ОПМ го издаде шестиот број на е-билтенот Потрошувачите и храната

ОПМ го издаде шестиот број на е-билтенот Потрошувачите и храната

Организацијата на потрошувачите на Македонија (ОПМ) го издаде шестиот број на е-билтенот Потрошувачите и храната. 

Прочитај повеќе

ОПМ го издаде петтиот број на е-билтенот Потрошувачите и храната

ОПМ го издаде петтиот број на е-билтенот Потрошувачите и храната

Предвидено е до крајот на годината да бидат издадени 10 броја на е-билтенот којшто излага еднаш месечно.

Прочитај повеќе

Ограничување на трошоците што граѓаните ги плаќаат за брзи кредити

Ограничување на трошоците што граѓаните ги плаќаат за брзи кредити

Порано годишните трошоци не беа ограничени и достигнуваа и до 500% од кредитот. Со измените се опфаќаат и мали кредити под 200 евра кои претходно, не беа законски опфатени.

Прочитај повеќе

ОПМ регистрирала најмногу жалби во врска со туристичките ангажмани

ОПМ регистрирала најмногу жалби во врска со туристичките ангажмани

Потрошувачите најмногу се жалеле на откажување на патувањата поради недоволен број патници. Според ОПМ најголемиот проблем во овие случаеви е процесот на враќање на уплатените пари.

Прочитај повеќе

ЕВН со предупредување за лажни профили на социјалните мрежи

ЕВН со предупредување за лажни профили на социјалните мрежи

Во таа насока компанијата сака да ја информира јавноста дека моменталните профили на социјалните мрежи во коишто се користи името на ЕВН, се лажни и содржините кои се наоѓаат на нив се злоупотреба и измама.

Прочитај повеќе

Одржано првото собрание на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ

Одржано првото собрание на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ

На првото собрание членките имаа прилика да се запознаат меѓусебно и да разменат искуства, мислења и ставови.

Прочитај повеќе

ANEC ги подига стандардите за потрошувачите

ANEC ги подига стандардите за потрошувачите

Меѓу другото видеото прикажува неколку подобрени стандарди за безбедност на децата, луѓето во инвалидски колички, велосипедистите и слично.

Прочитај повеќе

ДЗС: Слободни работни места, четврто тримесечје 2017 година

ДЗС: Слободни работни места, четврто тримесечје 2017 година

Деловните субјекти со број на вработени од 3 до 9 имаат највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 1,61%.

Прочитај повеќе

Македонија ја доби првата асоцијација за е-трговија

Македонија ја доби првата асоцијација за е-трговија

Асоцијацијата ќе се занимава со лобирање, правна помош, тренинзи и истражувања и со тоа ќе се стреми да изгради поволна околина за раст на е-трговија во Македонија.

Прочитај повеќе

Што е проценка на ризик на работно место?

Што е проценка на ризик на работно место?

Проценката се прави врз основа на претходна анализа којашто го зема предвид видот на можната повреда (лесна, тешка, смртна).

Прочитај повеќе

Што е разлика меѓу употребливо до… и најдобро е да се употреби до…?

Што е разлика меѓу употребливо до… и најдобро е да се употреби до…?

Иако овие податоци се напишани со ситни букви, читајте ги внимателно.

Прочитај повеќе

Се основа “нов Агрокор“, сите средства ќе ги преземат кредиторите

Се основа “нов Агрокор“, сите средства ќе ги преземат кредиторите

Оперативното работење ќе биде поделено на неколку сектори коишто ќе имаат свои управи, но стратешките одлуки ќе ги носи одборот на холдингот.

Прочитај повеќе

Правен калкулатор – алатка за пресметка на трошоци за правни постапки

Правен калкулатор – алатка за пресметка на трошоци за правни постапки

Главниот мотив зад овој проект е да им се помогне на граѓаните полесно и попрецизно да ги пресметуваат трошоците за различни правни постапки.

Прочитај повеќе

Грција: Шест козметички компании треба да платат казна од 18,7 милиони евра

Грција: Шест козметички компании треба да платат казна од 18,7 милиони евра

Козметичката компанија L’Оreal објави дека ќе поднесе жалба на глобата од 2,6 милиони евра наметната од страна на Грчката комисија за конкуренција.

Прочитај повеќе

Што е солемнизација?

Што е солемнизација?

Од една страна, нотарот проверува дали договорот е составен во пропишана форма, а од друга страна на странките им ја објаснува смислата и последиците од тој договор.

Прочитај повеќе

Групација Агрокор, вонредно управување – клучни факти и последици

Групација Агрокор, вонредно управување – клучни факти и последици

Групацијата Агрокор вработува 60.000 луѓе, од кои 40.000 во Хрватска и директно влијае на 2% до 3% од хрватскиот БДП.

Прочитај повеќе

Горе