Denqul – батерија што се полни со ротирачки движења

Denqul – батерија што се полни со ротирачки движења

Првично од Nendo планирале да користат сончеви панели за енергија, но сепак се одлучиле за центрифугална сила добиена рачно.

Прочитај повеќе

Уред имитира облаци и создава чиста вода за пиење

Уред имитира облаци и создава чиста вода за пиење

Системот WEDEW, којшто може да генерира 2.000 литри вода дневно, преку комбинација на ладен и топол воздух со цел да се создаде кондензација. Тоа претставува своевидна имитација на начинот на којшто се создаваат облаците.

Прочитај повеќе

Дронови ќе мапираат тунели и рудници под земјината површина

Дронови ќе мапираат тунели и рудници под земјината површина

Овие подземни летала ќе може да се распоредуваат на места што се опасни по човечкиот живот.

Прочитај повеќе

Автономен автобус создаден да се движи по екстремни временски услови

Автономен автобус создаден да се движи по екстремни временски услови

Досега автономните возила ги одбегнуваат екстремните временски услови, како што се: силен дожд, магла или снег. Но, овој автобус има токму таква мисија, да се движи низ такви временски услови.

Прочитај повеќе

Camp365 – приколка што се трансформира во камп за шест луѓе за неколку минути

Camp365 – приколка што се трансформира во камп за шест луѓе за неколку минути

За да се добие финалниот производ биле направени 90 различни прототипови, а истиот се тестирал повеќе од 110 месеци.

Прочитај повеќе

WeGrow – училиште каде, освен математика и наука, децата учат јога и земјоделие

WeGrow – училиште каде, освен математика и наука, децата учат јога и земјоделие

Во WeGrow учат деца од три до девет години, а се обрнува големо внимание на “свесноста“ за опкружувањето, односно децата учат преку практични активности и во природа.

Прочитај повеќе

Apple ја претстави новата и подобрена генерација уреди

Apple ја претстави новата и подобрена генерација уреди

Овој iPad е тенок само 5,9 милиметри, што е и најтенкиот iPad досега.

Прочитај повеќе

Еколошки ролетни од хартија

Еколошки ролетни од хартија

Со цел да се добие финалниот производ ролетните се сечат и обработуваат машински, а потоа се моделираат и лепат рачно

Прочитај повеќе

Водоотпорни чорапи што лесно се вклопуваат на било какви обувки

Водоотпорни чорапи што лесно се вклопуваат на било какви обувки

Дизајнот на овие чорапи овозможува корисникот да ги носи своите омилени патики или чевли, без да се грижи доколку надвор врне дожд.

Прочитај повеќе

Портрет нацртан со помош на вештачка интелигенција продаден за 432.000 долари

Портрет нацртан со помош на вештачка интелигенција продаден за 432.000 долари

За потребите на уметничкото дело користени се мастило, бело блатно и алгоритам со вештачка интелигенција, а истото е потпишано со математичка равенка.

Прочитај повеќе

Ochis Coffee – првите биоразградливи рамки за очила направени од кафе

Ochis Coffee – првите биоразградливи рамки за очила направени од кафе

Ochis Coffee за разлика од стандардните пластични рамки се разградуваат 100 пати побрзо и стануваат природно ѓубриво за растенија.

Прочитај повеќе

Mobile Couture: Прва модна колекција во светот креирана преку смартфон

Mobile Couture: Прва модна колекција во светот креирана преку смартфон

За да се создаде невообичаената колекција,смартфонот беше користен за скицирање, за бежична комуникација со нови алатки за производство, за печатење на 3Д прицврстувачи за облека и дизајнирање на ткаенина од далечина.

Прочитај повеќе

Airless Pen – пенкало со мастило кое не се суши

Airless Pen – пенкало со мастило кое не се суши

Постојаното вадење и ставање на капачиња може да иритира, а истите лесно со губат. Airless Pen го прави сето ова минато и значително ја олеснува работата на особено на креативците.

Прочитај повеќе

Компанија од Шведска создаде парфем со мирис на расипано млеко

Компанија од Шведска создаде парфем со мирис на расипано млеко

Последните проценки говорат дека во светски рамки најмногу се фрлаат токму млечните производи, чајот и кафето.

Прочитај повеќе

Нов изглед на банкнотите од 100 и 200 евра

Нов изглед на банкнотите од 100 и 200 евра

Според ECB ќе треба да се адаптираат повеќе од милион машини за изработка на пари, пред новите банкноти да бидат пуштени во употреба на 28 мај, во 19-те земји каде се употребува валутата.

Прочитај повеќе

MATE X – електричен велосипед на склопување

MATE X – електричен велосипед на склопување

Сега тимот доаѓа со подобрена верзија наречена MATE X, а на само пет дена пред истекот на третата кампања, веќе имаат собрано неверојатни 2.470.214 долари, а првично побарале 50.000 долари.

Прочитај повеќе

Соларен автомобил што се полни додека возите

Соларен автомобил што се полни додека возите

Производството на автомобилите ќе стартува во втората половина на 2019 година, а компанијата веќе има преку 5.000 нарачки.

Прочитај повеќе

Go Sling Pro – мини торба за патување “отпорна“ на крадци

Go Sling Pro – мини торба за патување “отпорна“ на крадци

Изработена е од ултра цврст материјал, наречен Кевлар, којшто е пет пати посилен од челик.

Прочитај повеќе

PeakBoil – шпорет за кампување што работи и при силни ветрови

PeakBoil – шпорет за кампување што работи и при силни ветрови

Оваа комплексна комора за согорување не може да се произведува со конвенционални техники, и е можно само благодарение на дополнителна обработка, во случајов со селективно ласерско топење кое се користи за спојување на метален прав со дебелина од 1/30 милиметри.

Прочитај повеќе

Microlino минијатурен електричен автомобил наскоро на европските улици

Microlino минијатурен електричен автомобил наскоро на европските улици

Најголемата брзина, на само 450 килограми тешкото возило, ќе биде 90 км/ч, а забрзувањето од 0 до 50 км/ч ќе се одвива за 5 секунди.

Прочитај повеќе

C-224 лампа што користи LiFi технологија за пренос на податоци

C-224 лампа што користи LiFi технологија за пренос на податоци

LiFi е технологија, прв пат развиена на Универзитетот во Единбург, којашто користи светлосни бранови за пренесување на податоци наместо радио бранови како што користи Wi-Fi конекцијата.

Прочитај повеќе

Роботи со големина на клетка можат да откријат болест во човечкото тело

Роботи со големина на клетка можат да откријат болест во човечкото тело

Овие микроскопски уреди можат да ја насетат нивната околина, да складираат податоци и извршуваат пресметковни задачи, и може да се користат и за проверка на евентуални протекувања во нафтоводи, гасоводи, итн.

Прочитај повеќе

Старт-ап од Лондон создаде јакна од графин- ултра лесен материјал посилен од челик

Старт-ап од Лондон создаде јакна од графин- ултра лесен материјал посилен од челик

Графинот е најневеројатниот материјал, потполно невидив и тенок колку еден атом. Само 10 слоја од него се понепропустливи од челикот.

Прочитај повеќе

Чаши за кафе направени од стари и неискористени зрна кафе

Чаши за кафе направени од стари и неискористени зрна кафе

Иновативните чаши се за повеќекратна употреба, а дизајнерот Џулијан Лехнер ја освои и овогодинешната Red Dot награда за дизајн на производ.

Прочитај повеќе

Горе