Алкалоид пушти во употреба нови производни капацитети вредни над 2,5 милиони евра

Алкалоид пушти во употреба нови производни капацитети вредни над 2,5 милиони евра

Новите производни одделенија се простираат на површина од 1.000 метри квадратни, а вредноста на оваа нова инвестиција на Алкалоид АД Скопје изнесува над 2,5 милиони евра.

Прочитај повеќе

Алкалоид за 2018 година проектира нето добивка од 13,5 милиони евра

Алкалоид за 2018 година проектира нето добивка од 13,5 милиони евра

Бизнис планот за 2018 година предвидува инвестирање на околу 10% од консолидираните продажби во материјални и нематеријални средства од сопствени извори, раст од најмалку 7% на консолидираните продажби.

Прочитај повеќе

Загуба од девет милиони денари за Јака 80 од Радовиш

Загуба од девет милиони денари за Јака 80 од Радовиш

Вкупните приходи од продажба, заклучно со 30-ти септември оваа година, достигнаа 61.063.000 денари.

Прочитај повеќе

Реплек евидентираше добивка од 85,8 милиони денари за девет месеци

Реплек евидентираше добивка од 85,8 милиони денари за девет месеци

Компанијата Реплек, од први јануари до 30-ти септември оваа година, прикажа вкупна сеопфатна добивка од 85.898.000 денари.

Прочитај повеќе

Алкалоид за девет месеци прокнижи добивка од 553,9 милиони денари

Алкалоид за девет месеци прокнижи добивка од 553,9 милиони денари

Фармацевтската компанија Алкалоид во текот на деветте месеци од оваа година прокнижи вкупна сеопфатна добивка од 553.940.000 денари.

Прочитај повеќе

Фондацијата Трајче Мукаетов доделува 39 нови стипендии

Фондацијата Трајче Мукаетов доделува 39 нови стипендии

Фондацијата Трајче Мукаетов, доделува и еднократна парична награда на првенците на генерациите на Медицинскиот и Фармацевтскиот факултет при УКИМ, во висина од 1.200 евра во денарска противвредност.

Прочитај повеќе

Novartis за 3,9 милијарди долари ја купува француската фармацевтска компанија ААА

Novartis за 3,9 милијарди долари ја купува француската фармацевтска компанија ААА

Преземањето ќе му даде на Novartis пристап до производот Lutathera, кој Европската унија го одобри во септември за лекување на рак на дигестивниот тракт.

Прочитај повеќе

Компанијата Аелиус понуди 16 милиони евра и отплата на долгот за купување Галеника

Компанијата Аелиус понуди 16 милиони евра и отплата на долгот за купување Галеника

Купувачот ќе има обврска, покрај износот од 16 милиони евра на име купопродажна цена, да уплати и износ од 25 милиони евра за подмирување на обврските кон банките, како и износ од дополнителни 200 евра по година стаж за вработените кои ја одбраа доброволната социјална програма.

Прочитај повеќе

Фондацијата Трајче Мукаетов објави конкурсот за стипендирање на студенти

Фондацијата Трајче Мукаетов објави конкурсот за стипендирање на студенти

Фондацијата Трајче Мукаетов објави конкурс за стипендирање на 20 студенти од Фармацевтскиот факултет и на 20 студенти по медицина.

Прочитај повеќе

Босналијек стана сопственик на фармацевтска компанија од БиХ

Босналијек стана сопственик на фармацевтска компанија од БиХ

По успехот на рускиот и други странски пазари, како и најавата за влез на пазарот во Турција, компанијата Босналијек ги потенцира инвестициите во домашните компании и ја шири палетата на производи.

Прочитај повеќе

Хрватски научници открија биомаркери што можат да предвидат дијабетес

Хрватски научници открија биомаркери што можат да предвидат дијабетес

Промените во гликаните се јавуваат многу порано пред да се појават првите симптоми на болеста, што овозможува многу рана дијагностика и превентивно делување.

Прочитај повеќе

Српската фармацевтска компанија Галеника на продажба, почетна цена едно евро

Српската фармацевтска компанија Галеника на продажба, почетна цена едно евро

Почетната цена за пакетот акции што се нуди на продажба е 1 евро. Купувачот ќе има обврска да уплати 25 милиони евра коишто ќе се користат за финансирање на подмирување на обврските кон финансиските доверители.

Прочитај повеќе

Реплек со добивка од 43,3 милиони денари го заокружи првото полугодие

Реплек со добивка од 43,3 милиони денари го заокружи првото полугодие

Реплек во првото полугодие од оваа година прикажа вкупна сеопфатна добивка во висина од 43.303.000 денари.

Прочитај повеќе

Делегација од Загреб во посета на Алкалоид

Делегација од Загреб во посета на Алкалоид

Делегација од канцеларијата на хрватската метропола, предводена од градоначалникот на Загреб, оствари работна посета на Алкалоид AД Скопје.

Прочитај повеќе

Бугарската Sopharma Trading стана мнозински сопственик на српската Лековит

Бугарската Sopharma Trading стана мнозински сопственик на српската Лековит

Со стекнување на 70% од акциите на компанијата со седиште во Шабац, Sopharma Trading станува нејзин мнозински сопственик.

Прочитај повеќе

Алкалоид првите шест месеци од годинава ги заврши со добивка од 361,7 милиони денари

Алкалоид првите шест месеци од годинава ги заврши со добивка од 361,7 милиони денари

Фармацевтската компанија Алкалоид, во период од први јануари до 30-ти јуни оваа година, оствари вкупна сеопфатна добивка во висина од 361.750.000 денари.

Прочитај повеќе

Алкалоид денеска започна со исплата на дивиденда

Алкалоид денеска започна со исплата на дивиденда

Дивидендата којашто акционерите на Алкалоид ја добиваат за 2016 година е за 8,7% поголема од дивидендата што беше исплатена за 2015 година.

Прочитај повеќе

Јака од Радовиш за три месеци прокнижи добивка од 2,9 милиони денари

Јака од Радовиш за три месеци прокнижи добивка од 2,9 милиони денари

Фармацевтската компанија Јака 80 од Радовиш, во период од први јануари до 31-ви март оваа година, работеше со добивка од 2.947.000 денари.

Прочитај повеќе

Првото тримесечје за Реплек заврши со добивка од 18,8 милиони денари

Првото тримесечје за Реплек заврши со добивка од 18,8 милиони денари

Компанијата Реплек, во период од први јануари до 31-ви март 2017 година, евидентираше добивка од 18.884.000 денари.

Прочитај повеќе

Pillsy – паметно шишенце што го контролира земањето лекови

Pillsy – паметно шишенце што го контролира земањето лекови

На капачето од шишенцето Pillsy има сензори коишто го следат бројот на преостанатите апчиња и преку апликацијата, испраќа информации преку СМС порака. Исто така, сигнализира и го потсетува корисникот дека е време за неговата терапија.

Прочитај повеќе

Алкалоид за три месеци прикажа добивка од 231,1 милиони денари

Алкалоид за три месеци прикажа добивка од 231,1 милиони денари

Остварената консолидирана нето добивка во 2017 година изнесува 231.180.000 денари и во споредба со остварената во 2016 година бележи зголемување за 11%.

Прочитај повеќе

Алкалоид со потврдени сертификати за добра производна пракса (GMP)

Алкалоид со потврдени сертификати за добра производна пракса (GMP)

Оваа GMP инспекција и проверка на фармацевтскиот систем за квалитет, се изврши по прв пат на сите погони во исто време од Агенцијата за лекови и медицински средства од Република Словенија во улога на надзорен орган.

Прочитај повеќе

Алкалоид ќе почне со исплата на дивиденда од 17-ти мај

Алкалоид ќе почне со исплата на дивиденда од 17-ти мај

Фармацевтската компанија Алкалоид ги известува своите акционери дека почнувајќи од 17.05.2017 година ќе врши исплата на дивиденда за 2016 година.

Прочитај повеќе

Реплек ќе исплаќа дивиденда од дел од акумулираната добивка

Реплек ќе исплаќа дивиденда од дел од акумулираната добивка

Последен ден на тргувани акции со право на исплата на дивиденда се утврдува на 10.04.2017 година, односно за прв де на истргувани акции без право на дивиденда се утврдува на 11.04.2017 година.

Прочитај повеќе

Горе