Фондацијата Трајче Мукаетов го објави конкурсот за стипендирање

Фондацијата Трајче Мукаетов го објави конкурсот за стипендирање

Документите се поднесуваат од 09.10.2018 година до 22.10.2018 година исклучиво по пошта, а за резултатите од Конкурсот кандидатите ќе бидат известени на домашна адреса и преку дневниот печат.

Прочитај повеќе

Младите инженери од Македонија во европското семејство

Младите инженери од Македонија во европското семејство

Членството го официјализираше Советот на Федерацијата на конференција во Малта, која се одржа од 4-ти до 7-ми октомври, каде ИМИ ја презентираше својата работа, како и целите и задачите што ги имаат младите инженери во оваа струкова институција.

Прочитај повеќе

ASAP победи на првиот Betapitch натпревар на македонските старт-ап компании

ASAP победи на првиот Betapitch натпревар на македонските старт-ап компании

На натпреварот се претставија 13 македонски старт-ап компании кои со свои решенија и иновации ги изненадија судиите, меѓу кои и главниот оперативен директор на берлинската стартап сцена Бетахаус.

Прочитај повеќе

Поранешни ученици на Нова се поврзаа во асоцијација за организирање општествено одговорни проекти

Поранешни ученици на Нова се поврзаа во асоцијација за организирање општествено одговорни проекти

Од Нова истакнуваат дека примарна цел на оваа асоцијација е да служи како платформа за поврзување меѓу алумните и училиштето, односно да ги обедини поранешните ученици во поддршка на мисијата и визијата на ова училиште.

Прочитај повеќе

Одржан првиот час за бруцошите на ФЕИТ

Одржан првиот час за бруцошите на ФЕИТ

На првиот академски час беа доделени 10 стипендии од УКИМ на најдобро рангираните средношколци, 5 стипендии од Институтот за електроника при Факултетот, 3 стипендии од МАКО СИГРЕ и 9 стипендии од ФЕИТ за студентите кои освоиле прво место на државни или меѓународни натпревари.

Прочитај повеќе

По шести пат Code@FEIT на ФЕИТ

По шести пат Code@FEIT на ФЕИТ

Курсот ќе го посетуваат идните, новозапишани студенти на ФЕИТ (без претходно програмерско искуство), постојните студенти на Факултетот и лица кои имаат желба да се запознаат со основите на програмирањето.

Прочитај повеќе

ОКТА и Хеленик Петролеум доделија две стипендии за постдипломски студии во Грција

ОКТА и Хеленик Петролеум доделија две стипендии за постдипломски студии во Грција

На конкурсот, кој беше објавен во јуни, се пријавија девет кандидати.

Прочитај повеќе

Конкурс за учениците од основите и средните училишта по повод Светските денови на штедењето и осигурувањето

Конкурс за учениците од основите и средните училишта по повод Светските денови на штедењето и осигурувањето

Списокот на наградените ученици, датумот и локацијата на доделувањето на наградите ќе бидат објавени најдоцна до 31 октомври 2018 година, на интернет-страниците на трите институции.

Прочитај повеќе

Средношколците ќе учат за пазарот на хартии од вредност

Средношколците ќе учат за пазарот на хартии од вредност

Образовната институција и Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија денес потпишаа меморандум за соработка кој ќе резултира со дополнителна едукација на средношколците која ќе ја водат стручни лица од комисијата.

Прочитај повеќе

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и ФИНКИ потпишаа меморандум за соработка

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и ФИНКИ потпишаа меморандум за соработка

Меморандумот за соработка, што воедно претставува и пристапување на Факултетот за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство во почесно членство во Асоцијацијата за е-трговија на Македонија, го потпишаа претседателот на АЕТМ, Д-р Нина Ангеловска и деканот на ФИНКИ, проф. Д-р Иван Чорбев.

Прочитај повеќе

Повик за нови уписи во програмата на CEED YEL EDU

Повик за нови уписи во програмата на CEED YEL EDU

Програмата има за цел да пренесе искуствата на најмладите од областа на претприемништвото и лидерството преку членовите, соработниците и  партнерите на бизнис заедницата во CEED MK.

Прочитај повеќе

Десет студенти на УКИМ ќе добијат стипендии од ОКТА

Десет студенти на УКИМ ќе добијат стипендии од ОКТА

По една стипендија ќе им биде доделена на кандидатите од Економскиот факултет и Факултетот за земјоделски науки и храна, додека по две стипендии ќе добијат студентите од ПМФ – Институт за хемија, од Машинскиот факултет, од ФЕИТ и од Технолошко-металуршкиот факултет.

Прочитај повеќе

РОЦ САСА ќе стипендира студенти на УГД Штип

РОЦ САСА ќе стипендира студенти на УГД Штип

Десет студенти од студиската група Рударство и по петмина од студиските групи Геологија и Инженерство на животна средина ќе добиваат годишни стипендии во вредност од по 200 евра.

Прочитај повеќе

АД ЕЛЕМ додели стипендии на тројца нови студенти од Техничкиот факултет во Битола

АД ЕЛЕМ додели стипендии на тројца нови студенти од Техничкиот факултет во Битола

За секого од нив, компанијата издвојува по 6.000 денари месечно, десет месеци во годината.

Прочитај повеќе

Стартуваше летната школа на Охридска банка – Биди банкар

Стартуваше летната школа на Охридска банка – Биди банкар

Дел од учесниците на првата летна школа Биди Банкар која се оддржа минатото лето, веќе се вработени во Охридска банка Сосиете Женерал

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ ги продолжи договорите за стипендирање на 12 студенти на Техничкиот факултет во Битола

ЕЛЕМ ги продолжи договорите за стипендирање на 12 студенти на Техничкиот факултет во Битола

Станува збор за студенти од прва, втора и трета година кои веќе користат стипендии од АД ЕЛЕМ, а правото го стекнале со исполнувањето на критериумите предвидени во договорот, односно задржале просек не помал од 8 (осум).

Прочитај повеќе

Конкурс за стипендии Борис Трајковски за МБА студии на Универзитетот Шефилд

Конкурс за стипендии Борис Трајковски за МБА студии на Универзитетот Шефилд

Стипендиите, традиционално, се доделуваат на 20-те најдобри кандидати кои ќе се пријават на конкурсот и ги исполнуваат условите кои што се наведени во истиот, додека изборот на кандидатите ќе се изврши од страна на заедничка Комисија составена од потписниците на Протоколот.

Прочитај повеќе

Microsoft CEE и ФИНКИ Tech клубот организираат бесплатна Microsoft Azure работилница

Microsoft CEE и ФИНКИ Tech клубот организираат бесплатна Microsoft Azure работилница

Дводневната работилница претставуваше нешто повеќе од обични предавања каде се студираат одредени начини на функционирање, туку сите учесници се инволвираат во практични делови со кои дополнително ќе ги развијат нивните вештини.

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ распишува конкурс за стипендирање студенти од Техничкиот факултет во Битола

ЕЛЕМ распишува конкурс за стипендирање студенти од Техничкиот факултет во Битола

Висината на стипендијата изнесува 6.000,00 денари месечно и ќе се доделува за времетраење од 10 (десет) месеци годишно, со можност за продолжување или за прекин, во зависност од исполнувањето на обврските од страна на студентите пропишани со Договорот за стипендирање

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ доделува пет стипендии за студенти на Државниот универзитет во Тетово

ЕЛЕМ доделува пет стипендии за студенти на Државниот универзитет во Тетово

АД ЕЛЕМ објави конкурс за доделување пет стипендии за студентите на Државниот универзитет во Тетово. Стипендирањето е наменето за студенти од Факултетот за применети науки, во програмските студии мекатроника и инженерска економија, како и за оние на Факултетот за природно- математички науки, отсек информатика. Право на учество имаат сите редовно запишани студенти на прв циклус судии, и со пресечна оценка не помала од 8,00, а доплнителен услов е студентот да не е корисник на стипендија или кредит …

Прочитај повеќе

Успешна реализација на првата Вип едукативна програма за деца

Успешна реализација на првата Вип едукативна програма за деца

Во рамките на 60-минутните предавања, повеќе од 15 волонтери од Вип, на интересен и забавен начин, преку практични примери и ситуации, на децата им ја доловија суштината на интернетот, со особен фокус на безбедноста при користењето на светската мрежа.

Прочитај повеќе

Прогласен македонскиот Microsoft Office Champion 2018

Прогласен македонскиот Microsoft Office Champion 2018

На натпреварот кој започна кон крајот на декември 2017, се пријавија повеќе од 1000 млади, од кои 40 со најдобар резултат влегоа во денешното финале.

Прочитај повеќе

ФЕИТ со прво место за прототип на паметна табла

ФЕИТ со прво место за прототип на паметна табла

Во конкуренција од осум тимови од Србија, Црна Гора, Словенија, Босна и Херцеговина и Хрватска, тимот на ФЕИТ изработи прототип на смарт табла (паметна табла) којашто го олеснува читањето на техничките цртежи, како решение за проблемот со којшто се соочува еден од спонзорите на настанот.

Прочитај повеќе

АД ЕЛЕМ доделува две стипендии на студенти на ФПТН

АД ЕЛЕМ доделува две стипендии на студенти на ФПТН

Документите се поднесуваат во архивата на Факултетот за природни и технички науки – Штип (во Деканатот) или по пошта на адреса: Факултет за природни и технички науки – Штип, ул. Гоце Делчев бр. 89, пош. фах 201, Штип – 2000, Р.Македонија, во периодот од 30.5.2018 до 22.6.2018 година.

Прочитај повеќе

Горе