caka-glavna

Во северозападниот дел на Кина се наоѓа едно од најубавите солени езера.

caka1

Чака е голема солена рамнина што кога ќе се наполни со вода при обилни врнежи на дожд, езерото достигнува ширина од девет и должина од 15 километри.

caka2

За време на сушната сезона езерото е помало, но тогаш може да се ужива во глетката “огледало на небото“ поради кое е посетувано. Езерото е многу плитко и посетителите може слободно да шетаат по него, а кога небото е ведро, тоа се одразува во езерото и се создава илузија како да чекорите по небо.

chana3

Во минатото на местото на Чака имало плитко море, но тектонските движења го подигнале тлото на повеќе од 3.000 метри и се формирале мали солени езера.

caka4

email