Што е штедење?

Што е штедење?

Никогаш не е доцна за почеток на штедењето и ниту еден износ не е мал.

Прочитај повеќе

Што е крипто валута?

Што е крипто валута?

Крипто валута или позната како виртуелна или дигитална валута ја има само во електронска форма, не е издадена ниту е под контрола на некоја земја и централна банка.

Прочитај повеќе

Што е тендер?

Што е тендер?

Тендер распишува јавно претпријатие за набавка на одредени производи.

Прочитај повеќе

Што е акционерско друштво?

Што е акционерско друштво?

Во овој вид на трговско друштво акционерите учествуваат со влогови во основната главнина што е поделена на акции.

Прочитај повеќе

Што е друштво со ограничена одговорност?

Што е друштво со ограничена одговорност?

Еден од главните белези на овој вид на друштва е тоа што има мал капитал и мал број на членови, па често пати може да биде во форма на семејно претпријатие.

Прочитај повеќе

Што е финансиска дисциплина?

Што е финансиска дисциплина?

Под финансиска дисциплина се подразбира состојба во којашто сите учесници на пазарот ги исполнуваат своите обврски во рамки на законските и договорените рокови.

Прочитај повеќе

Што е клиринг?

Што е клиринг?

Овозможува меѓународно плаќање со употреба на националната валута, без да се користат конвертибилни девизи.

Прочитај повеќе

Што е ликвидација?

Што е ликвидација?

Главната цел на ликвидацијата на компанијата во прв ред е заштита на самите содружници, за разлика од стечајот каде што главната цел е заштита на интересите на доверителите.

Прочитај повеќе

Што е труст?

Што е труст?

Иако формално и правно се самостојни, тие имаат заеднички менаџмент што е поврзан со финансиските магнати кои располагаат со нивниот контролен пакет на акции.

Прочитај повеќе

Што е know – how?

Што е know – how?

Know – how претставува концепт што ги опфаќа сите технички информации што се неопходни за индустриско производство на одреден производ или постапка, односно знаење за тоа како се произведува некој производ или посебна постапка.

Прочитај повеќе

Dolphin – пловна мобилна противпожарна станица

Dolphin – пловна мобилна противпожарна станица

Овој пловен систем ќе овозможи брзо и лесно гаснење на пожари во бродовите, чамците, јахтите или објекти покрај брегот.

Прочитај повеќе

Функционална платформа за искористување на просторот на базенот

Функционална платформа за искористување на просторот на базенот

Со помош на систем со хидраулика платформата се подигнува кога базенот е надвор од употреба.

Прочитај повеќе

Vendedy, старт – ап што ги поврзува туристите со уличните пазари низ светот

Vendedy, старт – ап што ги поврзува туристите со уличните пазари низ светот

Преку Vendedy, луѓето кои патуваат низ целиот свет имаат можност преку нивниот мобилен да дознаат повеќе за локалните улични пазари кои нудат храна, автентични предмети и илјадници други детали.

Прочитај повеќе

FoldiMate – робот што ги дипли алиштата за помалку од минута

FoldiMate – робот што ги дипли алиштата за помалку од минута

Парчињата облека се ставаат на закачалките на роботот и машината со помош на пареа ќе ги здипли до совршенство.

Прочитај повеќе

The Lacy Nook – ресторан на две Македонки кои живеат во Лондон

The Lacy Nook – ресторан на две Македонки кои живеат во Лондон

Јана и Елена, девојки со македонско потекло кои живеат и работат во Лондон, наскоро ќе го отворат ресторанот The Lacy Nook.

Прочитај повеќе

Вегетаријански 3D печатени гумени бонбони на Katjes magic candy factory

Вегетаријански 3D печатени гумени бонбони на Katjes magic candy factory

За подготовка на една гумена бонбона од 15 до 20 грама потребни се три до пет минути, што е исклучително побрзо за разлика од постоечките прототипи на коишто им е потребен околу еден час.

Прочитај повеќе

Kuvée – паметно шише што го чува виното свежо до 30 дена

Kuvée – паметно шише што го чува виното свежо до 30 дена

Специјалниот механизам не дозволува да навлезе кислород во пијалакот и затоа виното останува свежо до 30 дена.

Прочитај повеќе

Zelenoo.com – српски сајт за поврзување на органските производители на храна со купувачите

Zelenoo.com – српски сајт за поврзување на органските производители на храна со купувачите

Сервис што овозможува купувачите од Белград преку Интернет да порачаат органска и домашна храна и од мали земјоделци и производители кои вложуваат труд и љубов во квалитетот на своите производи.

Прочитај повеќе

Мајкл Голдберг: За да успеете треба да сте добар раскажувач на приказни

Мајкл Голдберг: За да успеете треба да сте добар раскажувач на приказни

Присутните – голем дел од нив со свои бизниси и идеи, имаа можност да постават прашања, да споделат свое искуство и мислења во врска со темите и на свој начин да влијаат врз креирањето на една урбана старт-ап култура.

Прочитај повеќе

Србија од индустријата на видео игри заработила над 46 милиони долари

Србија од индустријата на видео игри заработила над 46 милиони долари

И покрај тоа што е релативно млада, српската индустрија на видео игри брзо прерасна во една од водечките на светско ниво.

Прочитај повеќе

Над 11.000 грчки компании се преселиле во Бугарија

Над 11.000 грчки компании се преселиле во Бугарија

Поради економската криза, повеќе од 11.000 грчки компании го преселија сопствениот бизнис во Бугарија, а околу 60.000 граѓани на Грција отвориле банкарски сметки во таа земја.

Прочитај повеќе

MarkO ја доби својата прва инвестиција од познатиот акцелератор Rockstart

MarkO ја доби својата прва инвестиција од познатиот акцелератор Rockstart

Тимот на MarkO ќе престојува 150 дена во Амстердам, Холандија, каде што ќе биде поддржан од група од над 80 интернационални ментори.

Прочитај повеќе

Хрватската апликација што решава равенки меѓу 10-те светски иновации во 2014

Хрватската апликација што решава равенки меѓу 10-те светски иновации во 2014

Апликацијата PhotoMath за само три месеци ја презеле преку 11 милиони корисници само на уредите на Apple, а од овој старт – ап најавуваат дека во текот на февруари ќе пуштат и Android верзија.

Прочитај повеќе

Словенечките стартапи лани собрале преку 60 милиони долари капитал

Словенечките стартапи лани собрале преку 60 милиони долари капитал

Словенечките стартапи главно се фокусирани на здравствени услуги, медиуми и мобилни апликации. Староста на претприемачите во стартапите е меѓу 25 и 35 години.

Прочитај повеќе

Горе