Затоа што сите така прават!    

Затоа што сите така прават!    

Зошто поминуваш среде улица, а не на пешачки?! – Затоа што сите така прават!

Прочитај повеќе

Крај на разговорот

Крај на разговорот

Едно е многу јасно, што и да правиме, секој разговор треба да знаеме дека започнал поради нешто и треба да заврши со нешто.

Прочитај повеќе
Жаклина Герасимовска, помлад консултант во Македонија - Експорт Консалтинг

Дали сте амбициозни?

Дали сте амбициозни?

Постојат различни дефиниции за амбициозноста, но најчесто се дефинира како силна желба да се постигне нешто и да се успее во остварување на некоја цел.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Како да се развиваат вработените

Како да се развиваат вработените

Секоја организација ги развива луѓето. Или им помага да се развиваат или ги ограничува. Во која било форма, организацијата ги менува луѓето.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Психологија во продажбата

Психологија во продажбата

Има повеќе поделби на купувачи, но една која може да ја анализираме ги дели на: (а) Инженер, (б) Креативец, (б) Подвижен, (г) Политичар, (д) Двојно претпазлив, (ѓ) Реален.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Работа со платени вработени

Работа со платени вработени

Кога станува збор за работа со платени вработени, може да се каже дека нема голема разлика меѓу профитните и непрофитните организации.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Црвот во јаболкото!

Црвот во јаболкото!

Не знам дали ја знаете оваа фраза „црвот во јаболкото“. Црвот ќе расипе едно јаболко, тоа ќе расипе друго и така по ред сите јаболка ќе се расипат. Така е и во тимот.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Донесување на одлуки

Донесување на одлуки

Што и да е проблемот при донесување на одлука, многу е подобро да донесеме некоја одлука, отколку да не ја донесеме воопшто. Дури и да е погрешна, треба да гледаме позитивно на неа, да научиме од ситуацијата и да продолжиме понатаму.

Прочитај повеќе
Јасна Ловрич Конструктивистички коучинг психолог, Human Synergistic International, Србија

Управување со емоциите

Управување со емоциите

Не можеме да го промениме минатото, но може да видиме што од минатото пренесуваме како навика.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Страв од успехот на другите

Страв од успехот на другите

Успехот е многу убава работа и секој од нас си го посакува. Но успехот кај другите е интересна појава. Тој предизвикува еден вид страв, страв од успех.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Волонтерите и човечките ресурси (3)

Волонтерите и човечките ресурси (3)

Волонтерите можат многу полесно да ја напуштат организацијата и да најдат друга организација каде што би волонтирале отколку што тоа можат да го направат вработените.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Пред фактите и боговите молчат!

Пред фактите и боговите молчат!

Фактите значат рационално размислување. И според логика, би требало кога разговараме со некого, ако ни изложи факти/докази ние да го прифатиме тоа и на тој начин полесно да се разбереме. Но, не е баш така.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Мотивација од тимот!

Мотивација од тимот!

Во ситуација кога ви е тешко, кога не знаете како да се справите со некои ситуации и се чувствувате целосно демотивирани, понекогаш е најдобро да се свртите кон вашиот тим.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Професионализам

Професионализам

Многу често слушаме колку е важен професионализмот во која било ситуација, но колку навистина се придржуваме до него?

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Здраво за готово

Здраво за готово

Цело време нè учат дека треба да ги почитуваме другите, да бидеме внимателни и да им помагаме. Но многу пати се случува таа добрина да биде злоупотребена или искористена против вас.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Волонтерите и човечките ресурси (2)

Волонтерите и човечките ресурси (2)

Пред да се почне со работа со волонтери, организацијата мора ги дефинира крајните цели што треба да се постигнат преку една програма со волонтери.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Континуирано подобрување

Континуирано подобрување

Без оглед дали сакате да направите некоја промена во организацијата или приватно, прво започнете од себе.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Кредибилитет!?

Кредибилитет!?

Кога за некој велиме дека има кредибилитет, а за некој не!? Како некому веруваме во тоа што го зборува/пишува, а некому не!?

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Незадоволство

Незадоволство

Незадоволни работиници или ја напуштаат компанијата во потрага по подобри услови или ако останат, даваат лоши резултати.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Што е лошо во критикувањето?

Што е лошо во критикувањето?

Критикувањето кажува повеќе за човекот што критикува отколку за оној што го критикуваме.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Волонтерите и човечките ресурси (1)

Волонтерите и човечките ресурси (1)

Волонтерите се основата на непрофитниот сектор. Волонтери се луѓе кои го подаруваат своето време, знаење, искуство, експертиза, талент или друго, без барање на надомест.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Која е вашата боја?

Која е вашата боја?

Со какви очи гледаш, во која боја гледаш, така ќе го гледаш светот, а и тој тебе.

Прочитај повеќе
Нина Ангеловска, извршен директор и ко-основач на Grouper.mk

Каква е состојбата со е-трговијата во Македонија?

Каква е состојбата со е-трговијата во Македонија?

Македонците потрошиле речиси 85 милиони евра за купување онлајн, од кои најголем дел (72,8%) биле потрошени за купувања од странски трговци или 61,9 милиони евра наспроти 25 милиони евра остварени кон домашните трговци.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Прослави

Прослави

Прославите се убава работа. Од друга страна, пак, сè помалку прославуваме. Не би сакал да навлезам во причините, но бројот на прослави од година во година се намалува и стануваат сè поретки. Луѓето како да се срамат да прославуваат.

Прочитај повеќе

Горе