За три месеци, Дебарски бањи Цапа оствари загуба од 13,9 милиони денари

За три месеци, Дебарски бањи Цапа оствари загуба од 13,9 милиони денари

Во текот на првиот квартал од минатата година, загубата на компанијата достигна 8.577.000 денари.

Прочитај повеќе

Тanoshinde – сапун од јајца од јапонска препелица

Тanoshinde – сапун од јајца од јапонска препелица

Во еден сапун од 100 грама има 17,2 јајца од јапонска препелица, а рачно се произведуваат околу 25.000 сапуни месечно.

Прочитај повеќе

Дрон за прв пат испорача бубрег до пациент во болница

Дрон за прв пат испорача бубрег до пациент во болница

Дронот беше специјално дизајниран за овој лет со вклучени камери за следење на органот и падобран во случај да дојде до откажување на леталото коешто прелета 4,8 километри до крајната дестинација.

Прочитај повеќе

“Мајчино млеко“ за возрасни – пазар што би вредел милијарда долари годишно

“Мајчино млеко“ за возрасни – пазар што би вредел милијарда долари годишно

Глобалните хемиски гиганти DowDuPont и BASF инвестираат голем износ на пари за производство на незаситен шеќер што природно се наоѓа во мајчиното млеко.

Прочитај повеќе

Abi – мобилна платформа за добивање лекарски совет преку мобилен телефон

Abi – мобилна платформа за добивање лекарски совет преку мобилен телефон

Во овој момент во Abi се вмрежени 30-тина лекари од Хрватска, кои досега одговориле на повеќе од 1.500 прашања. Корисници, најчесто, се студенти, млади родители и лица над 50 години.

Прочитај повеќе

Светски ден на аутизмот: Различностите што се дел од нас

Светски ден на аутизмот: Различностите што се дел од нас

Околу 70 милиони луѓе во светот се дијагностицирани со аутистичен спектар на нарушување.

Прочитај повеќе

AsthmaPal  – апликација што предвидува ризик од добивање напад на астма

AsthmaPal  – апликација што предвидува ризик од добивање напад на астма

Корисниците на апликацијата ќе имаат персонализиран план којшто ќе им помогне да знаат кога и што треба да прават и вежбаат.

Прочитај повеќе

Диаверум: Инвестиции, едукација и примена на современа медицинска пракса во третман на бубрежно болни лица 

Диаверум: Инвестиции, едукација и примена на современа медицинска пракса во третман на бубрежно болни лица 

Како водечки давател на здравствени услуги за третман на бубрежно болни лица, во 20 земји на неколку континенти, Диаверум своето големо искуство го пренесува и во македонскиот здравствен систем. 

Прочитај повеќе

“Доктор Google“ ќе го решава проблемот со ширење дезинформации

“Доктор Google“ ќе го решава проблемот со ширење дезинформации

7% од темите што се пребаруваат на Google се поврзани со медицина, што е околу 70.000 пребарувања во минута.

Прочитај повеќе

SION 105 – уред што ја мери количината на флуорид во водата

SION 105 – уред што ја мери количината на флуорид во водата

Вакви испитувања обично се вршат во добро опремени лаборатории, но со SION-105 сето тоа може да се направи било каде и може да го користи и некој што нема предзнаења од областа.

Прочитај повеќе

Како да го “избркате“ грипот од канцеларија

Како да го “избркате“ грипот од канцеларија

Здравјето треба постојано да ни биде приоритет особено зимно време кога владеат разни грипови.

Прочитај повеќе

Апликација им “дава“ глас на пациенти со рак на грло

Апликација им “дава“ глас на пациенти со рак на грло

Оваа технологија користи снимки на гласот на пациентот од коишто создава синтетички говор, што може да се репродуцира преку апликација инсталирана на мобилен уред.

Прочитај повеќе

Нов хит против стрес: Соба за лутина

Нов хит против стрес: Соба за лутина

Во овие соби има најразлични предмети, а оние кои сакаат да се ослободат од стресот треба да платат околу 20 евра и за половина час да искршат сè што им пречи внатре.

Прочитај повеќе

Ученици во Велика Британија ќе добиваат часови по спиење

Ученици во Велика Британија ќе добиваат часови по спиење

Последните истражувања покажуваат дека спиењето има поголемо влијание врз менталното здравје на младите, отколку врсничкото насилство, физичката активност и времето поминато на телефон.

Прочитај повеќе

Создаден прашок што може да ги апсорбира штетните СО2 гасови

Создаден прашок што може да ги апсорбира штетните СО2 гасови

Прашокот може да го филтрира воздухот и да ги отстрани штетните гасови во објекти што се напојуваат од фосилни горива уште пред да бидат ослободени во атмосферата.

Прочитај повеќе

Noonchi – систем за вежбање додека седите во канцеларија

Noonchi – систем за вежбање додека седите во канцеларија

Создаден е да обезбеди целосно активирање на секој мускул без голем напор.

Прочитај повеќе

Little Dot – апликација што на родителите им овозможува консултација со педијатри

Little Dot – апликација што на родителите им овозможува консултација со педијатри

Корисникот може да го избере соодветниот експерт, да ја прочита неговата кратка биографија, да го контактира, да му пише и да му испрати фотографии или видео или да побара стручна анализа.

Прочитај повеќе

Тесла вода – иновативна алкална вода за пиење од Србија

Тесла вода – иновативна алкална вода за пиење од Србија

Тесла водата е енергетски извор за ќелиите; ја елиминира надуеноста и проблемите со варење; длабоко хидрира, има таканаречен antiaging ефект; во контакт со телесните течности прогресивно го алкализира целиот организам…

Прочитај повеќе

Апликација дијагностицира анемија преку фотографија на нокти

Апликација дијагностицира анемија преку фотографија на нокти

Задача на пациентот е со својот мобилен телефон да направи фотографија од ноктите, а апликацијата со помош на алгоритми, ја препознава здравствената состојба на корисникот.

Прочитај повеќе

Зошто посета на салон за убавина во денешно време е потреба?

Зошто посета на салон за убавина во денешно време е потреба?

Симптомите на чести главоболки, несоница, покачен притисок, пад на имунитетот, чувство на нарушена здравствена состојба укажуваат дека телото е под голем стрес.

Прочитај повеќе

HRD – уред што им помага на луѓето кои имаат проблем со колковите

HRD – уред што им помага на луѓето кои имаат проблем со колковите

Физиотерапевтите ќе можат по дигитален пат да го следат напредокот во текот на рехабилитацијата на пациентот. Терапиите на тој начин ќе бидат попродуктивни и поефикасни, а во исто време физиотерапевтите ќе заштедат време.

Прочитај повеќе

Нови Сад: Од отпад се прават лекови, здраво чоколадо, лижавчиња…

Нови Сад: Од отпад се прават лекови, здраво чоколадо, лижавчиња…

Бисквити и чоколади збогатени со екстракти од лековити растенија или микроалги, со што се зголемува внесот на антиоксиданси, лижавчиња со екстракти од лековити растенија што влијаат на смирување на кашлица или за зајакнување на имунитетот.

Прочитај повеќе

bMOLA GO – преносен прочистувач на воздух

bMOLA GO – преносен прочистувач на воздух

Системот може да уништи 99% од штетните елементи во воздухот.

Прочитај повеќе

Како до подобро здравје?

Како до подобро здравје?

Доброто здравје е примарна грижа на луѓето. Но, колку и како знаеме и умееме да се грижиме за себе си е сосема друго прашање.

Прочитај повеќе

Горе