stipendii-boris-trajkovski-2Фондацијата Борис Трајковски и Меѓународното училиште Нова по 14 -ти пат го распишаа конкурсот за стипендии за четири годишно школување во гимназијата Нова. Повикот е отворендо 22 февруари и може да се пријавуваат деветооделенци од цела Македонија кои се со одличен успех од петто до деветто одделение.

Ќе бидат доделени три целосни стипендии, но учениците кои ќе влезат во вториот круг ќе може да аплицираат и за делумна финансиска помош со којашто ќе бидат покриени до 50% од школарината.

Сите заинтересирани до 22 февруари треба да ја пополнат електронската апликација којашто може да се најде на веб-страницата на Нова.

На 23 февруари ќе бидат организирани тестирања по англиски јазик и математика, а учениците кои ќе влезат во вториот круг пред повеќечлена комисија ќе презентираат лидерски, тимски и креативни вештини. Финалните резултати ќе бидат објавени на 14 -ти март.

“Самиот факт дека го отвораме конкурсот по 14-ти пат е доволен показател дека бројот на заинтересирани секоја година се зголемува и задоволни сме од тоа како овој проект расте и се развива. Чест ни е што веќе традиционално соработуваме со фондацијата БорисТрајковски и што голем број на млади, амбициозни луѓе аплицираат и сакаат да станат дел од нашата образовна институција“, велат од меѓународното училиште Нова.

Програмата за стипендирање почна во 2005 година, а досега ја завршија 10 генерации матуранти, кои своето образование го продолжија на врвни факултети во Европа и во САД.