Moodo – паметна миризлива кутија за домот

Moodo – паметна миризлива кутија за домот

Во Moodo има простор на четири капсули со различни мириси, па корисникот со мобилната апликација може да избере во која просторија каков мирис сака да почувствува.

Прочитај повеќе

Gali – микро кујна што се отвора како швајцарски џебен нож

Gali – микро кујна што се отвора како швајцарски џебен нож

Кога е затворена, Gali изгледа како мал гардеробер, но во себе “крие“ мијалник, шпорет, фрижидер, микробранова печка или тостер, канта за отпадоци, фиоки за неопходните предмети…

Прочитај повеќе

Inirv React – уред со којшто шпоретот се контролира преку мобилен телефон

Inirv React – уред со којшто шпоретот се контролира преку мобилен телефон

Преку мобилната апликација, корисникот може да ја следи работата на шпоретот, како и да ја регулира температурата на она што го вари или пржи.

Прочитај повеќе

Labfresh – кошула отпорна на туткање, мириси и дамки

Labfresh – кошула отпорна на туткање, мириси и дамки

Оваа кошула е иновативна по тоа што нема да се појавуваат нечистотии околу вратот, на ракавите и под пазувите.

Прочитај повеќе

ElliQ – робот што им помага на постарите лица да бидат интерактивни

ElliQ – робот што им помага на постарите лица да бидат интерактивни

Роботот ElliQ има систем што функционира со гласовни команди и му овозможува на корисникот да прави видео разговори, да игра игри и да биде активен на социјалните медиуми.

Прочитај повеќе

Jubel – туристичка агенција што организира мистериозни патувања

Jubel – туристичка агенција што организира мистериозни патувања

Кога ќе се направи анализа на податоците, пред патувањето на клиентот му пристигнува запечатен коверт.

Прочитај повеќе

Хрватите преку crowdfunding кампањи лани собрале двојно помалку пари од 2015

Хрватите преку crowdfunding кампањи лани собрале двојно помалку пари од 2015

За разлика од 2015 година, кога хрватските проекти преку групно финансирање собрале 751.457 долари, минатата година се собрани само 323.403 долари.

Прочитај повеќе

Паметен чадор што кажува кога ќе врне

Паметен чадор што кажува кога ќе врне

Чадорот чини 79 долари, а доаѓа во три нијанси: сјајна, црна и бела.

Прочитај повеќе

Braille Riddles – едукативни помагала за деца со слаб или оштетен вид

Braille Riddles – едукативни помагала за деца со слаб или оштетен вид

Со помош на овие помагала, децата ќе ја научат Брајовата азбука и во исто време ќе ги совладаат и препознаат предметите од околината што ќе им биде од голема корист при ориентација во просторот.

Прочитај повеќе

Македонско – британска компанија доби 500.000 долари од South Central Ventures и неколку инвеститори

Македонско – британска компанија доби 500.000 долари од South Central Ventures и неколку инвеститори

Ова е прва инвестиција на SCV, којашто се реализира заедно со швајцарскиот старт – ап Netcetera, кинескиот Tsingbay Venture Capital и други помали инвеститори.

Прочитај повеќе

Најдобриот growth hacking инструктор од Европа на Brainster работилница

Најдобриот growth hacking инструктор од Европа на Brainster работилница

Работилницата ќе се одржи на 12 јануари (четврток) од 18 до 20 часот во просториите на Brainster. Местата се ограничени, пријавувањето завршува на 11 јануари (среда).

Прочитај повеќе

HandEnergy – полнач за мобилни телефони што создава енергија од движењето на корисникот

HandEnergy – полнач за мобилни телефони што создава енергија од движењето на корисникот

Со секоја ротација на раката се зголемува брзината на роторот и се произведува повеќе енергија. Просечната брзина на роторот е 5.000 вртежи во една минута. На тој начин механичката енергија ја претвора во електрична.

Прочитај повеќе

Helping heart – јакна за бездомници на која може да се донира по едно евро со бесконтактна картичка

Helping heart – јакна за бездомници на која може да се донира по едно евро со бесконтактна картичка

Во јакната е вграден иновативен уред што им овозможува на луѓето да донираат по едно евро со едноставно доближување на нивната картичка на обележаното место на јакната.

Прочитај повеќе

EyeQue – уред за преглед на видот со помош на апликација за мобилен телефон

EyeQue – уред за преглед на видот со помош на апликација за мобилен телефон

EyeQue е мини уред што со помош на мобилна апликација врши преглед на видот, исто како кај професионален офталмолог.

Прочитај повеќе

Млад иноватор од Тузла создаде уред што ќе го олесни движењето на луѓето со парализа

Млад иноватор од Тузла создаде уред што ќе го олесни движењето на луѓето со парализа

Просечната цена на уреди од ваков вид може да достигне и над 50.000 долари, што ја ограничува неговата широка примена. Но, eWalk на овој млад иноватор би имала десетина пати пониска цена.

Прочитај повеќе

Ellie – уред со UV зраци што стерилизира за една минута

Ellie – уред со UV зраци што стерилизира за една минута

Ellie е мобилен уред што за кратко време стерилизира: бебешки шишиња, цуцли, четки за заби, шминка, клучеви и други предмети што се за секојдневна употреба, а кои во исто време се извор на безброј бактерии.

Прочитај повеќе

Роботско одело што ќе им помага на луѓе кои имаат проблеми со движење

Роботско одело што ќе им помага на луѓе кои имаат проблеми со движење

Роботското одело е опремено со бројни сензори и компјутер којшто ја следи положбата и движењето на телото, брзо ги обработува податоците и овозможува моторна асистенција кога личноста ќе стане од стол, седне, подигнува раце и слично.

Прочитај повеќе

Хрватскиот старт – ап Bulb Technologies доби два милиона евра од South Central Ventures

Хрватскиот старт – ап Bulb Technologies доби два милиона евра од South Central Ventures

Хрватскиот старт – ап Bulb Technologies доби два милиона евра од регионалниот фонд South Central Ventures (Enterprise Innovation Fund – ENIF), што е петта и најголемата инвестиција на фондот досега.

Прочитај повеќе

Во супермаркети во Швајцарија ќе се продаваат хамбургери од инсекти

Во супермаркети во Швајцарија ќе се продаваат хамбургери од инсекти

Coop ќе продава хамбургери и ќофтиња во коишто ќе има инсекти.

Прочитај повеќе

Wristocat – удобна подлога за раце што ја олеснува работата на компјутер

Wristocat – удобна подлога за раце што ја олеснува работата на компјутер

Уредот има ергономска форма што не му пречи на корисникот, лесно се прилагодува на движењата и ја поедноставува работата на компјутер.

Прочитај повеќе

Vixole – “паметни“ патики со LED екран

Vixole – “паметни“ патики со LED екран

Vixole се персонализирани патики со флексибилни LED екрани, на коишто корисникот може да постави анимација, дизајн или фотографија од неговиот мобилен телефон.

Прочитај повеќе

Бугарскиот LAUNCHub VC доби нови 18 милиони евра за инвестирање во стартапи од југоисточна Европа

Бугарскиот LAUNCHub VC доби нови 18 милиони евра за инвестирање во стартапи од југоисточна Европа

Просечната инвестиција во компанија е помеѓу 300.000 и 700.000 евра, а најголема потреба има за инвестирање помеѓу 100.000 и 200.000 евра и над 1,5 милиони евра.

Прочитај повеќе

BioSand – евтин и иновативен филтер за вода

BioSand – евтин и иновативен филтер за вода

Планот е OHorizons, преку овој филтер, да обезбеди вода за пиење за еден милиони луѓе во Бангладеш до 2021 година.

Прочитај повеќе

GreenCake – еколошки блокови за ѕидање од пепел и урнатини

GreenCake – еколошки блокови за ѕидање од пепел и урнатини

Овие градежни блокови имаат висок квалитет, а ниска цена поради материјалите што ги користат. За нивно производство користат пепел и остатоци од куќите во појасот Газа.

Прочитај повеќе

Горе