Љиљана Кукец, претседател на хрватско Здружение за франшизно работење

Франшизата е алатка за ширење на успешни бизнис концепти

Франшизата е алатка за ширење на успешни бизнис концепти

Во светот, околу 50% од малопродажбата оди преку франшизи. Франшизите се присутни во околу 80 индустрии, а нова франшиза се отвора на секои неколку минути (две во САД, шест во Европа).

Прочитај повеќе
Горан Шуменковски, раководител на оддел продажба, имплементација и техничка поддршка на софтвер, Акцент компјутери

Софтверските решенија имаат клучна улога во бизнисот

Софтверските решенија имаат клучна улога во бизнисот

Акцент Компјутери е технолошки лидер на пазарот во делот на софтверски решенија наменети за мали, средни и за големи претпријатија. Софтверските решенија се алатки со кои поедноставно доаѓаме до посакуваните резултати.

Прочитај повеќе
Галахад Кларк, основач на британската иновативна компанија Vivobarefoot

Чевлите треба да бидат обликувани според стапалата, а не обратно

Чевлите треба да бидат обликувани според стапалата, а не обратно

Vivobarefoot се оригинални и автентични чевли што даваат чувство како да сте босоноги, со патентиран ултра тенок ѓон, отпорен на удари, што му дозволува на телото да се движи природно.

Прочитај повеќе
Николас Колоф, извршен директор на Аргидиус

За да успее еден бизнис, меѓу најважните работи е што и кому се продава

За да успее еден бизнис, меѓу најважните работи е што и кому се продава

За да успее еден бизнис меѓу најважните работи е што и кому се продава. Особено важно за претприемачите е никогаш да не се плашат да се поврзуваат со други бизниси, никогаш не се знае кој би можел да ви биде од голема корист.

Прочитај повеќе
Роберт Петковиќ, веб аналитичар, Агрокор, Хрватска

Без веб аналитика успехот на интернет страната е случаен, а не плански

Без веб аналитика успехот на интернет страната е случаен, а не плански

Најлошо што можеме да направиме е да ставиме веб страни на сервер, да ставиме аналитика на нив и потоа неколку години да не ги менуваме, надевајќи се дека успехот ќе ни падне од небо.

Прочитај повеќе
Даниела Сиљаноска, менаџер во Вработување Лизинг

10 години Вработување Лизинг: Успех што не е постигнат случајно, туку заслужен со огромен труд, визија и посветеност

10 години Вработување Лизинг: Успех што не е постигнат случајно, туку заслужен со огромен труд, визија и посветеност

Компанијата континуирано работи на проширување на услугите преку инвестирање во интерните капацитети, зголемување на ефикасноста на сопствените ресурси, вработувања на стручен кадар, модернизација и следење на активните трендови и можности.

Прочитај повеќе
Бет Микелс, консултант за меѓународен и домашен развој на бизнисот, ефикасност на тимот и профитабилност на компаниите

Лидерот треба да има моќ и способност да го сплоти тимот

Лидерот треба да има моќ и способност да го сплоти тимот

Бет Микелс е консултант за меѓународен и домашен развој на бизнисот, ефикасност на тимот и профитабилност на компаниите. Микелс беше гостин говорник во ЦЕЕД Бизнис и едукативниот клуб.

Прочитај повеќе
Лукас ван Вис, потпретседател за човечки ресурси, KLM

Вработените најмногу ги мотивира предизвикот на работното место и можноста за развој

Вработените најмногу ги мотивира предизвикот на работното место и можноста за развој

Лукас ван Вис е човек со богато искуство. Работел во компании како Philips, Shell, KPN, а од 2001 година е потпретседател за човечки ресурски во холандската авиокомпанија KLM.

Прочитај повеќе
Дарко Неделковски, директор на сектор Деловна мрежа, Штедилница Можности

Микро и малите бизниси имаат значаен потенцијал за развој

Микро и малите бизниси имаат значаен потенцијал за развој

Штедилницата ги услужува микро и малите претпријатија кои спаѓаат во секторот трговија, градежништво, туризам, услуги и производство, како и физичките лица на кои им нуди финансиски производи и услуги како кредитирање и можност за штедење.

Прочитај повеќе
Џим Стајклидер, директор за иновации на Dell

Треба да доживеете неколку неуспеси пред вистински да успеете

Треба да доживеете неколку неуспеси пред вистински да успеете

Технологијата всушност не е вистинската основа на иновирањето. Таа може само да ја овозможи, забрза или потпомогне иновацијата. Најважен е човечкиот фактор.

Прочитај повеќе
Карина Барнхолт Клепер, истражувач и советник во Nordic Energy Research

Развојот на регионална соработка одзема многу време, но е суштински за одржлива иднина

Развојот на регионална соработка одзема многу време, но е суштински за одржлива иднина

Денес само 2,6% од приватните автомобили во Норвешка се електрични возила, а оваа земја е водечка во Европа со бројот на такви возила. Според тоа, транспортниот сектор е најголемиот предизвик за иднината.

Прочитај повеќе
Никола Перевски Пере, композитор, продуцент и фронтмен на групата Нокаут

Ако имаш јасна цел пред себе и не се предадеш по нокаутите, тогаш сигурно ќе успееш

Ако имаш јасна цел пред себе и не се предадеш по нокаутите, тогаш сигурно ќе успееш

Да се води бенд е слично како да се води фирма. Фронтменот мора да ги менаџира работите внатре во бендот. Да биде палецот на дланката, без кој ниту еден друг прст не би бил функционален.

Прочитај повеќе
Трајан Ангелоски, заменик директор, Маријана Ангелоска, заменик директор, Ариљеметал

За успешен бизнис најважен е човечкиот ресурс

За успешен бизнис најважен е човечкиот ресурс

“Се наоѓаме во една специфична област која не е широко распространета, која не е општо препознаена кај народот, меѓутоа во техничката област мислам дека имаме заземено високо место и во нашата земја и надвор од неа. Во Европа сме во кругот на 20-25 фирми што работат во оваа област.”

Прочитај повеќе
Елена Фиданоска, сопственик на Macedonian Honey

Кога го јадете медот од Honeystick е исто како директно да сте ставиле лажица во кошницата

Кога го јадете медот од Honeystick е исто како директно да сте ставиле лажица во кошницата

Човечкиот организам нема можност да ги складира важните минерали и витамини, туку си зема колку што му е потребно за тој ден. Затоа залудно е да изедете цела тегла мед одеднаш, бидејќи телото ќе си ги искористи дневните потреби, а остатокот ќе го исфрли.

Прочитај повеќе
Џеф Хофман - сериски претприемач и светски мотивациски говорник

Во бизнисот и во животот победувате ако го имате најдобриот тим зад себе

Во бизнисот и во животот победувате ако го имате најдобриот тим зад себе

Во бизнисот и општо во животот победувате ако го имате најдобриот тим зад себе. Ако сте опкружени со одлични луѓе, ќе ви се случат и одлични работи. Значи клучот е да ги најдете и задржите овие луѓе, а тоа ќе го постигнете ако добро се грижите за нив.

Прочитај повеќе
м-р Тодор Стојчевски, сопственик на Агенција за односи со јавност Чептер 4 Македонија

Професионалноста ги “победува” сите предизвици

Професионалноста ги “победува” сите предизвици

Не е многу важно колку компјутери или флип чарт табли имаме во канцелариите, на какви маси работиме и што возиме, туку посветуваме внимание и на емотивното препознавање и брендирање на Чептер 4 во Македонија, но и пошироко.

Прочитај повеќе
Клаус Вајбрехт – извршен директор на IronShark GmbH

Филозофијата на Iron Shark – да бидеме тим, а не само луѓе кои работат заедно

Филозофијата на Iron Shark – да бидеме тим, а не само луѓе кои работат заедно

Сакаме да бидеме тим, не само луѓе кои работат заедно. И сакаме да се забавуваме на работа – секој ги кажува своите идеи во IronShark и има право да ги презентира и стави како предмет на дискусија.

Прочитај повеќе
Карлос Перез, Томас Мата Мартинез, интернационални експерти и консултанти

Претприемачите се истрајни, вредни и храбри луѓе кои не се плашат од неуспех

Претприемачите се истрајни, вредни и храбри луѓе кои не се плашат од неуспех

“Образованието е секаде под ревизија и се обидуваме да најдеме начини коишто ќе им помогнат на децата да пораснат без да ја изгубат својата вродена дарба и желба за креирање и иновирање.”

Прочитај повеќе
Звонко Блажески, комерцијален директор на Рептил Маркети

20 години Рептил Маркети: Квалитетна и искрена услуга е нашиот најголем адут

20 години Рептил Маркети: Квалитетна и искрена услуга е нашиот најголем адут

Компанијата Рептил е основана во 1996 година како мал семеен бизнис во Скопје. Од продавница со само неколку вработени, денес има ланец од десет маркети и 250 вработени. Оваа година слават 20 години постоење.

Прочитај повеќе
Наталија Пекиќ, професор на Економскиот факултет во Осиек и консултант

Да се има успешна семејна компанија значи да се работи 80 часа неделно за себе, наместо 40 за некој друг

Да се има успешна семејна компанија значи да се работи 80 часа неделно за себе, наместо 40 за некој друг

Да се биде претприемач значи да се живее неколку години на начин на кој никој не сака, за да може да се помине остатокот од животот на начин на кој повеќето не можат.

Прочитај повеќе
Филип Филиповски, менаџер за камионски транспорт во Kuehne + Nagel

Kuehne + Nagel нуди брз, сигурен и флексибилен транспорт на пратки

Kuehne + Nagel нуди брз, сигурен и флексибилен транспорт на пратки

“Нашиот тим од искусни стручни логистичари е потполно фокусиран за остварување на највисоките перформанси, да обезбеди вашата пратка да стигне до крајната цел безбедно и на време.”

Прочитај повеќе
Елена Смилева и Јана Мишева, сопственички на ресторанот The Lacy Nook во Лондон

The Lacy Nook – спој на здрава и традиционална храна од Македонија во Лондон

The Lacy Nook – спој на здрава и традиционална храна од Македонија во Лондон

На гостите ќе им понудат мени во коешто ќе има храна за сите вкусови, а нема да изостанат ниту пинџурот, ајварот, макалата, тавче гравче…

Прочитај повеќе
Примариус доктор Киро Георгиевски, спец. трансфузиолог во Градска Општа Болница 8 септември

Венските заболувања се проблем на модерниот начин на живот

Венските заболувања се проблем на модерниот начин на живот

Прекумерното седење, стоење и намалената физичка активност и уште неколку фактори како пушењето, генетската предиспозиција, зголемената телесна тежина придонесуваат за проширени и воспалени вени, таканаречени варикозни вени.

Прочитај повеќе
Ивана Станковска, ко – основач и дизајнер на Final Frontier Games, студио за дизајн и продукција на друштвени игри

Вистински предизвик е создавањето друштвена игра како што е Cavern Tavern

Вистински предизвик е создавањето друштвена игра како што е Cavern Tavern

Играта е целосно изработена од тим од четворица македонски дизајнери, Војкан Крстевски, Тони Тошевски, Ивана Станковска и Маја Матовска, и незаменливиот Михајло Димитриевски – Тхе Мичо.

Прочитај повеќе

Горе