Нова алатка од Google Maps што нема да дозволи да се изгубите

Нова алатка од Google Maps што нема да дозволи да се изгубите

Од компанијата велат дека со помош на новата апликација корисникот нема да се изгуби, односно лесно ќе дојде до посакуваното место.

Прочитај повеќе

SION 105 – уред што ја мери количината на флуорид во водата

SION 105 – уред што ја мери количината на флуорид во водата

Вакви испитувања обично се вршат во добро опремени лаборатории, но со SION-105 сето тоа може да се направи било каде и може да го користи и некој што нема предзнаења од областа.

Прочитај повеќе

Србија: Клиентите може да испратат онлајн приговор до банката

Србија: Клиентите може да испратат онлајн приговор до банката

Секоја деловна банка во Србија има обврска на својата интернет страница да овозможи пристап за забелешки на клиентите кои се незадоволни од работата на банката.

Прочитај повеќе

LinkedIn Live – нова видео услуга на социјалната мрежа

LinkedIn Live – нова видео услуга на социјалната мрежа

LinkedIn Live ќе биде начин да им се овозможи на компаниите да ги пренесат во живо своите конференции, да најават нови производи, да одговорат на некои прашања и слично.

Прочитај повеќе

Amazon инвестираше во старт-ап за автономни возила

Amazon инвестираше во старт-ап за автономни возила

Стартапот досега има склучено партнерства со Volkswagen, Hyundai кинескиот производител на автомобили Byton.

Прочитај повеќе

Nuro, старт – ап за автономна испорака, доби финансиска поддршка од скоро една милијарда долари

Nuro, старт – ап за автономна испорака, доби финансиска поддршка од скоро една милијарда долари

Пред една година, компанијата успеа да собере финансиска помош десет пати помала (92 милиони долари) од оваа што ја доби сега.

Прочитај повеќе

iCry2Talk – грчка апликација што го “разбира“ бебешкиот плач

iCry2Talk – грчка апликација што го “разбира“ бебешкиот плач

Апликацијата користи алгоритми што го анализираат плачот на бебињата и го претвораат во разбирливи информации за родителите.

Прочитај повеќе

Skype ќе ја заматува позадината во видео разговор

Skype ќе ја заматува позадината во видео разговор

Замаглената позадина се вклучува со едноставно “копче“ на екранот и постои опција да се вклучи или исклучи за време на видео разговорот.

Прочитај повеќе

Русија: Систем ја чисти водата од радиоактивен ураниум

Русија: Систем ја чисти водата од радиоактивен ураниум

Системот е во состојба да ја прочисти водата од штетни материи до 95% успешност.

Прочитај повеќе

OmoReader – хрватска апликација за деца со дислексија

OmoReader – хрватска апликација за деца со дислексија

Овој фонт е тестиран на 15 дечиња кои се соочуваат со проблеми при читање, а се на возраст од 10 до 14 години. Тестирањето траело три месеци, а резултатите покажале дека со OmoType децата читаат побрзо.

Прочитај повеќе

Германија: Вештачки дрвја во борба против загадувањето и климатските промени

Германија: Вештачки дрвја во борба против загадувањето и климатските промени

Тимот смета дека вештачка шума со големина на Хаваи, може да “собере“ исто толку јаглерод диоксид колку една природна шума голема колку европскиот континент.

Прочитај повеќе

High Five – компактен, 5 во 1, кабел за полнење на мобилни уреди

High Five – компактен, 5 во 1, кабел за полнење на мобилни уреди

Направен е од мешавина од 12 различни метали. Кога не се користи двата краја се спојуваат со помош на магнети и може да се постави на привезок за клучеви. 

Прочитај повеќе

Facebook ќе покажува кој преземал податоци за таргетирани реклами

Facebook ќе покажува кој преземал податоци за таргетирани реклами

Кога корисникот ќе посака да ја тргне рекламата, преку опцијата “why am I seeing this ad?“, ќе може да дознае кој е вистинскиот “виновник“ што му се појавуваат таргетирани реклами,

Прочитај повеќе

Azuri Technologies – соларен телевизор наменет за земјите од Африка

Azuri Technologies – соларен телевизор наменет за земјите од Африка

Што се однесува до телевизискиот сигнал, телевизорот ќе го добива преку сателит, а достапни се повеќе од 60 телевизиски и 20 радио канали.

Прочитај повеќе

Viber 10 – комплетно редизајнирана апликација за подобро корисничко искуство

Viber 10 – комплетно редизајнирана апликација за подобро корисничко искуство

Според Viber, фокусот е ставен на едноставна навигација, едноставен пристап до содржините и напреден екран за повици.

Прочитај повеќе

Password Checkup – алатка на Google што алармира ако лозинката не е безбедна

Password Checkup – алатка на Google што алармира ако лозинката не е безбедна

Оние што го користат Google Chrome можат да ја превземат алатката наречена Password Checkup којашто ги следи логирањата на различни веб страни.

Прочитај повеќе

Финалната листа на Apple за 2019 содржи 230 нови емотикони

Финалната листа на Apple за 2019 содржи 230 нови емотикони

Ова е шесто по ред апдејтирање на листата на емотикони на Apple од 2014 година.

Прочитај повеќе

Google со апликации за Android што им помагаат на луѓе со оштетен слух

Google со апликации за Android што им помагаат на луѓе со оштетен слух

За да го креира Live Transcribe, Google склучи партнерство со универзитетот Gallaudet, институција за студенти кои имаат проблеми со слухот, лоцирана во Вашингтон, САД.

Прочитај повеќе

Nintendo најавува нова верзија на Super Mario за паметни телефони

Nintendo најавува нова верзија на Super Mario за паметни телефони

Се очекува видео играта да биде бесплатна за преземање, а корисниците најверојатно ќе треба да купуваат додатоци за да може да напредуваат низ играта.

Прочитај повеќе

Boostowski – апликација што ја подобрува и унапредува продажбата

Boostowski – апликација што ја подобрува и унапредува продажбата

Вработените во малопродажба преку оваа дигитална платформа имаат алатка што им помага околу секојдневните обврски, а на сопствениците и менаџерите им е од голема помош при водење на бизнисот.

Прочитај повеќе

Компанија од САД со помош на вештачка интелигенција ќе создава нови вкусови

Компанија од САД со помош на вештачка интелигенција ќе создава нови вкусови

Од компанијата се надеваат дека новиот систем со вештачка интелигенција ќе го скрати времето за креирање на нов производ за повеќе од половина.

Прочитај повеќе

Verily работи на чевли што го следат здравјето на корисникот

Verily работи на чевли што го следат здравјето на корисникот

Verily претходно се нарекуваше Google Life Sciences, но 2015 година се оддели од технолошкиот гигант.

Прочитај повеќе

Паметен постер што покажува временска прогноза

Паметен постер што покажува временска прогноза

Постерот може да се постави било каде и се поврзува со WI-FI конекцијата во собата, а покажува временска прогноза во четири различни периоди од денот осум наутро, 12 напладне, четири попладне и осум часот навечер.

Прочитај повеќе

Романски TypingDNA доби финансиска поддршка од 1,5 милиони долари

Романски TypingDNA доби финансиска поддршка од 1,5 милиони долари

TypingDNA, дигитална платформа за безбедност од Романија, доби финансиска поддршка од 1,5 милиони долари од инвестициониот фонд GapMinder и други инвеститори од САД и Велика Британија.

Прочитај повеќе

Горе