Прва Национална конференција за проектен и ИТ менаџмент во Скопје

Прва Национална конференција за проектен и ИТ менаџмент во Скопје

Сите заинтересирани кои сакаат да си резервираат место на конференцијата, имаат можност да ја искористат раната пријава до 17 април по најповолна цена.

Прочитај повеќе

Chrome и Firefox со нов веб стандард – најава без лозинка

Chrome и Firefox со нов веб стандард – најава без лозинка

Со новиот стандард корисниците наместо со лозинки ќе се најавуваат преку USB токени и биометриски, што е многу посигурен начин за заштита на податоците.

Прочитај повеќе

Македонски Телеком отвори инкубатор за дигитални таленти

Македонски Телеком отвори инкубатор за дигитални таленти

Апликациите коишто ќе ги создаваат студентите треба да придонесат најпрво кон поедноставување на работните процеси во Телеком, а се очекува со тек на време, со ваквиот начин на работа да се трансформираат и продуктите и услугите на компанијата.

Прочитај повеќе

КИБС ќе работи со IBM Cloud Private решението за дигитална трансформација

КИБС ќе работи со IBM Cloud Private решението за дигитална трансформација

Со примена на IBM Private Cloud решенијата, компанијата КИБС се усогласи со регулаторните и безбедносните стандарди и доби платформа за брз развој на своите дигитални услуги.

Прочитај повеќе

Apple ќе ги замени чиповите на Intel со свои

Apple ќе ги замени чиповите на Intel со свои

Иницијативата наречена Kalamata е сè уште во рана фаза од развојот, но ќе биде значаен дел од големата стратегија на Apple чијашто цел е сите уреди на компанијата да работат беспрекорно.

Прочитај повеќе

МАСИТ: ИКТ индустријата главен фактор за економски и општествен развој

МАСИТ: ИКТ индустријата главен фактор за економски и општествен развој

Денес, МАСИТ брои 77 членови од ИКТ индустријата во Македонија, многу воспоставени партнерства, како и портфолио од значајни проекти од областа на економија, легислатива, извоз и развој.

Прочитај повеќе

Facebook изгуби повеќе од 80 милијарди долари

Facebook изгуби повеќе од 80 милијарди долари

Нето вредноста на Цукерберг падна за околу 14 милијарди долари, но сепак, тој се уште вреди 61 милијарда долари.

Прочитај повеќе

Apple со 13 нови емотикони за подобра инклузија на лицата со инвалидитет

Apple со 13 нови емотикони за подобра инклузија на лицата со инвалидитет

Предложените емотикони прикажуваат корисници на инвалидска количка, лица со оштетен вид, лица со вештачки екстремитети, како и лица со апарат за уво.

Прочитај повеќе

Како функционира Safe Kids софтверот за заштита на децата на интернет

Како функционира Safe Kids софтверот за заштита на децата на интернет

Разговорот со децата е клучен, а тие во родителите треба да гледаат авторитет, но и пријател кој може да им помогне во овој дел и враќање назад од дигитализацијата нема да има, па затоа треба целосно да го прифатиме новото време и така да ги заштитиме децата.

Прочитај повеќе

ЕУ предлага данок за Facebook, Google и други технолошки компании

ЕУ предлага данок за Facebook, Google и други технолошки компании

Половина од засегнатите компании со овој даночен план се американски, а третина европски.

Прочитај повеќе

Одржано првото собрание на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ

Одржано првото собрание на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ

На првото собрание членките имаа прилика да се запознаат меѓусебно и да разменат искуства, мислења и ставови.

Прочитај повеќе

Одржливиот развој на енергетиката – заедничка цел на Министерството за економија и МАНУ

Одржливиот развој на енергетиката – заедничка цел на Министерството за економија и МАНУ

Соработката меѓу двете институции ќе се остварува преку изготвување на научни проекти, заеднички средби и организирање на заеднички предавања, тркалезни маси и форуми за научната и стручна јавност, но и за засегнатите страни и за пошироката јавност со вклучување и на невладините организации и медиумите,

Прочитај повеќе

Бали го исклучува интернетот на еден ден

Бали го исклучува интернетот на еден ден

Ова привремено исклучување е една форма на почит за денот кога мештаните треба во тишина и мир да ја чествуваат нивната Нова Година.

Прочитај повеќе

Google ќе забрани реклами за криптовалути

Google ќе забрани реклами за криптовалути

Целта на интернет-гигантот е да ги спречи своите корисници од измами и лажни промоции.

Прочитај повеќе

Apple патентираше тастатура “отпорна“ на нечистотија

Apple патентираше тастатура “отпорна“ на нечистотија

Според решението тастатурата користи два начина да се одбрани од ситните нечисти парчиња. Едниот е преку запечатување на празнините, а другиот е преку заштитен слој врз секоја број/буква и знак, којшто при притискање ќе испушта воздух за да се ослободи од нечистотијата.

Прочитај повеќе

Произведена првата батерија што сама се полни

Произведена првата батерија што сама се полни

Самата батерија не произведува емисии на јаглерод диоксид, а се очекува да биде достапна за продажба во рок од пет до десет години.

Прочитај повеќе

DigiGirlz – програма за вклучување на младите девојчиња во ИТ секторот

DigiGirlz – програма за вклучување на младите девојчиња во ИТ секторот

Со учество во DigiGirlz програмата, младите девојчиња може да се запознаат и со бројни можности што се наоѓаат во технолошката индустрија и да ја разгледаат нивната идна кариерна патека.

Прочитај повеќе

Viber со нова алатка – Viber Communities

Viber со нова алатка – Viber Communities

Viber Communities ќе овозможи во ист разговор да се вклучат до една милијарда членови кои би можеле да разменуваат пораки или податоци меѓу себе.

Прочитај повеќе

HP креираше нова линија на компјутери отпорни на антисептици

HP креираше нова линија на компјутери отпорни на антисептици

Трите модели се креирани за да бидат отпорни на сите антисептички средства за чистење, што исто така помага да се намали ширењето на инфекции.

Прочитај повеќе

Apple со 910 милијарди долари пред Google, Amazon и Microsoft

Apple со 910 милијарди долари пред Google, Amazon и Microsoft

Засега број еден на пазарот е Apple. Поради огромната побарувачка на новите iPhone, компанијата “тежи” 910 милијарди долари.

Прочитај повеќе

Во подготовки Национален оперативен план за широкопојасен интернет

Во подготовки Национален оперативен план за широкопојасен интернет

Мапирањето на државните електронски комуникациски мрежи и мапирањето на постојни и идни комерцијални електронски комуникациски мрежи е од суштинско значење, а особено за точното определување на “белите“ зони, односно зони каде нема и не се планира NGA мрежи, во коишто во иднина ќе треба да се вложат јавни средства за нивно покривање.

Прочитај повеќе

Brainster и CodeWell отвораат нова академија за iOS програмирање во Македонија

Brainster и CodeWell отвораат нова академија за iOS програмирање во Македонија

Селекцијата на кандидатите започнува на 1ви Март, а групата ќе биде составена од 15-те најдобри учесници.

Прочитај повеќе

Пет авиокомпании со заеднички проект – воведување на 5G интернет

Пет авиокомпании со заеднички проект – воведување на 5G интернет

Благодарение на 5G технологијата, се очекува интернетот да биде со иста брзина како пребарувањето на копно.

Прочитај повеќе

Како да бидам сигурен дека моето дете е безбедно на интернет?

Како да бидам сигурен дека моето дете е безбедно на интернет?

Заедничка цел и интерес на родителите и софтверите за интернет безбедност е да ги заштитат децата во интернет просторот.

Прочитај повеќе

Горе