Словенија: Рекордни 140 милиони долари инвестирани во стартапи

Словенија: Рекордни 140 милиони долари инвестирани во стартапи

Најмногу пари од инвеститорите привлекол стартапот Origintrail (22 милиони долари), додека 15 милиони долари добиле стартапите Layer, Celtra и Tokens.

Прочитај повеќе

Босна е единствена балканска земја на листата Рај за странски инвестиции

Босна е единствена балканска земја на листата Рај за странски инвестиции

Главни критериуми при изборот биле економскиот потенцијал, инвестициската рентабилност, човечките потенцијали, квалитетот на животот, бизнис околината, како и постоењето на стратегија за привлекување на инвестиции.

Прочитај повеќе

Најбогатиот човек од Литванија ќе гради четири хотели во Романија

Најбогатиот човек од Литванија ќе гради четири хотели во Романија

Инвестициите ќе бидат реализирани од страна на Appex Alliance, компанија за управување со хотели на чие чело е Арунас Белеска, поранешен сопственик на синџирот на хотели Europa.

Прочитај повеќе

Google вложува 300 милиони долари за поддршка на новинарството

Google вложува 300 милиони долари за поддршка на новинарството

Освен тоа мега пребарувачот старуваше и проект во партнерство со Универзитетот Стенфорд под името MediaWise, чија што цел е да им помогне на младите читачи да разликуваат вистински од лажно пласирани вести на интернет.

Прочитај повеќе

Siemens ја отвора најголемата фабрика за 3D печатење во Велика Британија

Siemens ја отвора најголемата фабрика за 3D печатење во Велика Британија

Siemens има за цел новата фабрика да стане “глобален центар“ во којшто ќе работат инженери од врвна класа, металурзи и специјалисти за производство.

Прочитај повеќе

Алибаба инвестираше четири милијарди долари во Lazada

Алибаба инвестираше четири милијарди долари во Lazada

Југоисточна Азија е одличен пазар за оние кои се вклучени во е-трговијата, од причина што побарувачката за онлајн купување е огромна благодарение на големиот број на млади корисници на вакви услуги.

Прочитај повеќе

Германија најмногу инвестира во производство на електрични автомобили

Германија најмногу инвестира во производство на електрични автомобили

Во текот на изминатите две години, германските производители Volkswagen, Daimler и BMW инвестирале 4,7 милијарди евра во електрични автомобили, на светско ниво.

Прочитај повеќе

Apple ја купи дигиталната платформа Texture

Apple ја купи дигиталната платформа Texture

Texture беше претставена на пазарот во 2010 година и ја освои наградата Best Of (Најдобар) од страна на уредничкиот тим на App Store во 2016 година.

Прочитај повеќе

Италијанската компанија Verdi Fashion отвора свој погон во Србија

Италијанската компанија Verdi Fashion отвора свој погон во Србија

Планирано е да бидат вработени 200 работници, а обуката за првите 40 ќе започне на 20-ти март и ќе трае два месеци.

Прочитај повеќе

Буџет од 5.000.000 денари за финансирање на кластерско здружување

Буџет од 5.000.000 денари за финансирање на кластерско здружување

Се очекува реализацијата на оваа мерка да придонесе за поттикнување на иновациите и трансфер на технологии кон стопанството и меѓу компаниите, освојување на нови пазари, јакнење на знаењата и вештините за развој на кластерите, зголемување на конкурентноста на македонска економија и др.

Прочитај повеќе

Донирани 12 прочистувачи за воздух во две градинки

Донирани 12 прочистувачи за воздух во две градинки

Овие дополнителни 12 прочистувачи, од моделот Blue Air 221 од произведувачот Blue Air од Шведска, ќе овозможат да просториите во коишто нашите најмили ги поминуваат своите детски денови бидат заштитени од ефектите на загадениот воздух.

Прочитај повеќе

Amazon ќе вложи милијарда долари за камера во вид на ѕвонче

Amazon ќе вложи милијарда долари за камера во вид на ѕвонче

Цената на ѕвончето камера со која што ќе можете да видите кој е пред вашата врата ќе се движи од 179 до 500 долари.

Прочитај повеќе

Белград го доби првиот Hilton хотел

Белград го доби првиот Hilton хотел

Hilton Belgrade ќе понуди услуги како спа центар, сауна, фитнес центар и ресторани во кои што ќе се послужува домашна, српска храна, но и интернационални јадења. Предвидено е хотелот да вработи околу 300 луѓе.

Прочитај повеќе

Со 645 милиони ќе се развиваат малите и средни претпријатија

Со 645 милиони ќе се развиваат малите и средни претпријатија

Со оваа Програма, малите и средни компании ќе имаат можност да добијат 30% поврат на средства направени во инвестиции за градење на нови хали, купување машини и други основни средства, а доколку прават инвестиции за развивање на нови производи, државата ќе изврши поврат од 70% од направените инвестиции за развивање на новите производи.

Прочитај повеќе

Норвешка со 10 милиони евра ќе го реновира Глобалниот сеф за семиња

Норвешка со 10 милиони евра ќе го реновира Глобалниот сеф за семиња

Трезорот за семиња се наоѓа на половина пат помеѓу Норвешка и Северниот Пол и е дом на најголемата колекција на семиња во светот.

Прочитај повеќе

Основачот на Амазон плати 42 милиони долари за часовник што ќе трае 10.000 години

Основачот на Амазон плати 42 милиони долари за часовник што ќе трае 10.000 години

Оригиналната идеја за оваа креација потекнува од американскиот научник Дениј Хилс, кој во 1995 година предложи да се изгради ваков часовник што ќе биде симбол на долговечноста на човештвото и планетата Земја.

Прочитај повеќе

Lidl ќе отвори технолошки центар во Букурешт

Lidl ќе отвори технолошки центар во Букурешт

За функционирањето на Lidl Digital ќе се ангажираат над 100 софтверски дизајнери, програмери и консултанти со цел оваа институција да стане главен центар за технологија во Романија.

Прочитај повеќе

Yura гради нова фабрика во Лесковац, вредна 40 милиони евра

Yura гради нова фабрика во Лесковац, вредна 40 милиони евра

Според градоначалникот на Лесковац Горан Цветан, корејскиот инвеститор ќе гради фабрика во стилот на “хируршка“ сала, којашто ќе биде една од најмодерните во Европа.

Прочитај повеќе

Шкотска го доби првиот регулиран инвестициски фонд за виски

Шкотска го доби првиот регулиран инвестициски фонд за виски

Фондот ќе им даде шанса на инвеститорите да купат мал дел од поголема колекција на ретки и ограничени изданија на виски.

Прочитај повеќе

Турција во октомври ќе го добие својот најголем аеродром

Турција во октомври ќе го добие својот најголем аеродром

Аеродромот ќе биде доволно широк за да смести 114 авиони истовремено, а ќе отвори и нови 225.000 работни места.

Прочитај повеќе

Uber ја намали загубата од 1,4 милијарди долари

Uber ја намали загубата од 1,4 милијарди долари

Технолошкиот гигант Uber полека се враќа на нозе откако во последниот квартал од годината забележа загуба од 1,1 милијарда американски долари, помалку од третиот квартал кога таа бројка изнесуваше 1,4 милијарди долари.

Прочитај повеќе

Amazon ќе вложува во безбедносни камери за домовите

Amazon ќе вложува во безбедносни камери за домовите

За разлика од другите камери, овој уред не користи кабел за напојување со енергија, туку, функционира на АА литиумски батерии кои можат да траат до две години.

Прочитај повеќе

Белградската берза со нов начин на финансирање бизниси

Белградската берза со нов начин на финансирање бизниси

Најголемиот дел од добрите идеи пропаѓаат бидејќи нема достапни модели на финансирање бизнис потфат. Статистиката покажува дека токму ова е најголемиот виновник што од десет стартапи успева само еден.

Прочитај повеќе

Porsche двојно ќе ги зголеми инвестициите во електрични возила

Porsche двојно ќе ги зголеми инвестициите во електрични возила

Околу 500 милиони евра дополнително ќе се потрошат на развој на главниот електричен модел Mission E што би требало да се појави на крајот на следната година.

Прочитај повеќе

Горе