Бенефитите од социјалното претприемништво – тридневен настан во Битола

Бенефитите од социјалното претприемништво – тридневен настан во Битола

Целта на обуката во Битола е и интензивирање на соработката на социјалните претпријатија со традиционалниот бизнис сектор. 

Прочитај повеќе

Промовиран концептот на овластен економски оператор

Промовиран концептот на овластен економски оператор

Вчера во Скопје беше промовиран концептот за овластен економски оператор (ОЕО) во Република Македонија, како и неговото значење за економските оператори. Настанот го организираше Царинската управа на Република Македонија во соработка со Проектот за УСАИД за регионален економски раст. Статусот на ОЕО е меѓународно признаена марка за квалитет, која укажува на тоа дека економските оператори во Република Македонија (производители, извозници, увозници, шпедитери, транспортери) во меѓународниот синџир на снабдување се безбедни и сигурни и дека нивните …

Прочитај повеќе

Стартап Македонија ги идентификува недостатоците во македонскиот стартап екосистем

Стартап Македонија ги идентификува недостатоците во македонскиот стартап екосистем

На прес конференцијата одржана во Скопје беа презентирани резултатите од истражувањето за состојбата на стартап екосистемот во Македонија, спроведено од Стартап Македонија, со поддршка од Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем. За целите на истражувањето, од јануари до април 2018 година беа интервјуирани 65 стартап компании и 20 организации за поддршка на стартапи (инкубатори, акцелератори, тренинг центри,  итн.), како главните чинители во стартап екосистемот. Главните проблеми кои беа идентификувани со истражувањето се ниската …

Прочитај повеќе

Деловни тенденции во преработувачката индустрија

Деловни тенденции во преработувачката индустрија

Дражавниот завод за статистика ги објави информациите за деловните тенденции во преработувачката индустрија за мај 2018 година. Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во мај 2018 година е зголемен за 0,2 процентни поени во однос на април 2018 година и изнесува 19,5, а во однос на мај 2017 година е зголемен за 3,0 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во мај 2018, е поповолна во …

Прочитај повеќе

Brodosplit ќе гради експедициски брод од 110 милиони долари

Brodosplit ќе гради експедициски брод од 110 милиони долари

Хрватското бродоградилиште Brodosplit ќе прави брод вреден 110 милиони евра, наменет за крстарење во поларните подрачја, пишува SeeBiz. Бродот ќе биде во класата Polar Class 6, а според желбите на нарачателот, Quark Expeditions од Сиетл, САД, ќе биде и најголемиот крузер што бил изграден некогаш во таа класа. Станува збор за најлуксузниот патнички брод за крстарење во поларните подрачја, којшто ќе може да угости 200 патника, сместени во 103 луксузно опремени кабини, за кои ќе се грижат 116 …

Прочитај повеќе

Кинеските компании го пополнија спонзорскиот јаз за престојното Светско првенство во фудбал

Кинеските компании го пополнија спонзорскиот јаз за престојното Светско првенство во фудбал

Приходите од спонзорите на FIFA во пресрет на Светското првенство во фудбал, паднаа од 1,6 на 1,45 милиони американски долари, пишува BBC, повикувајќи се на податоците од истражувањето на компанијата за глобално истражување на пазарот, Нилсен. Според нив, Светското првенство во фудбал Русија 2018 била “потешка продажба” отколку претходните две светски првенства. Вклучувањето на кинеските спонзори буквално го спасија престојниот куп откако поголем број од големите спонзори заминаа по корупцискиот скандал во FIFA. Најголемата кинеска компанија за …

Прочитај повеќе

Повик за учество во едукативна и развојна програма за основање нови социјални претпријатија

Повик за учество во едукативна и развојна програма за основање нови социјални претпријатија

Центарот за развој на претприемачи и менаџери CEED Македонија од Скопје објавува отворен повик за едукативна и развојна програма за основање нови социјални претпријатија и јакнење на новоформираните. Работилницата ќе се одржи на 27, 28 и 29-ти јуни 2018-та година во Струга, а во рамките на проектот, „SE – Bridge“ финансиран од ИПА програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Албанија на Европската унија. Целта на проектот е зајакнување на социјалните претпријатија (СП) во прекуграничниот регион преку …

Прочитај повеќе

Tip of the Week со ново интернационално издание на англиски јазик

Tip of the Week со ново интернационално издание на англиски јазик

По успешната кампања на глобалната платформа Кикстартер, на крајот од минатата година, тимот на Tip of the Week изминативе месеци интензивно работеше на издавање на интернационалното издание на Tip of the Week на англиски јазик и навремена испорака на наградите на поддржувачите. Изданието сoдржи 39 совети од 24 автoри од 8 земји од регионот (Македонија, Србија, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Словенија, Косово, Бугарија), и многу практични примери и вежби за унапредување на нашиот …

Прочитај повеќе

EBAN нуди можност на македонски стартапи да го претстават својот бизнис пред инвеститори

EBAN нуди можност на македонски стартапи да го претстават својот бизнис пред инвеститори

Крајниот рок за поднесување на апликација е 12 јуни 2018 година.

Прочитај повеќе

Светозар Јаневски прогласен за личност на годината во Југоисточна Европа

Светозар Јаневски прогласен за личност на годината во Југоисточна Европа

Добитници на оваа специјална награда која се доделува во рамки на Фестивалот SEE a Paris се истакнати личности од регионот кои со своето делување и поддршката што ја обезбедуваат за културата, уметноста и останатите значајни општествени дејности значително придонесуваат за негувањето на европските вредности и севкупната европеизација на регионот на Југоисточна Европа.

Прочитај повеќе

Зоолошка градина и Vivax потпишаа меморандум за спонзорство

Зоолошка градина и Vivax потпишаа меморандум за спонзорство

Меморандумот за спонзорство кој се потпиша помеѓу Vivax и зоолошката градина во Скопје вклучува и високо квалитетни клима уреди кои ќе имаат задача да ја заштитат и прилагодат климата на некои од животните во самата зоолошка.

Прочитај повеќе

НЛБ Банка по трет пат го одржа семинарот Жени во Бизнис

НЛБ Банка по трет пат го одржа семинарот Жени во Бизнис

Семинарот е дел од програмата Жени во Бизнис финансирана од ЕБОР, Шведска, Луксембург и Специјалниот фонд на акционери на ЕБОР и имплементиран во соработка со НЛБ Банка АД Скопје.

Прочитај повеќе

Јавна расправа: Дали постои поволна клима за развој на женско претприемништво?

Јавна расправа: Дали постои поволна клима за развој на женско претприемништво?

Како дел од проектот беше формиран и Национален совет за женско претприемништво (НСЖП) кој е прв и единствен совет за женско претприемништво кој делува на национално ниво.

Прочитај повеќе

Историска највисока вредност на акциите на Microsoft

Историска највисока вредност на акциите на Microsoft

Компанијата на пазарот сега вреди 760 милијарди долари, со што го помина и конкурентот Google кој вреди 745 милијари.

Прочитај повеќе

Фотосторија: Втор мини саем на CEED Бизнис клуб

Фотосторија: Втор мини саем на CEED Бизнис клуб

Компаниите што се дел од клубот, во инспиративна атмосфера со пријатна музика и чашка Златен Даб, ги претставија своите производи и услуги, се дружеа и разменуваа искуства и контакти.

Прочитај повеќе

Потпишан Меморандум за соработка со МФК, членка на Групацијата Светска банка

Потпишан Меморандум за соработка со МФК, членка на Групацијата Светска банка

Од неговата реализација се очекува намалување на ризиците за кредитирање, што ќе помогне во зачувувањето на постоечките работни места и создавање на нови.

Прочитај повеќе

Фонд за иновации: Уште 10 дена за аплицирање на повикот за финансирање на бизнис проекти

Фонд за иновации: Уште 10 дена за аплицирање на повикот за финансирање на бизнис проекти

Аплицирањето трае до 11 јуни 2018 година, а буџетот за финансирање на овие проекти е во вкупна вредност од 185 милиони денари.

Прочитај повеќе

Струга домаќин на социјалните бизниси од Југозападен регион, проект финансиран од ЕУ

Струга домаќин на социјалните бизниси од Југозападен регион, проект финансиран од ЕУ

Работилницата е во рамки на проектот “Социјални претпријатија – мост помеѓу социјалните претпријатија и традиционалните бизниси (SE-Bridge)“, финансиран од Европската унија во рамките на програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Албанија, а во имплементација на Центарот за развој на претприемачи и менаџери CEED Македонија, и Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој Паблик.

Прочитај повеќе

Blackstone ги продаде и последните акции во Hilton

Blackstone ги продаде и последните акции во Hilton

Продажбата на последните 15,8 милиони акции, ќе му донесе на Blackstone 1,3 милијарди долари заработка, или вкупно досега 14 милијарди долари, со што оваа американска групација буквално тројно ја зголеми својата првична инвестиција.

Прочитај повеќе

Кина ја помина Русија на листата најголеми ивеститори во Србија

Кина ја помина Русија на листата најголеми ивеститори во Србија

Кинеските компании се повеќе се интересираат за сопственички вложувања во српските претпријатија и нивна докапитализација, а според информациите од Еконосмкиот Институт во Белград, актуелните проекти со Кина се вредни околу три милијарди евра и очекувањата се дека Кина наскоро ќе биде меѓу првите три најголеми инвеститори во Србија.
 

Прочитај повеќе

Расте бројот на нови бизниси во Турција

Расте бројот на нови бизниси во Турција

Од почетокот на годината во Турција се регистрирани 32.554 нови компании, што е пораст од 35% на годишно ниво.

Прочитај повеќе

Надворешниот долг на турските компании изнесува 226,8 милијарди долари

Надворешниот долг на турските компании изнесува 226,8 милијарди долари

Речиси 60% од долгорочниот долг на приватниот сектор во Турција се одржува во долари, 34,9% се чуваат во евра, 4,6% во турски лири, а остатокот, 17% во други валути.

Прочитај повеќе

Започна Проектот за поддршка на компаниите од прехранбената индустрија

Започна Проектот за поддршка на компаниите од прехранбената индустрија

Проектот “Извозен акцелератор за мали и средни претпријатија“, финансиран од ЕУ, во следните 24 месеци ќе биде спроведуван од Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ) и Институтот за динамичен развој СФЕРА-НОВА.

Прочитај повеќе

Започна проектот ЛИДЕР организиран од Македонија2025

Започна проектот ЛИДЕР организиран од Македонија2025

Денеска започна единаесетото издание на проектот ЛИДЕР организиран од Македонија2025, кој ќе трае десет работни денови.

Прочитај повеќе

Горе