Туш што ќе ви заштеди 30.000 чаши вода годишно

Туш што ќе ви заштеди 30.000 чаши вода годишно

Туширањето можете да го паузирате со само еден клик, а кога ќе завршите со тушот и да проверите колку вода сте искористиле, колкава била температурата на водата и колку време сте поминале под туш.

Прочитај повеќе

Дрон како полнач на електрични возила?

Дрон како полнач на електрични возила?

Од Амазон сметаат дека би можело да се користи посебно беспилотно летало коешто би имало способност да го препознае автомобилот што нарачал полнење според посебен код впишан на покривот на автомобилот.

Прочитај повеќе

Салфета што детектира наркотични супстанци во пијалок

Салфета што детектира наркотични супстанци во пијалок

Единствена разлика е во тоа што, доколку ставите капка од пијалок на неа, а пијалокот содржи дрога, салфетата ќе ја смени бојата што значи дека некој ви ставил недозволена супстанца во него.

Прочитај повеќе

5G интернетот наскоро ќе завладее со светот

5G интернетот наскоро ќе завладее со светот

Ескпертите очекуваат 5G интернетот да овозможи вашиот мобилен телефон да биде десет пати побрз.

Прочитај повеќе

Нова видео платформа што ќе ги привлече и недостапните потрошувачи

Нова видео платформа што ќе ги привлече и недостапните потрошувачи

Innovid е нова маркетинг видео платформа што ќе има за цел да ги привлече оние потрошувачи кои немаат никаков интерес за традиционалните медиуми, како весници, списанија, телевизија и радио.

Прочитај повеќе

Laundroid – робот од 16.000 долари што дипли облека

Laundroid – робот од 16.000 долари што дипли облека

Засега, процесот на диплење е бавен и трае околу пет часа. Во оваа фаза на развој, Laundroid нема опција за диплење на чорапи.

Прочитај повеќе

Robomart – автономна продавница на тркала

Robomart – автономна продавница на тркала

Автоматизиран автомобил што во својата внатрешност ќе има најразлични прехранбени производи, коишто на купувачите ќе им бидат достапни со само едно притискање на копче.

Прочитај повеќе

More money: Црногорска платформа за паметни финансиски одлуки

More money: Црногорска платформа за паметни финансиски одлуки

More money претставува платформа што користи вештачка интелигенција за пружање паметни совети за донесување одлуки поврзани со управување со лични финансии.

Прочитај повеќе

Студенти од Мостар создадоа систем за следење на ефикасноста на берачите на плантажи

Студенти од Мостар создадоа систем за следење на ефикасноста на берачите на плантажи

Студенти од Факултетот за информатичка технологија во Мостар развија систем преку којшто може да се следи ефикасноста на луѓето кои се ангажирани на плантажи за берење овошје и зеленчук.

Прочитај повеќе

Gustaffo – виртуелен рецепционер во хотел во Виена

Gustaffo – виртуелен рецепционер во хотел во Виена

Gustaffo на гостите ќе им ги понуди сите информации во врска со хотелот, а прашањата што ќе му ги постават потоа ќе може да се анализираат за да можат хотелиерите да знаат какви прашања најчесто поставуваат гостите.

Прочитај повеќе

Белград: Интерактивна паметна преса за рециклирање лименки

Белград: Интерактивна паметна преса за рециклирање лименки

Станува збор за иновативен систем за рециклирање што се состои од паметна преса и мобилна апликација, што овозможува комуникација со корисниците.

Прочитај повеќе

Хрватски старт – ап дел од создавање на хуманоидниот робот Rosie

Хрватски старт – ап дел од создавање на хуманоидниот робот Rosie

Основна намена на Rosie е да им помогне на родителите кои имаат недостиг на слободно време и на повозрасните лица кои имаат потреба од помош.

Прочитај повеќе

Звучник што ги држи крадците подалеку од домот

Звучник што ги држи крадците подалеку од домот

Звучникот има широк спектар на звуци што може со недели да ги испушта, а да не звучи повторувачки. Покрај звуците, Kevin со помош на LED светла создава илузија дека има некој во домот.

Прочитај повеќе

Данска: Училиште каде учениците сами ќе одгледуваат и готват храна

Данска: Училиште каде учениците сами ќе одгледуваат и готват храна

Во училиштето ќе има оранжерии, градини и надворешни кујни. Бидејќи физичката активност е важна, архитектите имаат создадено и повеќе отворени рекреативни области.

Прочитај повеќе

Воздушно перниче што ги штити колковите

Воздушно перниче што ги штити колковите

Кога ќе детектира пад воздушното перниче се активира во рок од 80 милисекунди со што колкот на корисникот е заштитен пред телото да ја допре земјата.

Прочитај повеќе

Zanco Tiny – минијатурен мобилен телефон

Zanco Tiny – минијатурен мобилен телефон

Zanco Tiny е минијатурен мобилен телефон што на корисникот му ги обезбедува сите функции како и останатите уреди од ваков тип – зборување и пишување пораки.

Прочитај повеќе

Samsung патентираше роло дисплеј

Samsung патентираше роло дисплеј

Флексибилниот роло екран ќе може да се свитка во ролна откако корисникот ќе престане да го користи.

Прочитај повеќе

Blö – уред за ладење што може да се носи на облека

Blö – уред за ладење што може да се носи на облека

Уредот го ублажува непријатното чувство на прегревање и е наменет за секојдневни ситуации (вежбање, трчање, планинарење или кај личности кои имаат проблеми со прекумерно потење).

Прочитај повеќе

Паметен фластер што затвора рани без шиење

Паметен фластер што затвора рани без шиење

Минијатурните иглички коишто ги содржи фластерот се доволно мали за пациентите да ги опишат како безболни.

Прочитај повеќе

Вештачки остров со ветерници ќе снабдува пет европски земји со струја

Вештачки остров со ветерници ќе снабдува пет европски земји со струја

Енергијата преку кабли ќе може понатаму да се испраќа до Холандија, Велика Британија, Белгија, Германија и Данска.

Прочитај повеќе

Еколошки панталони направени од пластични шишиња и кафе

Еколошки панталони направени од пластични шишиња и кафе

Точно 14,5 пластични шишиња се користат за да се создаде еден пар пантолони.

Прочитај повеќе

БиХ: Хидроелектричен прекинувач за бојлер што спречува струјни удари

БиХ: Хидроелектричен прекинувач за бојлер што спречува струјни удари

Со пуштање на топла вода и нејзино движење низ хидро инсталацијата се активира сензорот на прекинувачот што го исклучува струјното коло, а со затворање на топлата вода струјното коло се вклучува.

Прочитај повеќе

MoeCV.mk – нова бесплатна алатка за креирање CV од Brainster

MoeCV.mk – нова бесплатна алатка за креирање CV од Brainster

Brainster е иновативна компанија за едукација и кариерна трансформација којашто преку курсеви и Академии им овозможува на индивидуалците да дојдат до успешна кариера.

Прочитај повеќе

CTT: Српски старт – ап што произведува беспилотни летала од композитни материјали

CTT: Српски старт – ап што произведува беспилотни летала од композитни материјали

Овој старт – ап моментално е ориентиран кон развој на нови производи, пред сè беспилотни летала и специјални возила, базирани или на композитни материјали.

Прочитај повеќе

Горе