Во Шпилје и Глобочица лани произведени 588 милиони киловат часови струја

Во Шпилје и Глобочица лани произведени 588 милиони киловат часови струја

Хидроелектраните Шпилје и Глобочица, што го сочинуваат Хидроенергетскиот слив (ХЕС) Црн Дрим, минатата година произвеле 588 милиони киловат часови електрична енергија, што е поголемо производство од планираното.

Прочитај повеќе

Возовите во Холандија користат само струја од ветер

Возовите во Холандија користат само струја од ветер

Струјата за движење на електричните возови доаѓа од фарми на ветерници во Холандија, Белгија и Финска.

Прочитај повеќе

Во Франција отворен првиот соларен пат во светот – 1 км чини пет милиони евра

Во Франција отворен првиот соларен пат во светот – 1 км чини пет милиони евра

Патот е во тест фаза, а ако сè помине како што треба, Франција планира со соларни панели да покрие 1.000 километри патишта во следните пет години.

Прочитај повеќе

Македонија во 2017 ќе потроши за 2,3% повеќе енергија

Македонија во 2017 ќе потроши за 2,3% повеќе енергија

Вкупната потрошувачка на енергија во 2017 година ќе порасне за 2,3%, а потрошувачката на електрична енергија ќе зависи од работата на индустриските капацитети кои учествуваат со 20% во вкупната потрошувачка.

Прочитај повеќе

Вкупна потрошувачка по енергенти во октомври

Вкупна потрошувачка по енергенти во октомври

Вкупната потрошувачка по видови енергенти во октомври изнесува: 640.641 МWh електрична енергија, 23.424 мил.нм3 природен гас, 344.347 тони јаглен и 103.179 тони нафтени продукти.

Прочитај повеќе

Намалена потрошувачка на енергија во 17 компании во Македонија преку проект на УСАИД

Намалена потрошувачка на енергија во 17 компании во Македонија преку проект на УСАИД

Седумнаесет македонски компании во изминативе четири години успеаја да ги намалат своите трошоци за енергија преку Проектот за индустриски менаџмент на УСАИД.

Прочитај повеќе

Во Шпилје и Глобочица произведени 565 милиони киловат часови електрична енергија

Во Шпилје и Глобочица произведени 565 милиони киловат часови електрична енергија

Турбините на двата значајни електроенергетски објекта во поголемиот период од годинава работеле под полн капацитет и до средината на овој месец произвеле 565 милиони киловат часови електрична енергија, што е поголемо производство од планираното.

Прочитај повеќе

Smartgreen Tower – кула на батерија што ќе ги снабдува со струја и околните згради

Smartgreen Tower – кула на батерија што ќе ги снабдува со струја и околните згради

Вишокот енергија што ќе го создаде Smartgreen Tower ќе се користи за напојување на околните згради, што позитивно ќе влијае на енергетскиот биланс на населбата во градот Фрајбург.

Прочитај повеќе

Japan Airlines планира од стара облека да произведува керозин

Japan Airlines планира од стара облека да произведува керозин

Јапонскиот национален авиопревозник, Japan Airlines, планира старата облека да ја претвора во гориво, којшто како алтернативен енергетски извор може да се тестира на почетокот на 2020 година.

Прочитај повеќе

ЕВН Македонија го зголеми капацитетот на трафостаница Аеродром

ЕВН Македонија го зголеми капацитетот на трафостаница Аеродром

На новоизградениот извод ќе се приклучат над 2.000 корисници од населбата Аеродром, меѓу кои и комплексот згради на Џеваир холдинг, спортскиот центар Јане Сандански, хотел Русија и дел од индустриските корисници од соседната населба Гоце Делчев.

Прочитај повеќе

Стагнира потрошувачката на струја поради забавената активност на големите комбинати

Стагнира потрошувачката на струја поради забавената активност на големите комбинати

Потрошувачката на електрична енергија во Македонија стагнира или малку се намалува, не заради забавување на целата економија, туку поради забавената активност на големите комбинати.

Прочитај повеќе

Пловен фитнес центар ќе добива енергија од луѓето кои вежбаат на справите

Пловен фитнес центар ќе добива енергија од луѓето кои вежбаат на справите

Луѓето на справите пред себе ќе имаат екрани на коишто ќе може да се види колку енергија создаваат со своето вежбање.

Прочитај повеќе

Вкупна потрошувачка на енергенти во септември

Вкупна потрошувачка на енергенти во септември

Вкупната потрошувачка по видови енергенти во септември изнесува: 541 800 МWh електрична енергија, 18.265 мил.нм3 природен гас, 385.272 тони јаглен и 112.029 тони нафтени продукти.

Прочитај повеќе

Топлификација за девет месеци оствари 14,1 милиони денари добивка

Топлификација за девет месеци оствари 14,1 милиони денари добивка

Топлификација во текот на деветте месеци од оваа година работеше со добивка од 14.178.000 денари, покажува консолидираниот биланс на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Енергетската математика на ЕВН Македонија добитник на Golden World Award

Енергетската математика на ЕВН Македонија добитник на Golden World Award

Агенцијата за комуникациски менаџмент и односи со јавност Имиџ ПР ја доби високата награда за комуникацискиот проект Енергетска математика од Интернационалната асоцијација за односи со јавност – IPRA (The International Public Relations Association).

Прочитај повеќе

Иновативна ветерна турбина ќе произведува струја од силни ветришта

Иновативна ветерна турбина ќе произведува струја од силни ветришта

Цената на произведен мегават струја од оваа хоризонтална ветерна турбина со ротирачка гондола се очекува да биде пет пати поевтина.

Прочитај повеќе

Тесла претстави “невидливи” соларни покриви

Тесла претстави “невидливи” соларни покриви

Соларните плочи, освен функцијата за создавање и складирање на енергија, може да имаат и вградени грејачи за топење на снегот од покривот.

Прочитај повеќе

Дрвени подови што создаваат енергија кога некој чекори по нив

Дрвени подови што создаваат енергија кога некој чекори по нив

Овие подови се направени од остатоци при преработка на дрво, односно дрвена пулпа, која инаку би завршила на ѓубриште.

Прочитај повеќе

МЕПСО ќе набави нова примарна високонапонска опрема

МЕПСО ќе набави нова примарна високонапонска опрема

МЕПСО склучи договор за набавка на нова примарна високонапонска опрема за потребите на трансформаторски станици од преносната мрежа.

Прочитај повеќе

Директорот на Агенцијата за енергетика Претседател на Групата експерти за енергетска ефикасност при ОН

Директорот на Агенцијата за енергетика Претседател на Групата експерти за енергетска ефикасност при ОН

Директорот на Агенцијата за енергетика на Република Македонија, Александар Дуковски беше избран за Претседател на Групата на експерти на UNECE (Економска Комисија на Обединетите нации за Европа) за енергетска ефикасност.

Прочитај повеќе

HARVEST – уред од пет долари што создава чиста енергија

HARVEST – уред од пет долари што создава чиста енергија

HARVEST користи соларни ќелии и материјали чувствителни на вибрации, коишто акумулираат енергија кога времето е врнежливо, сончево или ветровито.

Прочитај повеќе

Вкупна потрошувачка по енергенти во август

Вкупна потрошувачка по енергенти во август

Вкупната потрошувачка по видови енергенти, во август оваа година, изнесува: 553.525 МWh електрична енергија, 3.328 мил. нм3 природен гас, 424.537 тони јаглен и 121.903 тони нафтени продукти.

Прочитај повеќе

Фотосторија: Отворање на новиот објект на Енерго Систем

Фотосторија: Отворање на новиот објект на Енерго Систем

Во последните две-три години, бројот на вработени во оваа македонска компанија е двојно зголемен. Освен канцеларијата во Скопје, Енерго Систем има канцеларија и во Битола, а успешно работи и на српскиот пазар.

Прочитај повеќе

БиХ наскоро ќе добие “соларни штали”

БиХ наскоро ќе добие “соларни штали”

Наскоро во БиХ ќе започне инсталација на соларни панели на шталски објекти, со што земјата ќе ги добие првите “соларни штали”.

Прочитај повеќе

Горе