maska

Ванг Жијун од Кина дизајнира маски за лице против смог, користејќи патики од познати брендови. Страствениот тркач Ванг сфатил дека проблемот со загадениот воздух е неподнослив и за две години креирал 20 уникатни маски за лице против смогот, пишува Gma News.

maska2

Неговите маски, како што вели тој, се уметничко дело со кое го изразува својот протест против загадувањето на животната средина, а не средство за заработувачка. Истовремено, тој сака да ја подигне свеста кај другите за заштита на животната средина.

“Сакав да дизајнирам нешто корисно за мене и за другите. Тука има филозофија, но и практика“, вели Ванг.

maska3

Иако ниеден стручен институт не ги тестирал неговите маски, Ванг верува дека функционираат. Во креирањето на маските користи филтер од британскиот бренд Respro, а за претворањето на патиките во маски против загадениот воздух потребни му се пет дена.