Пред да кажеш нешто…

Пред да кажеш нешто…

Едно е сигурно, покрај тоа што помалку ќе зборуваме, ќе се намали и бројот на трачеви.

Прочитај повеќе

Набрзинка

Набрзинка

Едно да е јасно: Ништо нема набрзинка! За сè треба време.

Прочитај повеќе

Пет бесплатни компјутерски програми за потребите на малите бизниси

Пет бесплатни компјутерски програми за потребите на малите бизниси

На пазарот постојат повеќе бесплатни компјутерски програми со чие користење може значително да го унапредите вашиот бизнис.

Прочитај повеќе
Драгана Нешовска , Ко - основач и менаџер за отворени иновации, Солвео

Имам идеја! И сега што!?

Имам идеја! И сега што!?

Во дигиталната ера, каде што имаме непресушен извор на информации, ги имаме сите информации на дланка за помалку од една секунда, и можеме да стапиме во контакт со секого низ светот во два лесни чекора.

Прочитај повеќе
Гордана Кадоиќ, сопственик на Adria Corporate Education, Хрватска

Како да се спречи “прегорувањето” на КА-менаџерите

Како да се спречи “прегорувањето” на КА-менаџерите

Сигурно ви се случила ситуација кога сè сте испланирале добро, сте тргнале и набргу сте се откажале.

Прочитај повеќе
Ксенија Чаминска, сопственик на Professional Account, друштво за даночно советување, консалтинг и сметководство

Дали следува К15 доколку договорот за вработување се продолжува секој месец?

Дали следува К15 доколку договорот за вработување се продолжува секој месец?

Доколку вработениот е пријавен на определено време со договор на еден месец, кој се продолжува секој месец (од почетокот на годината и сè уште трае повеќе од шест месеци континуирано), дали му следува К15?

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

“Лажни” вести

“Лажни” вести

Истражувањата покажале дека лажните вести на ФБ имале поголем ефект (ја надминале гледаноста) во однос на вистинските вести.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Спречување на одбивање

Спречување на одбивање

Справувањето со одбивањето е нешто на што се работи постојано. Не за друго, во животот ќе бидеме многу пати одбиени, но мораме да се научиме да ги пребродуваме проблемите.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Затоа што сите така прават!    

Затоа што сите така прават!    

Зошто поминуваш среде улица, а не на пешачки?! – Затоа што сите така прават!

Прочитај повеќе

Крај на разговорот

Крај на разговорот

Едно е многу јасно, што и да правиме, секој разговор треба да знаеме дека започнал поради нешто и треба да заврши со нешто.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Дали продавач се раѓа или се создава?!

Дали продавач се раѓа или се создава?!

Што е тоа што нè буни сите да помислиме дека некој е роден за нешто?

Прочитај повеќе
Жаклина Герасимовска, помлад консултант во Македонија - Експорт Консалтинг

Дали сте амбициозни?

Дали сте амбициозни?

Постојат различни дефиниции за амбициозноста, но најчесто се дефинира како силна желба да се постигне нешто и да се успее во остварување на некоја цел.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Што ако сте на погрешен пат?

Што ако сте на погрешен пат?

Животот е краток и секој момент од него е важен и незаменлив. Голем број од нас трошат време на „непотребни” работи кои, пак, ни го одземаат времето за поважните работи.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Пред фактите и боговите молчат!

Пред фактите и боговите молчат!

Фактите значат рационално размислување. И според логика, би требало кога разговараме со некого, ако ни изложи факти/докази ние да го прифатиме тоа и на тој начин полесно да се разбереме. Но, не е баш така.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Професионализам

Професионализам

Многу често слушаме колку е важен професионализмот во која било ситуација, но колку навистина се придржуваме до него?

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Кредибилитет!?

Кредибилитет!?

Кога за некој велиме дека има кредибилитет, а за некој не!? Како некому веруваме во тоа што го зборува/пишува, а некому не!?

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Незадоволство

Незадоволство

Незадоволни работиници или ја напуштаат компанијата во потрага по подобри услови или ако останат, даваат лоши резултати.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Како да се развиваат вработените

Како да се развиваат вработените

Секоја организација ги развива луѓето. Или им помага да се развиваат или ги ограничува. Во која било форма, организацијата ги менува луѓето.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Психологија во продажбата

Психологија во продажбата

Има повеќе поделби на купувачи, но една која може да ја анализираме ги дели на: (а) Инженер, (б) Креативец, (б) Подвижен, (г) Политичар, (д) Двојно претпазлив, (ѓ) Реален.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Работа со платени вработени

Работа со платени вработени

Кога станува збор за работа со платени вработени, може да се каже дека нема голема разлика меѓу профитните и непрофитните организации.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Црвот во јаболкото!

Црвот во јаболкото!

Не знам дали ја знаете оваа фраза „црвот во јаболкото“. Црвот ќе расипе едно јаболко, тоа ќе расипе друго и така по ред сите јаболка ќе се расипат. Така е и во тимот.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Донесување на одлуки

Донесување на одлуки

Што и да е проблемот при донесување на одлука, многу е подобро да донесеме некоја одлука, отколку да не ја донесеме воопшто. Дури и да е погрешна, треба да гледаме позитивно на неа, да научиме од ситуацијата и да продолжиме понатаму.

Прочитај повеќе
Јасна Ловрич Конструктивистички коучинг психолог, Human Synergistic International, Србија

Управување со емоциите

Управување со емоциите

Не можеме да го промениме минатото, но може да видиме што од минатото пренесуваме како навика.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Страв од успехот на другите

Страв од успехот на другите

Успехот е многу убава работа и секој од нас си го посакува. Но успехот кај другите е интересна појава. Тој предизвикува еден вид страв, страв од успех.

Прочитај повеќе

Горе