qatar-airways-facebook

Фото: Facebook

Авио компанијата Qatar Airways воспоставува директна авионска линија од Доха за Скопје, јавува Миа.

Новата авио линија ќе биде промовирана со пристигнувањето на првиот авион од Доха на скопскиот аеродром Александар Велики.

Во петокот на скопскиот аеродром, ТАВ Македонија промовираше уште три нови авио линии и тоа до Малта, Рим и Ваксјо.

Со воведувањето на новите авио линии и зголемувањето на фреквенциите на постојаните рути на двата аеродрома во Македонија се очекува зголемување на бројот на патници и пораст на авиосообраќајот во втората половина од годинава.

Во првите шест месеци од годинава забележан е пораст од 6% на бројот на патници споредено со истиот период минатата година, или на двата македонски аеродрома, скопскиот Александар Велики и охридскиот Св. Апостол Павле, од јануари до јуни поминале вкупно 860.130 патници.