НБРМ: Усвоен Извештајот за финансиската стабилност во 2017

НБРМ: Усвоен Извештајот за финансиската стабилност во 2017

Македонскиот финансиски систем има релативно едноставна структура, скромна поврзаност на активностите на одделните сегменти и отсуство на сложени финансиски инструменти, поради што ризикот од евентуално прелевање на проблеми помеѓу институционалните сегменти е незначителен.

Прочитај повеќе

Македонски Телеком остварил нето добивка од 816 милиони денари од почетокот на 2018

Македонски Телеком остварил нето добивка од 816 милиони денари од почетокот на 2018

Приходите од продажба изнесуваат 5,017 милиони денари, што претставува зголемување за 1,0%  во споредба со истиот период од претходната година.

Прочитај повеќе

Акциите на Комерцијална Банка и понатаму на врвот

Акциите на Комерцијална Банка и понатаму на врвот

Во јули месец на Македонската берза се тргувани вкупно 1.996 трансации, од кои 421 се на Комерцијална Банка, со промет од 131.345.609 денари и 40,22% учество во севкупниот промет.

Прочитај повеќе

ТТК Банка ги намали каматните стапки на девизните депозити

ТТК Банка ги намали каматните стапки на девизните депозити

Промотивната понуда на девизниот депозит ЕВРО ФИКС 15 за штедење во евра на 15 месеци со фиксна каматна стапка од 1,3% годишно е со важност до 30.9.2018 година.

Прочитај повеќе

Starbucks ќе овозможи плаќање со криптовалути

Starbucks ќе овозможи плаќање со криптовалути

Како што велат од компанијата овој чекор е само уште еден обид да се биде иновативен и да им се понуди на клиентите поширок спектар на услуги при плаќање.

Прочитај повеќе

Турскиот извоз достигна 14 милијарди долари во јули

Турскиот извоз достигна 14 милијарди долари во јули

Од јануари до јули, врвниот извозен пазар за турските производи бил Германија со 9,36 милијарди долари, што претставува 9,98% од вкупниот извоз оваа година.

Прочитај повеќе

Највисоките плати во регионов се во Словенија, најниските во Македонија

Највисоките плати во регионов се во Словенија, најниските во Македонија

Словенија со остварен месечен нето приход од 1.077,77 евра за мај годинава е држава во регионот со највисоки примања, пишува BiznisInfo. Истовремено  тоа е единствената земја која го надминува износот од 1.000 евра просек. Просечната плата во Хрватска за мај достигнала вредност од 866,95 евра (6.352 куни), во Црна Гора за јуни изнесувала 511 евра, во Босна и Херцеговина просечната нето плата во петтиот месец од годината била 448,59 евра (881 конвертибилни марки), а во …

Прочитај повеќе

Исклучување од котација на акциите издадени од Јака 80 АД Радовиш

Исклучување од котација на акциите издадени од Јака 80 АД Радовиш

Акциите издадени од Јака 80 АД Радовиш ќе бидат исклучени од котација на Официјалниот пазар на Берзата почнувајќи од 01.08.2018 година (Среда).

Прочитај повеќе

НБРМ: Зголемена каматната стапка на одобрените кредити кај корпоративниот сектор

НБРМ: Зголемена каматната стапка на одобрените кредити кај корпоративниот сектор

Просечната каматна стапка на вкупните депозити од домаќинствата трет месец по ред се одржува на нивото од 1,43%.

Прочитај повеќе

Alibaba станува партнер за испорака на Starbucks за кинескиот пазар

Alibaba станува партнер за испорака на Starbucks за кинескиот пазар

Официјалното објавување на договорот се очекува подоцна неделава.

Прочитај повеќе

УЈП го објави возниот ред за мобилните даночни шалтери август

УЈП го објави возниот ред за мобилните даночни шалтери август

Граѓаните и фирмите, без да го напуштат своето место на живеење/седиште, можат да ги добијат сите даночни услуги и информации преку мобилните шалтери, да ги достават сите видови на даночни пријави, барања и сл., како и да ги подигнат сите документи што ги издава Управата за јавни приходи.

Прочитај повеќе

Вонредна ревизија на индексот ОМБ

Вонредна ревизија на индексот ОМБ

Датум на имплементација на извршената ревизија, односно датумот од кој ќе отпочне да се пресметува индексот по новиот состав е 27.07.018 година.

Прочитај повеќе

НБРМ го усвои Кварталниот извештај

НБРМ го усвои Кварталниот извештај

Се очекува дека позитивните трендови кај депозитната база на банките ќе продолжат и во следниот период, обезбедувајќи стабилни извори за финансирање на кредитниот раст, којшто според априлската проекција, во следните две години би се движел помеѓу 6,5% и 7,7%.

Прочитај повеќе

Nike ќе ги зголеми платите на 7.000 свои вработени во светски рамки

Nike ќе ги зголеми платите на 7.000 свои вработени во светски рамки

Зголемувањата се и дел од планот на компанијата да ги направи платите на своите вработени поконкурентни на пазарот, откако неодамна била спроведена детална анализа на работењето.

Прочитај повеќе

УЈП: Даночните обврски редовно да се подмируваат

УЈП: Даночните обврски редовно да се подмируваат

Даночните обврзници што вршат дејност во туристичките места, како и субјектите кои се позиционирани на патните делници и ова лето се предмет на засилен мониторинг од страна на Управата за јавни приходи, преку зголемено присуство на терен и ангажирање на сите расположливи капацитети.

Прочитај повеќе

Штедилница ФУЛМ освои прво место на Меѓународната конференција на кредитни унии

Штедилница ФУЛМ освои прво место на Меѓународната конференција на кредитни унии

Во изминатите близу 20 години, Штедилницата ФУЛМ има опслужено повеќе од 30.000 луѓе, со своите финансиски услуги – кредитирање и штедење.

Прочитај повеќе

Најголемото авиошоу, Farnborough, заврши со нарачки вредни 192 милијарди долари

Најголемото авиошоу, Farnborough, заврши со нарачки вредни 192 милијарди долари

Вкупниот износ на нарачките во однос на последниот фестивал пред две години е зголемен за 67,5 милијарди долари, со продолжување на традиционалното ривалството помеѓу Boeing и Airbus, коишто ги добија и најголемиот дел од авионските нарачки.

Прочитај повеќе

НБРМ: Продолжува нагорниот тренд на раст на депозитите

НБРМ: Продолжува нагорниот тренд на раст на депозитите

Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај најзастапената категорија ‒ потрошувачките и станбените кредити е забележан месечен раст од 1,3% и 1,2%, соодветно, којшто на годишно ниво изнесува 11,1% и 14,9%, соодветно.

Прочитај повеќе

Една петина од странските компании во Црна Гора се руски

Една петина од странските компании во Црна Гора се руски

Правни субјекти чии сопственици се Руси, најмногу има во приморските градови како Бар, Будва, Херцег Нови, Котор и Тиват.

Прочитај повеќе

Србија лидер во отварање на нови работни места преку странски директни инвестиции

Србија лидер во отварање на нови работни места преку странски директни инвестиции

Србија е втора година по ред светски лидер по бројот на отворени работни места преку проектите на странските директни инвестиции споредено со бројот на жители, објавува IBM Global Locations Trend 2018 во најновиот извештај, а пренесува Biznos Info. Исто така, по критериумот за бројот на креирани нови работни места преку странски директни инвестиции чијашто реализацијата започнала во 2017 година, Србија го зазема високото 6-то место помеѓу европските земји, а е 15-та на светско ниво, се …

Прочитај повеќе

Просечната плата во мај изнесувала 24.509 денари

Просечната плата во мај изнесувала 24.509 денари

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (19,2 %), Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (13,9 %) и Преработувачка индустрија (3,1 %).

Прочитај повеќе

Акциите на Комерцијална Банка најтргувани на Берзата

Акциите на Комерцијална Банка најтргувани на Берзата

На берзата најмногу се тргувало со акции, дури 68% од прометот е направен со продажба на акции.

Прочитај повеќе

Романска болница купи хируршки робот вреден три милиони евра

Романска болница купи хируршки робот вреден три милиони евра

Хируршкиот систем da Vinci Xi ја има најновата технологија за компјутерска асистирана хирургија.

Прочитај повеќе

НБРМ: Усогласување на статистиката во работењето со најновите европски стандарди

НБРМ: Усогласување на статистиката во работењето со најновите европски стандарди

Податоците за одделните статистики ќе бидат објавени во согласност со утврдениот Календар на објавување, а истовремено заради обезбедување конзистентност, ќе бидат објавени и ревидирани временски серии податоци.

Прочитај повеќе

Горе