку странски директни инвестиции чијашто реализацијата започнала во 2017 година, Србија го зазема високото 6-то место помеѓу европските земји, а е 15-та на светско ниво, се …

Прочитај повеќе

Романска болница купи хируршки робот вреден три милиони евра

Романска болница купи хируршки робот вреден три милиони евра

Хируршкиот систем da Vinci Xi ја има најновата технологија за компјутерска асистирана хирургија.

Прочитај повеќе

Полугодишниот извоз на Fiat Србија за прв пат под 500 милиони евра

Полугодишниот извоз на Fiat Србија за прв пат под 500 милиони евра

FCA Srbija најдобриот извозен резултат го постигна во 2013 година, кога на странските пазари оствари девизен приход од 1,53 милијарди евра, за веќе следната да почне континуирано да паѓа, но сепак да се одржува над една милијарда.

Прочитај повеќе

На автомобилската индустрија во Бугарија ќе и требаат 45.000 нови работници

На автомобилската индустрија во Бугарија ќе и требаат 45.000 нови работници

Оваа организација иницираше и основање на три нови индустриски зони во близина на Бургас, Софија и Видин, каде што постојат стручни училишта и со цел за т.н. дуално образование (кое подразбира дел од наставата да се одвива и во самите компании)

Прочитај повеќе

Lidl влезе и на српскиот пазар

Lidl влезе и на српскиот пазар

Според планот, истовремено ќе бидат отворени објекти во повеќе од десет градови во Србија, вклучувајќи го и Белград.

Прочитај повеќе

Романија ќе добие една од најмодерните фабрики во Европа

Романија ќе добие една од најмодерните фабрики во Европа

Новата фабрика ќе биде лоцирана во регионот Јужна Мунтениа и ќе отвори 480 директни вработувања, како и 900 дополнителни преку синџирот на снабдување.

Прочитај повеќе

Српски Tigar ќе призведува специјални обувки за финската армија

Српски Tigar ќе призведува специјални обувки за финската армија

Овие специјални обувки/чизми се изработуваат рачно и се по сите светски стандарди и согласно нормите на ЕУ, САД и Русија

Прочитај повеќе

По падот на турската лира, расте бројот на турските милионери

По падот на турската лира, расте бројот на турските милионери

Турските милионери во странство, од друга страна, имаат околу 1,6 милијарди долари во турска лира и повеќе од 18,3 милијарди долари во странска валута.

Прочитај повеќе

Хрватски Ledo со приходи над очекуваното

Хрватски Ledo со приходи над очекуваното

Вкупниот приход на компанијата изнесува 54 милиони евра и е речиси 5 милиони евра над планираното.

Прочитај повеќе

Hemomont отвори нов погон во Подгорица

Hemomont отвори нов погон во Подгорица

Освен новиот погон Hemomont го претстави и новиот систем за прочистување на водата, еден од првите од таков вид во Црна Гора.

Прочитај повеќе

Горе