Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи се повисоки за 41,7 % на годишно ниво

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи се повисоки за 41,7 % на годишно ниво

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) во јуни 2018 година се повисоки за 0,8 % на месечно ниво и за 41,7 % на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика. Инаку, индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од страна на градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба. Главни корисници на податоците за индексите на увозните цени …

Прочитај повеќе

ДЗС: Нема промена кај индексите на продажните цени на производителите на индустриски производи

ДЗС: Нема промена кај индексите на продажните цени на производителите на индустриски производи

Продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, во јуни годинава останаа непроменети на месечно ниво, а се повисоки за 1,0 % во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Во јуни 2018, во споредба со мај 2018, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 0,9 %, а се пониски во секторот Преработувачка индустрија за 0,1 % и во секторот Снабдување со …

Прочитај повеќе

Почна бесплатното чистење на 100 оџаци во Скопје

Почна бесплатното чистење на 100 оџаци во Скопје

Кандидатите коишто ја посетуваат обуката за оџачари во средното училиште ГУЦ Здравко Цветковски, деновиве излегоа на терен и го почнаа бесплатно чистење на 100 оџаци на граѓаните што се пријавија на повикот на Градот Скопје.

Прочитај повеќе

Ограничување на трошоците што граѓаните ги плаќаат за брзи кредити

Ограничување на трошоците што граѓаните ги плаќаат за брзи кредити

Порано годишните трошоци не беа ограничени и достигнуваа и до 500% од кредитот. Со измените се опфаќаат и мали кредити под 200 евра кои претходно, не беа законски опфатени.

Прочитај повеќе

ДЗС: Растат индексите на трошоците на животот и цените на мало

ДЗС: Растат индексите на трошоците на животот и цените на мало

Во јули 2018 година, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај авионскиот превоз на патници (16,1 %), туристичките пакет-аранжмани (6,5 %), услугите за сместување (3,4 %), патниот сообраќај (1,6 %)

Прочитај повеќе

АД ЕЛЕМ додели стипендии на тројца нови студенти од Техничкиот факултет во Битола

АД ЕЛЕМ додели стипендии на тројца нови студенти од Техничкиот факултет во Битола

За секого од нив, компанијата издвојува по 6.000 денари месечно, десет месеци во годината.

Прочитај повеќе

Индекс на цените на угостителските услуги за јули

Индекс на цените на угостителските услуги за јули

Индексот на цените на угостителските услуги во јули 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, е зголемен за 2,8 %.

Прочитај повеќе

Јавен повик за собрание на акционери на НЛБ Банка

Јавен повик за собрание на акционери на НЛБ Банка

Секој акционер кој има намера да учествува на Собранието е должен да го пријави своето учество до Секторот за правни работи и секретаријат на НЛБ Банка, најдоцна пред почетокот на седницата на Собранието.

Прочитај повеќе

ДЗС: Од почетокот на годината Македонија најмногу тргувала со Германија

ДЗС: Од почетокот на годината Македонија најмногу тргувала со Германија

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично,  деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица.

Прочитај повеќе

Соларните системи можат да обезбедат порентабилно производство за земјоделците

Соларните системи можат да обезбедат порентабилно производство за земјоделците

Денеска во Прилеп здруженијата ЛАГ Агро Лидер и Солар Македонија одржаа заедничка презентација пред фармери од Пелагонија на тема внесување на соларни системи и одржлива енергија во земјоделското производство во регионот.

Прочитај повеќе

ДЗС: Индекси на прометот во секторот Трговија за јуни

ДЗС: Индекси на прометот во секторот Трговија за јуни

Во групата Трговија на мало со автомобилски горива, прометот номинално е зголемен за 13,3 %, а реално е намален за 4,2 %.

Прочитај повеќе

Индекси на бројот на работниците во индустријата за јуни

Индекси на бројот на работниците во индустријата за јуни

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во јуни 2018 година, во однос на јуни 2017 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 13,7 %, Капитални производи за 22,5 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 1,4 %, опаѓање бележи кај Енергија за 0,7 % и кај Tрајни производи за широка потрошувачка за 1,3 %.

Прочитај повеќе

Индекси на индустриското производство за јуни

Индекси на индустриското производство за јуни

Според главните индустриски групи, производството во јуни 2018 година, во однос на јуни 2017 година, бележи пораст кај Енергија за 12,3 %, Интермедијарни производи, освен енергија за 13,5 %, Капитални производи за 34,2 % и Трајни производи за широка потрошувачка за 20,1 %.

Прочитај повеќе

Викендов времен сообраќаен режим на булевар Илинден

Викендов времен сообраќаен режим на булевар Илинден

Времениот сообраќаен режим ќе важи до завршување на градежните работи за изведба на гасоводната мрежа на овој дел од булевар Илинден.

Прочитај повеќе

Индекси на продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар

Индекси на продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар

Што се однесува до споредбата на годишно ниво, во јуни 2018, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите Енергија 7,3 % и Капитални производи 0,6 %.

Прочитај повеќе

ЛУКОИЛ отвори бензинска станица во Гевгелија, пред влезот во Грција

ЛУКОИЛ отвори бензинска станица во Гевгелија, пред влезот во Грција

Бензинската станица e изградена во новиот корпоративен стил на компанијата и се простира на површина од 3.400 м2, со објект од 420 м2.

Прочитај повеќе

СЕНС – нова програма на Лице в лице

СЕНС – нова програма на Лице в лице

СЕНС како програма на Лице в лице кое што е социјално пртпријатие за работна интеграција, првенствено ќе се насочи кон лоцирање и решавање на бесмисленостите во општеството што се однесуваат на социјалната сфера и кон подобрување на инклузијата на ранливите поединци.

Прочитај повеќе

Блок 1 на РЕК Битола ставен во функција по капиталниот ремонт

Блок 1 на РЕК Битола ставен во функција по капиталниот ремонт

По капиталниот ремонт на Блок 1 на Термоелектраната Битола, започнуваат ремонтни активности на вториот блок кои ќе траат до 10 септември, а ремонт на третиот блок на РЕК Битола предвидено е да се реализира од 10 септември до 15 октомври.

Прочитај повеќе

Вкупна потрошувачка по видови енергенти за мај

Вкупна потрошувачка по видови енергенти за мај

Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 66,2 % во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, додека 90,4 % од вкупната потрошувачка на јаглен се употребени за производство на електрична енергија.

Прочитај повеќе

Поставен нов банкомат на Шпаркасе Банка

Поставен нов банкомат на Шпаркасе Банка

Со цел проширување на својата мрежа на поставени банкомати и обезбедување на што поголема достапност на услугите Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје отвори нов банкомат со нова локација.

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ продаде вишоци електрична енергија за 796.080 евра

ЕЛЕМ продаде вишоци електрична енергија за 796.080 евра

Ова е петта аукција за продажба на електрична енергија од почетокот на годинава.

Прочитај повеќе

Започна издавањето на меѓународен идентификатор за правно лице LEI

Започна издавањето на меѓународен идентификатор за правно лице LEI

Словенечкиот бизнис регистар AJPES успешно го заврши процесот на акредитација од страна на Глобалната фондација за идентификатори на правни лица (GLEIF) за издавање на меѓународен идентификатор за правно лице LEI (Legal Entity Identifier), се вели во соопштението од Централниот регистер на Република Македонија. Оттука Централниот регистер ги повикува сите правни лица кои се заинтересирани за добивање на LEI целиот процес можат да го спроведат електронски, преку веб порталот на AJPES . Инаку, LEI претставува уникатен код од …

Прочитај повеќе

НБРМ: Усогласување на статистиката во работењето со најновите европски стандарди

НБРМ: Усогласување на статистиката во работењето со најновите европски стандарди

Податоците за одделните статистики ќе бидат објавени во согласност со утврдениот Календар на објавување, а истовремено заради обезбедување конзистентност, ќе бидат објавени и ревидирани временски серии податоци.

Прочитај повеќе

Охридска банка со известување за прекин на работата

Охридска банка со известување за прекин на работата

Охридска банка АД Скопје ги известува своите корисници дека на 21 јули (сабота) и 22 јули (недела) 2018 година во период од 15:00 часот сабота до 19:00 часот недела ќе има прекин на електронското и мобилното банкарство.

Прочитај повеќе

Горе