Ново откритие на MIT може да произведе вода за пиење од пустински воздух

Ново откритие на MIT може да произведе вода за пиење од пустински воздух

Направата на MIT може да “вади“ вода во воздух со 10% влажност и да црпи енергија од соларни панели.

Прочитај повеќе

Студио во форма на соларна коцка што лебди над пејсажот

Студио во форма на соларна коцка што лебди над пејсажот

Оптичките илузии не се несвојствени за архитектурата, но ова интересно студио диајнирано од архитектонското студио на Мет Тиченер од Австралија, навистина лебди над пејсажот. Како што пишува Inhabitat, ова студио е конзолирано на рид, со помош на вградени потпори и е целосно напојувано од соларни панели лоцирани на неговиот покрив. Студиото се наоѓа во Северна Авока, идилична крајбрежна населба во Австралија, големо е 546 квадратни метри и првично е дизајнирано да биде и канцелариски и …

Прочитај повеќе

Samsung преминува исклучиво на обновливи извори на енергија

Samsung преминува исклучиво на обновливи извори на енергија

  Јужнокорејскиот гигант во ИТ секторот, Samsung, најави дека до 2020 година сите свои канцеларии, згради и фабрики во САД, Европа и Кина ќе се напојуваат исклучиво од обновливи извори на енергија, пишува ABC News. Ова е само продолжување на пошироката иицијатива на Samsung за имаплементација на еколошки принципи, енергетска ефикасност и намалување на емисиите на стакленички гасови. После 2020 година целта на Samsung на среден рок е дополнително да го шири користењето на обновливи извори и во …

Прочитај повеќе

Филипинците ќе прават зелен и паметен град за борба против загадувањето во Манила

Филипинците ќе прават зелен и паметен град за борба против загадувањето во Манила

Филипинската метропола, Манила, е најгусто населен град на светот и позната по својот сообраќаен метеж кој не само што има сериозни последици врз животната средина, туку  ги загрозува економските и сите други аспекти на живеење. Затоа земјата создаде прилично амбициозен план за справување со овие прашања, односно ќе изгради нов паметен град кој е зелен и еластичен, пишува Inhabitat. Новиот град e наречен New Clark City и се смета за град близнак на Манила. Се наоѓа …

Прочитај повеќе

Mars Australia во производството ќе користи исклучиво извори на обновлива енергија

Mars Australia во производството ќе користи исклучиво извори на обновлива енергија

Еден од најголемите брендови во прехранбената индустрија, Mars, неодамна објави дека до 2020 година во својот производствен погон во Австралија ќе премине на користење на енергија исклучиво од обновливи извори, пишува Inhabitat. Ова се поклопува со генералната насока на компанијата за комплетно елиминирање на стакленичките гасови во своето производство до 2040 година. За таа цел Mars потпиша договор за купување на компанијата Total Eren, која веќе има свои соларни проекти во Викторија и Нов Јужен Велс. …

Прочитај повеќе

Dandеlion Air – систем за греење ладење што користи енергија од земјата

Dandеlion Air – систем за греење ладење што користи енергија од земјата

Се очекува сопственикот на домот со овој систем да заштеди 20% годишно на трошоци за греење и ладење

Прочитај повеќе

Heineken Hrvatska ќе произведува пиво на соларна енергија

Heineken Hrvatska ќе произведува пиво на соларна енергија

Панелите се од гермаско производство, но и покрај тоа електраната содржи 20% домашни компоненти

Прочитај повеќе

Стокхолм добива оддржлив урбан блок

Стокхолм добива оддржлив урбан блок

Проектот е дело на архитектот Кјеландер Сјоберг, и неодамна победи на натпреварот за одржливи проекти на пристаништето Нака.

Прочитај повеќе

Мобилна канцеларија на сончева енергија

Мобилна канцеларија на сончева енергија

Внатрешноста на канцеларијата вклучува бироа наредени во една линија каде што може да се работи, но има и зона за приватност, одмор и релаксација.

Прочитај повеќе

Макпрогрес – првата македонска компанија што ќе произведува на соларна енергија

Макпрогрес – првата македонска компанија што ќе произведува на соларна енергија

Пиксел Груп е прва фабрика од ваков тип во Македонија и регионот,со површина од 1.500 метри квадратни и со годишен капацитет на производство од 20 мегавати на монокристални и поликристални соларни модули, нам подобро познати како соларни панели.

Прочитај повеќе

Nowlight – ламба што генерира електрична енергија по потреба

Nowlight – ламба што генерира електрична енергија по потреба

Со едно минутно “рачно“ полнење се добиваат 60 минути електрична енергија, а може да се наполни и цела батерија од паметен телефон.

Прочитај повеќе

Над 10 милиони вработени во индустријата за обновливи извори

Над 10 милиони вработени во индустријата за обновливи извори

Покрај соларната енергија која само во Кина вработува 2,2 милиони работници (2/3 од вкупниот број во светот во овој сектор), друг голем работодавач во оваа индустрија се и течните биогорива со 1,9 милион работни места, како и хидроенергијата која “вработува” 1,5 милиони работници.

Прочитај повеќе

Во Бања Лука “никна“ соларно дрво

Во Бања Лука “никна“ соларно дрво

Дрвото се наоѓа во паркот Бан Милосављевиќ, а донирано е од компанијата TELEMAX по повод роденденот на Бања Лука и светскиот Ден на планетата земја.

Прочитај повеќе

Кинеската компанија за батерии Tianjin Lishen ќе ја отвори првата продавница во Европа

Кинеската компанија за батерии Tianjin Lishen ќе ја отвори првата продавница во Европа

Кинескиот производител на батерии, Tianjin Lishen, планира да отвори продавница за продажба во Германија, нејзина прва во Европа.

Прочитај повеќе

Промоција на Програмата за финансирање на зелената економија (GEFF) во Македонија

Промоција на Програмата за финансирање на зелената економија (GEFF) во Македонија

Овие инвестиции ќе им помогнат на домаќинствата да бидат на повисоко ниво на енергетска ефикасност, ќе ги намалат нивните емисии на гасови и ќе го подобрат нивниот животен стандард.

Прочитај повеќе

Apple целосно премина кон 100% обновлива енергија за своите капацитети

Apple целосно премина кон 100% обновлива енергија за своите капацитети

Технолошкиот гигант во моментов има 25 оперативни проекти за обновлива енергија ширум целиот свет, со вкупно 626 мегавати производствен капацитет.

Прочитај повеќе

Хрватска ќе добие современа фабрика за производство на сончеви панели

Хрватска ќе добие современа фабрика за производство на сончеви панели

Проценето е дека фабриката во првата фаза ќе вработи 320 локални жители, а за скоро бројката е планирано да се зголеми на 580 работници.

Прочитај повеќе

Субвенции за соларни колектори и ПВЦ/алуминиумски прозорци во домаќинствата

Субвенции за соларни колектори и ПВЦ/алуминиумски прозорци во домаќинствата

Условите остануваат исти како и претходните години, односно се надоместуваат до 30% од направените трошоци, но не повеќе од 300 евра во денарска противвредност по домаќинство.

Прочитај повеќе

ДСЗ: Цени на електрична енергија и природен гас

ДСЗ: Цени на електрична енергија и природен гас

Просечната цена на електричната енергија без данокот на додадена вредност за крајните потрошувачи, освен домаќинствата, се движи од 3.329 до 7.686 денари по KWh, по групи потрошувачи.

Прочитај повеќе

Распишан е огласот за субвенционирање на сончеви колектори

Распишан е огласот за субвенционирање на сончеви колектори

Ќе се надоместуваат до 30% од инвестираните средства, но не повеќе од 300 евра по домаќинство.

Прочитај повеќе

SoftBank ќе гради сончева фабрика во Саудиска Арабија вредна 200 милијарди долари

SoftBank ќе гради сончева фабрика во Саудиска Арабија вредна 200 милијарди долари

Фабриката се очекува да го достигне својот максимален капацитет до 2030 година, а еден гигават да чини околу една милијарда долари.

Прочитај повеќе

Одржливиот развој на енергетиката – заедничка цел на Министерството за економија и МАНУ

Одржливиот развој на енергетиката – заедничка цел на Министерството за економија и МАНУ

Соработката меѓу двете институции ќе се остварува преку изготвување на научни проекти, заеднички средби и организирање на заеднички предавања, тркалезни маси и форуми за научната и стручна јавност, но и за засегнатите страни и за пошироката јавност со вклучување и на невладините организации и медиумите,

Прочитај повеќе

Microsoft ќе ја користи сончевата енергија од покривите од Сингапур

Microsoft ќе ја користи сончевата енергија од покривите од Сингапур

Целта на Microsoft е оваа година да искористи обновливи извори за 50% од енергетските потреби во своите 100 центри за податоци, коишто се шират низ повеќе од 40 земји.

Прочитај повеќе

Создаден 3D печатач што печати куќи за само еден ден

Создаден 3D печатач што печати куќи за само еден ден

Добротворната организација планира прво да испечати куќи за цела населба во Ел Салвадор, а потоа да следат и други локации.

Прочитај повеќе

Горе