НБРМ: Каматната стапка на благајничките записи останува 2,75%

НБРМ: Каматната стапка на благајничките записи останува 2,75%

Општо гледано, на седницата беше заклучено дека од намалувањето на каматната стапка во август па досега, не се забележани поголеми промени во трендовите кај показателите клучни за монетарната политика. 

Прочитај повеќе

НБРМ: Стабилноста на домашната валута е клучнa за одржување на ценовната и финансиската стабилност

НБРМ: Стабилноста на домашната валута е клучнa за одржување на ценовната и финансиската стабилност

Не постојат причини, ниту пак каква било потреба да се отвораат дебати за евентуална девалвација на денарот.

Прочитај повеќе

Промоција на Овластен економски оператор во Струмица

Промоција на Овластен економски оператор во Струмица

Економските оператори кои во голем број присуствуваа на работилницата во Струмица, имаа можност подетално да се запознаат со предностите од добивање на Статусот на ОЕО, што всушност претставува меѓународно признаена марка за квалитет.

Прочитај повеќе

Нови осум милиони евра на располагање на општините за инфраструктурни проекти

Нови осум милиони евра на располагање на општините за инфраструктурни проекти

Со овие 8 милиони евра општините ќе можат да финансираат проекти како изградба и реконструкција на систем за водоснабдување, канализација и одведување отпадни води, локална патна инфраструктура, енергетска ефикасност, изградба на детски градинки, зелени пазари, инфраструктура во индустриски зони и слични проекти.

Прочитај повеќе

ЈП Водовод и канализација воведе нова web услуга за електронско плаќање

ЈП Водовод и канализација воведе нова web услуга за електронско плаќање

На елетронскиот сервис ПЛАТИ БРЗО со внесување на фолио бројот од фактурата корисниците на услугата можат да извршат плаќање со кредитна или дебитна картичка без провизија а тоа претставува одлична можност особено за оние корисници кои патуваат често или живеат во странство, а ги користат услугите на ЈП Водовод и канализација. 

Прочитај повеќе

Гувернерката на НБРМ учествува на Финансискиот форум на Еурофи во Виена

Гувернерката на НБРМ учествува на Финансискиот форум на Еурофи во Виена

Во рамки на Форумот, фокусот е ставен на актуелни прашања поврзани со макроекономските и системските предизвици, можностите коишто произлегуваат од воведувањето нови технологии и развојот на одржливи финансии, дискусии околу развојот на алтернативно финансирање во рамки на ЕУ, како и на прашања поврзани со натамошните чекори во однос на процесот на европска интеграција.

Прочитај повеќе

Популарниот шампањ може да го загуби вкусот поради климатските промени

Популарниот шампањ може да го загуби вкусот поради климатските промени

Грозјето од кое се прави шампањ зависи од студена клима и варовничка почва, со цел да се произведе остриот, овошен вкус по кој е познат овој пијалок, меѓутоа климатските промени ги прават овие фактори понесигурни, а производителите на шампањ во Франција со право се загрижени.

Прочитај повеќе

ДЗС: Нема промена кај индексите на продажните цени на производителите на индустриски производи

ДЗС: Нема промена кај индексите на продажните цени на производителите на индустриски производи

Продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, во јуни годинава останаа непроменети на месечно ниво, а се повисоки за 1,0 % во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Во јуни 2018, во споредба со мај 2018, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 0,9 %, а се пониски во секторот Преработувачка индустрија за 0,1 % и во секторот Снабдување со …

Прочитај повеќе

Белград добива модерен шопинг центар, вреден 100 милиони евра

Белград добива модерен шопинг центар, вреден 100 милиони евра

Новиот шпопинг центар ќе им понуди на гостите и кино, супермаркет и богат гастрономски избор со кафетерии и ресторани.

Прочитај повеќе

Романија во топ 10-те европски земји по раст на стартапите

Романија во топ 10-те европски земји по раст на стартапите

Анкетата рангира 30 земји врз основа на тоа колку нови бизниси се регистрирани помеѓу 2013 и 2017 година и кои се најпопуларните индустрии во секоја земја.

Прочитај повеќе

ДЗС: Растат индексите на трошоците на животот и цените на мало

ДЗС: Растат индексите на трошоците на животот и цените на мало

Во јули 2018 година, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај авионскиот превоз на патници (16,1 %), туристичките пакет-аранжмани (6,5 %), услугите за сместување (3,4 %), патниот сообраќај (1,6 %)

Прочитај повеќе

ДЗС: Од почетокот на годината Македонија најмногу тргувала со Германија

ДЗС: Од почетокот на годината Македонија најмногу тргувала со Германија

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично,  деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица.

Прочитај повеќе

Турскиот извоз достигна 14 милијарди долари во јули

Турскиот извоз достигна 14 милијарди долари во јули

Од јануари до јули, врвниот извозен пазар за турските производи бил Германија со 9,36 милијарди долари, што претставува 9,98% од вкупниот извоз оваа година.

Прочитај повеќе

Највисоките плати во регионов се во Словенија, најниските во Македонија

Највисоките плати во регионов се во Словенија, најниските во Македонија

Словенија со остварен месечен нето приход од 1.077,77 евра за мај годинава е држава во регионот со највисоки примања, пишува BiznisInfo. Истовремено  тоа е единствената земја која го надминува износот од 1.000 евра просек. Просечната плата во Хрватска за мај достигнала вредност од 866,95 евра (6.352 куни), во Црна Гора за јуни изнесувала 511 евра, во Босна и Херцеговина просечната нето плата во петтиот месец од годината била 448,59 евра (881 конвертибилни марки), а во …

Прочитај повеќе

Кинези вложуваат 10 милиони евра во фабрика кај Пловдив

Кинези вложуваат 10 милиони евра во фабрика кај Пловдив

Во фабриката ќе бидат ангажирани 150 работници кои ќе составуваат мали електрични комунални возила со капацитет до 500 кг, на коишто не им е потребна посебна станица за полнење енергија, туку директно се вклучуваат во постоечката електрична мрежа.

Прочитај повеќе

Индекси на продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар

Индекси на продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар

Што се однесува до споредбата на годишно ниво, во јуни 2018, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите Енергија 7,3 % и Капитални производи 0,6 %.

Прочитај повеќе

СЕНС – нова програма на Лице в лице

СЕНС – нова програма на Лице в лице

СЕНС како програма на Лице в лице кое што е социјално пртпријатие за работна интеграција, првенствено ќе се насочи кон лоцирање и решавање на бесмисленостите во општеството што се однесуваат на социјалната сфера и кон подобрување на инклузијата на ранливите поединци.

Прочитај повеќе

Во Бугарија двојно зголемен бројот на странските работници

Во Бугарија двојно зголемен бројот на странските работници

Најмногу работници се ангажирани од Украина, Моладавија, и Киргистан, но има и од Србија.

Прочитај повеќе

За шест месеци во Турција се отвориле 46.258 нови компании

За шест месеци во Турција се отвориле 46.258 нови компании

Погледнато статистички за период од шест месеци, Турција бележи пораст од 27,4 % по бројот на новоформираните компании, достигнувајќи бројка од 46.258 компании.

Прочитај повеќе

Една петина од странските компании во Црна Гора се руски

Една петина од странските компании во Црна Гора се руски

Правни субјекти чии сопственици се Руси, најмногу има во приморските градови како Бар, Будва, Херцег Нови, Котор и Тиват.

Прочитај повеќе

Србија лидер во отварање на нови работни места преку странски директни инвестиции

Србија лидер во отварање на нови работни места преку странски директни инвестиции

Србија е втора година по ред светски лидер по бројот на отворени работни места преку проектите на странските директни инвестиции споредено со бројот на жители, објавува IBM Global Locations Trend 2018 во најновиот извештај, а пренесува Biznos Info. Исто така, по критериумот за бројот на креирани нови работни места преку странски директни инвестиции чијашто реализацијата започнала во 2017 година, Србија го зазема високото 6-то место помеѓу европските земји, а е 15-та на светско ниво, се …

Прочитај повеќе

Компанија од Нов Зеланд тестираше 4-дневна работна недела

Компанија од Нов Зеланд тестираше 4-дневна работна недела

Клучот за успехот на експериментот, според истражувачите, е слободата што им била дадена на вработените да ги редизајнираат работите и додаваат дека експериментот може да биде модел за други работни места, како и да стане “револуционерен начин за работа“.

Прочитај повеќе

Започна издавањето на меѓународен идентификатор за правно лице LEI

Започна издавањето на меѓународен идентификатор за правно лице LEI

Словенечкиот бизнис регистар AJPES успешно го заврши процесот на акредитација од страна на Глобалната фондација за идентификатори на правни лица (GLEIF) за издавање на меѓународен идентификатор за правно лице LEI (Legal Entity Identifier), се вели во соопштението од Централниот регистер на Република Македонија. Оттука Централниот регистер ги повикува сите правни лица кои се заинтересирани за добивање на LEI целиот процес можат да го спроведат електронски, преку веб порталот на AJPES . Инаку, LEI претставува уникатен код од …

Прочитај повеќе

НБРМ: Усогласување на статистиката во работењето со најновите европски стандарди

НБРМ: Усогласување на статистиката во работењето со најновите европски стандарди

Податоците за одделните статистики ќе бидат објавени во согласност со утврдениот Календар на објавување, а истовремено заради обезбедување конзистентност, ќе бидат објавени и ревидирани временски серии податоци.

Прочитај повеќе

Горе