Базен направен од бродски контејнер

Базен направен од бродски контејнер

Контејнерот може да се модифицира и според желбите на клиентот. Па така, може да се направи одделен дел како џакузи во базенот или да се направи прозорец од страните на контејнерот.

Прочитај повеќе

Cinder, паметна скара со прецизна контрола на температурата

Cinder, паметна скара со прецизна контрола на температурата

На неа може да се испече свежа или замрзната храна, а кога ќе биде готова уредот преку апликација на мобилен телефон дава известување дека јадењето е готово.

Прочитај повеќе

Submaran 10 – дрон што се движи и над и под површина на вода

Submaran 10 – дрон што се движи и над и под површина на вода

Овој дрон може да патролира неколку месеци без никаков проблем, добивајќи енергија од ветерот и сонцето.

Прочитај повеќе

Паметна куќа што ќе го следи здравјето на станарите

Паметна куќа што ќе го следи здравјето на станарите

Со помош на сензорите во куќата ќе се следи движењето на станарите, ќе се мери нивниот престој надвор од куќата, колку пати користеле тоалет и траење на сонот.

Прочитај повеќе

Материјал од желатин со карактеристики слични на човечката кожа

Материјал од желатин со карактеристики слични на човечката кожа

Материјалот е изработен од желатин, којшто се раствора во вода. Потоа, во смесата се додаваат памучни влакна и хемикалии што нема да дозволат деформирање на оваа синтетичка кожа.

Прочитај повеќе

Paqsule – иновативна торба што сама се чисти од непријатни мириси и бактерии

Paqsule – иновативна торба што сама се чисти од непријатни мириси и бактерии

Процесот на чистење на внатрешноста на торбата трае околу 35 минути, по што корисникот добива чиста торба во којашто може да стави облека и други предмети без да се грижи за нив.

Прочитај повеќе

Waterlily – мобилна турбина што создава струја од вода или ветер

Waterlily – мобилна турбина што создава струја од вода или ветер

Оваа иновативна турбина, којашто тежи околу 800 грама, има USB приклучок преку којшто може да се наполни мобилен телефон, додека корисникот е некаде во природа.

Прочитај повеќе

MasterCard претстави кредитна картичка со сензор за отпечаток на прст

MasterCard претстави кредитна картичка со сензор за отпечаток на прст

Технологијата функционира на ист начин како и системот на плаќање со мобилен телефон, односно корисникот мора да го стави прстот на сензорот при плаќање.

Прочитај повеќе

Facebook развива технологија за типкање со мисли и “слушање“ преку кожа

Facebook развива технологија за типкање со мисли и “слушање“ преку кожа

Работиме на систем што ќе овозможи да типкате преку својот мозок пет пати побрзо отколку што типкате на мобилниот телефон.

Прочитај повеќе

Соларен уред што создава вода од воздухот

Соларен уред што создава вода од воздухот

Визијата е во иднина домаќинствата да не бидат приклучени на водоводна мрежа, туку да постои уред што создава вода со помош на соларна енергија.

Прочитај повеќе

Најдобрите 10 авиокомпании според TripAdvisdor

Најдобрите 10 авиокомпании според TripAdvisdor

Во првите десет се наоѓаат три нискотарифни компании, бразилската компанија Azul, американската JetBlue и тајландската Thai Smile.

Прочитај повеќе

ММФ предвидува раст од 3,2% на македонската економија

ММФ предвидува раст од 3,2% на македонската економија

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предвидува светската економија оваа година да забележи пораст од 3,5% и 3,6% во 2018 година.

Прочитај повеќе

Decco – уред за поголема безбедност на децата

Decco – уред за поголема безбедност на децата

Овој уред се поставува на вратата од собата во којашто се наоѓаат децата, а родителите преку апликација од нивниот мобилен телефон добиваат информации за тоа каде се движат децата и дали излегуваат од безбедниот простор.

Прочитај повеќе

Kuehne + Nagel објави меморандум за разбирање со Alibaba.com за понуда на глобални логистички услуги

Kuehne + Nagel објави меморандум за разбирање со Alibaba.com за понуда на глобални логистички услуги

Kuehne + Nagel објави меморандум за разбирање со Alibaba.com за понуда на глобални логистички услуги за клиенти на Б2Б деловната единица на кинескиот лидер за електронска трговија.

Прочитај повеќе

Шангај: Градска фарма што ќе произведува храна за 24 милиони луѓе

Шангај: Градска фарма што ќе произведува храна за 24 милиони луѓе

Примарната идеја за изградба на вертикална фарма е да се обезбеди масовно производство на храна, но и да се создаде едукативен центар за оддржливо земјоделие.

Прочитај повеќе

Tarzan – робот што го следи квалитетот на земјоделските насади

Tarzan – робот што го следи квалитетот на земјоделските насади

Tarzan е систем од две роботски раце што ќе им помага на земјоделците да следат како напредуваат нивните посеви.

Прочитај повеќе

Илон Маск најави производство на камиони на електричен погон

Илон Маск најави производство на камиони на електричен погон

Основачот на Tesla, Илон Маск, најави дека компанијата наскоро ќе почне со производство на камиони на електричен погон.

Прочитај повеќе

AutoDraw – апликација што аматерските цртежи ги трансформира во професионални

AutoDraw – апликација што аматерските цртежи ги трансформира во професионални

Штом корисникот почне да црта, AutoDraw го препознава цртежот и му нуди повеќе опции коишто реално ќе ја пресликаат неговата идеја за тоа што сака да го прикаже.

Прочитај повеќе

Ohoo – меурче полно со вода што ќе ги замени пластичните шишиња

Ohoo – меурче полно со вода што ќе ги замени пластичните шишиња

Оваа обвивка може да има и различен вкус или боја, а освен за вода, може да се користи и за други видови на течности, како што се безалкохолни, алкохолни пијалаци и козметички препарати.

Прочитај повеќе

Z Grills elite 900: Иновативна скара на пелети

Z Grills elite 900: Иновативна скара на пелети

Оваа скара е мал потрошувач и на електрична енергија, но и на пелети. Во исто време ја заштитува и животната средина бидејќи не ослободува никакви штетни гасови.

Прочитај повеќе

Ford создаде лулка што симулира возење во автомобил

Ford создаде лулка што симулира возење во автомобил

За сите родители чие бебе се буди среде ноќ и заспива само со нишкање, Ford претстави иновативно решение.

Прочитај повеќе

Mashambas – “зелен“ облакодер ќе се бори против сиромаштијата и гладот

Mashambas – “зелен“ облакодер ќе се бори против сиромаштијата и гладот

Станува збор за модуларниот облакодер што го носи името Mashambas, којшто ќе биде своевиден едукативен центар за одгледување различни култури, пазар за нивна продажба и обука за усовршување различни земјоделски техники.

Прочитај повеќе

Matterport – 3D камера за виртуелна тура низ просторот

Matterport – 3D камера за виртуелна тура низ просторот

Корисникот може да го разгледа просторот, користејќи ја технологијата на виртуелна реалност што ќе им помогне на оние кои ги продаваат, купуваат, изнајмуваат или промовираат своите простории и имот (куќи, станови, ресторани, канцеларии).

Прочитај повеќе

Роботот Sally подготвува салата за 60 секунди и пресметува калории

Роботот Sally подготвува салата за 60 секунди и пресметува калории

Од компанијата велат дека машината е наменета за компании во кои работат голем број на луѓе и за супермаркети, а наскоро ќе понудат и верзија за домаќинствата.

Прочитај повеќе

Горе