22549739_1436861636431609_945979963411051851_n Фото: Facebook

Levi Strauss до 2020 година целосно ќе воведе употреба на ласери за да го подобри начинот на којшто се произведуваат нејзините фармерки, пишува BBC. Од фирмата велат дека со овие нови техники на секои 90 секунди ќе се произведува по еден пар фармерки. Исто така, новите техники ќе ја намалат употребата на хемикалии и ќе го направат начинот на избледување поефикасен и поеколошки.

Чип Берг, претседателот и извршен директор на Levi Strauss & Co, овој процес го нарече “иднината на производство на фармерки“. Со овој потег фирмата којашто изминатиот период се соочи со голема конкуренција на пазарот ќе се врати на старите патеки со нови стратегии. Вработените пак, со ова нема да ги изгубат своите работни места, само ќе се преквалификуваат и ќе работат во друг сектор од фирмата.

Со овие нови техники, ќе се забрза процесот на производството. Ако досега беа потребни дури шест месеци за дизајнирање, сега сето тоа ќе се сведе на неколку недели, завршната обработка ќе се намали од 18 на 20 чекори до околу три. Акцентот на автоматизација доаѓа од кога продажбата на компанијата минатата година се зголеми за 8%.

Фирмата, што започна во 19-от век со продажба на работни панталони, сега своите производи ги продава во повеќе од 110 земји низ целиот свет.

email