Како да влеете доверба кај своите вработени

Како да влеете доверба кај своите вработени

Признајте пред сите ако некој ги надминал очекувањата, ако некој дал одлична идеја и придонел за успехот на целиот тим. Тоа ќе ги охрабри вработените да бидат попродуктивни, знаејќи дека нивниот труд е ценет.

Прочитај повеќе

Што е market maker?

Што е market maker?

За овие учесници на пазарот на акции, разликата меѓу куповната и продажната цена (таканаречен распон на цени), е основен извор на заработка.

Прочитај повеќе

Градежна иновација: Бетонска фасада со соларни панели

Градежна иновација: Бетонска фасада со соларни панели

Бетонот се комбинира со флексибилен соларен панел, под името Heliatek, чија дебелина е само еден милиметар.

Прочитај повеќе

Средношколци создадоа уред што може да спречи шумски пожар

Средношколци создадоа уред што може да спречи шумски пожар

Уредот го носи името Smart wildfire sensor и има за цел да ги покрива шумските области што се најмногу изложени на пожари.

Прочитај повеќе

Отворен настан на тема Факторингот во функција на поддршка на растот на компанијата

Отворен настан на тема Факторингот во функција на поддршка на растот на компанијата

Освен членовите на ЦЕЕД Македонија, за учество можат да се пријават сите сопственици и менаџери на мали и средни компании.

Прочитај повеќе

Белградска берза: По скоро 80 години започна тргувањето со акции од IPO

Белградска берза: По скоро 80 години започна тргувањето со акции од IPO

Финтел Енергија од инвеститорите на пазарот собрала околу 6,3 милиони евра наменети за понатамошен развој на компанијата и ширење на мрежата на ветерници во Србија.

Прочитај повеќе

Светска премиера на електричниот супер-автомобил Audi PB18 e-tron concept

Светска премиера на електричниот супер-автомобил Audi PB18 e-tron concept

Додека се вози, Audi PB18 e-tron обновува големи количества енергија: до умерено сопирање, електричните мотори се единствено одговорни за забавување на возилото.

Прочитај повеќе

РСБСП: Помала брзина за помалку жртви на патиштата

РСБСП: Помала брзина за помалку жртви на патиштата

Значителни заштеди на гориво можат да се постигнат со мотивирање на возачите да го почитуваат ограничувањето на брзинатаи со еко-возење кое се базира на возење со конзистентност и помала брзина.

Прочитај повеќе

Адора Diamond Garden награден од Светската маркетинг организација во Амстердам

Адора Diamond Garden награден од Светската маркетинг организација во Амстердам

Петтата интернационална награда, овој градежен бренд ја доби за Адора Diamond Garden, најновиот станбено-деловен комплекс во Скопје, кој со 5,5 тони зеленило е најголемата внатрешна градина за урбано домување во Европа.

Прочитај повеќе

Kuehne + Nagel со нови решенија за подобра дигитална пристапност и соработка

Kuehne + Nagel со нови решенија за подобра дигитална пристапност и соработка

Со новата Kuehne + Nagel апликација (достапна за iOS и Android), клиентите ќе можат полесно да ги следат испораките на Kuehne + Nagel на нивните мобилни уреди.

Прочитај повеќе

Со инвестиции од три милиони евра во Раде Кончар – Сервис и Раде Кончар ТЕП до забрзан развој

Со инвестиции од три милиони евра во Раде Кончар – Сервис и Раде Кончар ТЕП до забрзан развој

Со инвестиција од три милиони евра, членовите на менаџерскиот тим, на чело со бизнисменот Аце Антевски, станаа 100% сопственици на две друштва на Раде Кончар.

Прочитај повеќе

Најчести причини за ниска продуктивност кај вработените

Најчести причини за ниска продуктивност кај вработените

Генерално незадоволните вработени се непродуктивни работници, и обратно, среќен и задоволен тим “раѓа“ добри резултати.

Прочитај повеќе

Начин на постапување по поднесено барање за заштита од вознемирување на работното место

Начин на постапување по поднесено барање за заштита од вознемирување на работното место

Од денот на доставувањето (или не доставувањето во наведениот рок) на писменото известување  дека не е избран посредник , отпочнува да тече рокот од 15 дена, за поднесување на тужба до надлежниот суд за заштита од вознемирување на работното место.

Прочитај повеќе

Што е валоризација?

Што е валоризација?

Изразот валоризација ce употребува и во однос на пензиите, каде што може да се дефинира како усогласување на номиналните износи на пензиите според животните трошоци или движењето на личните доходи на вработените.

Прочитај повеќе

Тинејџер од Мелбурн хакирал 90GB доверливи податоци од Apple

Тинејџер од Мелбурн хакирал 90GB доверливи податоци од Apple

Тој собрал податоци од сметки на клиенти, лозинки и “симнал“ фајлови со големина од 90 GB пред да биде фатен.

Прочитај повеќе

Дрон спаси група пливачи во Шпанија

Дрон спаси група пливачи во Шпанија

Дрон наречен Auxdron, дело на стартапот GeneralDrones од Шпанија, спаси група пливачи носени од брановите во морето близу пристаништето Сагунто.

Прочитај повеќе

Дали сте знаеле дека (2)…

Дали сте знаеле дека (2)…

Успешноста на големите бизниси е испреплетена со многу случки, грешки, случајности и чиста среќа. Еве неколку интересни информации што сигурно не сте ги знаеле.

Прочитај повеќе

Сити Банка ја прогласи Комерцијална банка за најдобра во меѓународните плаќања за 2017

Сити Банка ја прогласи Комерцијална банка за најдобра во меѓународните плаќања за 2017

Високиот степен на директна обработка на меѓународните плаќања значајно влијае на заштедата на време и трошоци, што и дава конкурентска предност на Банката.

Прочитај повеќе

Firewalla Blue – сајбер безбедност за домот и канцеларијата

Firewalla Blue – сајбер безбедност за домот и канцеларијата

Firewalla Blue е одлично решение за семејства и бизниси на коишто им треба дополнителна онлајн заштита и има доволно моќ да ги заштити и најкомплексните уреди.

Прочитај повеќе

Турција ги ограничува кредитите и плаќањата со кредитни картички

Турција ги ограничува кредитите и плаќањата со кредитни картички

Кредитите за возила се ограничуваат на  48 месеци, потрошувачките кредити на 36 месеци, додека заемите за компјутери и мобилни телефони на 6 месеци.

Прочитај повеќе

Законски измени за поголема заштита на корисниците на осигурителни полиси

Законски измени за поголема заштита на корисниците на осигурителни полиси

Во насока на обезбедување на целосно ликвидни средства за непречено сервисирање на обврските на друштвата за осигурување, предложено е дополнување на законот.

Прочитај повеќе

Што ги советуваат успешните луѓе младите бизнис лидери

Што ги советуваат успешните луѓе младите бизнис лидери

Генијални мисли од познатите успешни луѓе, што секој млад бизнис лидер треба да ги послуша

Прочитај повеќе

Летно возење во малку поинакви услови

Летно возење во малку поинакви услови

Внимателното возење е клучно за безбедноста на секој учесник  во сообраќајот, а одговорноста при возењето е одлика на карактерот на секој возач и придонесува за безбедно одвивање на сообраќајот.

Прочитај повеќе

Што се транспортни трошоци?

Што се транспортни трошоци?

Транспортните трошоци имаат една специфична разлика во споредба со другите трошоци на производството. Таа се огледува во нивната дегресија во однос на далечината на превозот.

Прочитај повеќе

Горе