УЈП: Насоки за доставување евиденции на фактури како прилог на ДДВ – 04 пријава

УЈП: Насоки за доставување евиденции на фактури како прилог на ДДВ – 04 пријава

УЈП ги известува ДДВ обврзниците и сметководителите дека за определена група на ДДВ обврзници се доставени барања за информации заради утврдување на веродостојноста на податоците искажани во поединечните полиња на даночната пријава ДДВ – 04.

Прочитај повеќе

УЈП: До 15-ти февруари поднесување извештај за уплатен данок по задршка

УЈП: До 15-ти февруари поднесување извештај за уплатен данок по задршка

Исплатувачот на приходот кој имал обврска да изврши задржување на данокот во 2016 година, има обврска до Управата за јавни приходи да достави Извештај за уплатениот данок по задршка најдоцна до 15-ти февруари 2017 година.

Прочитај повеќе

Нови компоненти на индексите на SEE Link

Нови компоненти на индексите на SEE Link

Пресметката на новите компоненти во индексите започна од 16-ти јануари.

Прочитај повеќе

НБРМ издаде и пушти во оптек кована пара за колекционерски цели

НБРМ издаде и пушти во оптек кована пара за колекционерски цели

Цената на кованата пара света Матрона Московска изнесува 3.800 денари.

Прочитај повеќе

КХВ ги продолжи мандатите на Марковски и Пулејков од КБ Публикум Инвест

КХВ ги продолжи мандатите на Марковски и Пулејков од КБ Публикум Инвест

Мандатот на двајцата директори е четири години и трае до 15 декември 2020 година. Горан Марковски и Андреј Пулејков и досега ја извршуваа оваа функција.

Прочитај повеќе

Топ пет најтргувани акции на Берзата во 2016 година

Топ пет најтргувани акции на Берзата во 2016 година

Акциите на Комерцијална банка, Алкалоид, Макпетрол, Стопанска банка и на НЛБ Банка се најтргувани на официјалниот пазар во текот на изминатата година.

Прочитај повеќе

СБ: Потребни се реформи за ребалансирање на финансиите на земјите од Западен Балкан

СБ: Потребни се реформи за ребалансирање на финансиите на земјите од Западен Балкан

Креаторите на политики од Западен Балкан треба да ги ребалансираат нивните финансиски сектори со цел да обезбедат долгорочен раст во регионот.

Прочитај повеќе

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на депозитите

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на депозитите

Каматните стапки на депозити за физички лица во денари и евра се намалени од 0,01 до 0,4 процентни поени, додека каматните стапки на депозитите за правни лица се намалени од 0,01 до 0,3 процентни поени.

Прочитај повеќе

Производителот на очилата Ray – Ban договори спојување со Essilor

Производителот на очилата Ray – Ban договори спојување со Essilor

Основачот на Luxottica, Леонардо Дел Вечио ќе биде извршен директор и претседател на новоформираната компанија, којашто ќе се нарекува EssilorLuxottica.

Прочитај повеќе

Хрватите преку crowdfunding кампањи лани собрале двојно помалку пари од 2015

Хрватите преку crowdfunding кампањи лани собрале двојно помалку пари од 2015

За разлика од 2015 година, кога хрватските проекти преку групно финансирање собрале 751.457 долари, минатата година се собрани само 323.403 долари.

Прочитај повеќе

УЈП ја објави првата листа на должници за 2017 година

УЈП ја објави првата листа на должници за 2017 година

На првата листа за оваа година се најдоа вкупно 4.546 физички и правни лица како должници. Долговите се по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини.

Прочитај повеќе

Макпромет минатата година ја заврши со 5,6 милиони денари добивка

Макпромет минатата година ја заврши со 5,6 милиони денари добивка

Компанијата Макпромет од Штип, од први јануари до 31-ви декември 2016 година, работеше со добивка во висина од 5.635.000 денари, покажува неревидираниот биланс на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

УЈП: До 25 јануари поднесување годишни даночни извештаи и издавање збирни пресметки за исплатени приходи

УЈП: До 25 јануари поднесување годишни даночни извештаи и издавање збирни пресметки за исплатени приходи

Фирмите и работодавачите како исплатители на приходи имаат обврска најдоцна до 25-ти јануари на сите физички лица на кои во текот на изминатата година вршеле исплати на приходи, да им издадат Збирна пресметка за исплатените приходи, платениот персонален данок и придонеси за 2016 година.

Прочитај повеќе

Фондот Илирика ЈИЕ со признание од Investors Review од Велика Британија

Фондот Илирика ЈИЕ со признание од Investors Review од Велика Британија

Реномираниот магазин Investors Review за 2016-та година ја избра Илирика помеѓу најдобрите инвеститорски финансиски институции.

Прочитај повеќе

Витаминка планира да оствари 36,5 милиони евра вкупни приходи од оперативно работење

Витаминка планира да оствари 36,5 милиони евра вкупни приходи од оперативно работење

Прехранбената компанија Витаминка од Прилеп за оваа 2017 година планира да оствари вкупни приходи од оперативно работење во износ од 36,5 милиони евра, покажува финансискиот и бизнис планот за 2017 година.

Прочитај повеќе

Акциите на Стопанска банка, Комерцијална банка и Алкалоид најтргувани во декември

Акциите на Стопанска банка, Комерцијална банка и Алкалоид најтргувани во декември

Акциите на Стопанска и Комерцијална банка, како и на фармацевтската компанија Алкалоид се најтргувани во декември, покажува Месечниот статистички билтен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

НБРМ: Девизните резерви заклучно декември достигнаа 2,6 милијарди евра

НБРМ: Девизните резерви заклучно декември достигнаа 2,6 милијарди евра

Вкупните девизни резерви на крајот на 2016-та година имаа вредност од 2.613.400.000 евра, покажуваат податоците на Народната банка на Република Македонија.

Прочитај повеќе

УЈП: Правните и физичките лица да поднесат пријава за регистрација на ДДВ

УЈП: Правните и физичките лица да поднесат пријава за регистрација на ДДВ

Даночните обврзници кои во претходната календарска година од вршење на оданочива стопанска дејност оствариле вкупен промет повисок од 1.000.000 денари имаат обврска да поднесат Пријава за регистрација за целите на данокот на додадена вредност најдоцна до 15-ти јануари 2017 година.

Прочитај повеќе

Шпаркасе банка нова членка на Македонска берза

Шпаркасе банка нова членка на Македонска берза

Врз основа на Одлуката 02-1632/1 од 30.12.2016 година за отпочнување на користење на правата од членството на Берзата, Шпаркасе банка од деветти јануари ќе започне со тргување преку БЕСТ системот под шифрата SP.

Прочитај повеќе

Британија ја менува монетата од една фунта – новата ќе има 12 страни

Британија ја менува монетата од една фунта – новата ќе има 12 страни

На монетата има холограмска слика која се менува од симболот за фунта во бројот еден кога се гледа од различни агли.

Прочитај повеќе

УЈП со нова верзија на клиентски софтвер за пресметка на плата

УЈП со нова верзија на клиентски софтвер за пресметка на плата

За да може да се поднесе пресметка за плата за месец јануари, задолжително е преземање на најновата верзија на МПИН клиентски софтвер преку интернет страницата на Управата за јавни приходи.

Прочитај повеќе

Алкалоид проектира нето добивка од 13.000.000 евра за 2017 година

Алкалоид проектира нето добивка од 13.000.000 евра за 2017 година

Фармацевтската компанија Алкалоид за следната 2017 година проектира нето добивка во висина од 13.000.000 евра, стои во Бизнис планот за 2017 година, објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Акциите на ЕМО Охрид се исклучуваат од котација на Македонска берза

Акциите на ЕМО Охрид се исклучуваат од котација на Македонска берза

Акциите издадени од ЕМО Охрид ќе бидат исклучени од котација на Официјалниот пазар на берзата, почнувајќи од 29.12.2016 година.

Прочитај повеќе

УЈП: Нов образец ДДВ – 01 од први јануари

УЈП: Нов образец ДДВ – 01 од први јануари

Сите даночни обврзници, кои имаат обврска да поднесат Пријава за регистрација на данокот на додадена вредност, од први јануари, треба да го направат тоа со поднесување на новиот образец ДДВ – 01.

Прочитај повеќе

Горе