Што прават успешните луѓе во првите три месеци на ново работно место

Што прават успешните луѓе во првите три месеци на ново работно место

Што побрзо покажете во што сте најдобри и кои се вашите вештини, толку подобро ќе се адаптирате на новото работно место.

Прочитај повеќе

Романија инвестира во развој на над 66% од човечкиот капитал

Романија инвестира во развој на над 66% од човечкиот капитал

Романија е 42-ра од вкупно 130 земји во светот кога станува збор за развој на човечкиот капитал.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Како да се развиваат вработените

Како да се развиваат вработените

Секоја организација ги развива луѓето. Или им помага да се развиваат или ги ограничува. Во која било форма, организацијата ги менува луѓето.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Работа со платени вработени

Работа со платени вработени

Кога станува збор за работа со платени вработени, може да се каже дека нема голема разлика меѓу профитните и непрофитните организации.

Прочитај повеќе

Човечките ресурси и промените и предизвиците што ги носи новото време

Човечките ресурси и промените и предизвиците што ги носи новото време

“Времињата се менуваат. Ние се менуваме, животот се менува, бизнисот се менува. Зошто луѓето имаат отпор кон промените? Затоа што се плашат дека веќе нема да бидат тоа што се.”

Прочитај повеќе

Јовановски од Вип прогласен за најдобар менаџер за човечки ресурси за 2016 година

Јовановски од Вип прогласен за најдобар менаџер за човечки ресурси за 2016 година

Македонската асоцијација за човечки ресурси го прогласи Стефан Јовановски од Вип за најдобар менаџер за човечки ресурси за 2016 година.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Волонтерите и човечките ресурси (3)

Волонтерите и човечките ресурси (3)

Волонтерите можат многу полесно да ја напуштат организацијата и да најдат друга организација каде што би волонтирале отколку што тоа можат да го направат вработените.

Прочитај повеќе
Ацо Момчиловиќ, главен директор за човечки ресурски, Rimac Automobili, Хрватска

Брзорастечките фирми треба да инвестираат во создавање позитивна корпоративна култура

Брзорастечките фирми треба да инвестираат во создавање позитивна корпоративна култура

Во последно време, поради потребата од поголем број вработувања, активно работиме на привлекување кандидати од други земји. Мислам дека во скора иднина 10% од вработените ќе бидат странци од цел свет.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Волонтерите и човечките ресурси (2)

Волонтерите и човечките ресурси (2)

Пред да се почне со работа со волонтери, организацијата мора ги дефинира крајните цели што треба да се постигнат преку една програма со волонтери.

Прочитај повеќе

Најдобрите HR решенија за соочување со предизвиците во брзорастечките индустрии – деветта меѓународна конференција за човечки ресурси

Најдобрите HR решенија за соочување со предизвиците во брзорастечките индустрии – деветта меѓународна конференција за човечки ресурси

Целта е да се биде во тек со најжешките HR теми кои ги засегаат и менаџерите за човечки ресурси и генералните менаџери на компании кои имаат брзорастечки бизниси, отворен менаџмент пристап…

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Волонтерите и човечките ресурси (1)

Волонтерите и човечките ресурси (1)

Волонтерите се основата на непрофитниот сектор. Волонтери се луѓе кои го подаруваат своето време, знаење, искуство, експертиза, талент или друго, без барање на надомест.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Специфичности на менаџментот на човечки ресурси во непрофитните организации (2)

Специфичности на менаџментот на човечки ресурси во непрофитните организации (2)

Извршниот орган е чувар на визијата. Тие делуваат во име на заедницата за да ја направат организацијата да биде најдобра што може. Извршниот орган мора да ѝ одговори на заедницата за одлуките што ги носи.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Специфичности на менаџментот на човечки ресурси во непрофитните организации (1)

Специфичности на менаџментот на човечки ресурси во непрофитните организации (1)

За разлика од приватниот производствен сектор, каде што технологијата за производство е многу важна за успехот, во непрофитните организации сѐ се темели на луѓето.

Прочитај повеќе

МАЧР по трет пат ќе ја додели наградата HR менаџер на годината

МАЧР по трет пат ќе ја додели наградата HR менаџер на годината

Целта на овој избор е да се оддаде признание на најпосветениот и најуспешниот HR менаџер, кој со својата работа во доменот на менаџментот на човечки ресурси придонесува за успешноста на компанијата и развојот на луѓето.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Методи за развој на менаџери надвор од работното место

Методи за развој на менаџери надвор од работното место

Организациите најчесто користат една или комбинација на следниве методи за развој на менаџерите надвор од работното место:

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Методи за развој на менаџери на работното место

Методи за развој на менаџери на работното место

Организациите најчесто користат една или комбинација на следниве методи за развој на менаџерите на самото работно место:

Прочитај повеќе

Како да го импресионирате менаџерот за човечки ресурси

Како да го импресионирате менаџерот за човечки ресурси

Менаџерите може да најдат кандидати кои поседуваат технички вештини или капацитет да ги стекнат, но знаат дека особините како искреност, чесност, лојалност не се учат.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Процес за развој на менаџери

Процес за развој на менаџери

Освен обучувањето на новите и постоечките вработени, секоја организација мора да инвестира во развојот на способностите на својот менаџерски тим што ги вклучува менаџерите на прво ниво, менаџерите на средно ниво и извршните менаџери.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Развој на менаџери

Развој на менаџери

Кариерниот развој за нов менаџер којшто тукушто почнува да координира и раководи со мал тим во организацијата и за менаџерите на сектори, повеќе сектори или менаџери на целата организација, не може да биде идентичен.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Кариерен плафон или достигнување

Кариерен плафон или достигнување

Кариерното достигнување се дефинира како точка во кариерата во која веројатноста за понатамошен хиерархиски раст е многу мала и настанува кога одредена индивидуа достигнува позиција од која тој или таа најверојатно нема да бидат промовирана понатаму.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Митови поврзани со кариерата

Митови поврзани со кариерата

Постојат многу митови на менаџерите и на вработените за кариерниот развој кои најчесто го ограничуваат кариерниот развој и раст.

Прочитај повеќе
Лукас ван Вис, потпретседател за човечки ресурси, KLM

Вработените најмногу ги мотивира предизвикот на работното место и можноста за развој

Вработените најмногу ги мотивира предизвикот на работното место и можноста за развој

Лукас ван Вис е човек со богато искуство. Работел во компании како Philips, Shell, KPN, а од 2001 година е потпретседател за човечки ресурски во холандската авиокомпанија KLM.

Прочитај повеќе

Какви вештини треба да развиваат вработените во иднина?

Какви вештини треба да развиваат вработените во иднина?

Македонската асоцијација за човечки ресурси (МАЧР), минатата недела ја организираше дводневната интернационална конференција за човечки ресурси и HR Expo 2016, на тема Ангажираност на работниците и идните компетенции за економска благосостојба.

Прочитај повеќе

Ангажманот на вработените и потребните компетенции – тема на Меѓународната конференција за човечки ресурси

Ангажманот на вработените и потребните компетенции – тема на Меѓународната конференција за човечки ресурси

Двата дена од конференцијата ќе бидат исполнети со презентации за што подобра промоција и дистрибуција на знаење за најдобрите практики во областа на човечките ресурси.

Прочитај повеќе

Горе