Светскиот економски форум, ги рангираше земјите во светот според степенот на образование како дел од годишниот извештај за Глобална компетитивност (Global Competitiveness Report).

Резултатот на секоја земја (од еден до седум) е направен според неколку фактори како стапката на високо образовани луѓе или луѓе со образование еквивалентно на универзитетското (висока школа). Исто така, водечки бизнис лидери од земјите одговараа на пет прашања во врска со образовниот систем, компетитивноста на пазарот, инвестирање на компаниите, развој на вработените и слично.

Еве кои земји во светот според извештајот важат за најобразовани.

Исланд

Reykjavik-Iceland-travel

Резултат 5,9

Нов Зеланд

New-Zealand-Pictures-Wellington-City

Резултат 5,9

Австралија

0fa390373bf7b3fc4477af0c72568e93

Резултат 5,9

САД

New-York-Skyline

Резултат 5,9

Норвешка

norway-002

Резултат 5,9

Данска

643f6c99Резултат 5,9

Белгија

bbРезултат 6

Швајцарија

Oberhofen-Castle-Switzerland_1

Резултат 6

Холандија

h

Резултат 6,1

Финска

ttРезултат 6,2

Сингапур

sp

Резултат 6,3

email