Паметна амбалажа што менува боја ако производот е расипан

Паметна амбалажа што менува боја ако производот е расипан

Иновацијата, покрај тоа што ќе им помогне на потрошувачите да не купуваат храна на која и поминал рокот, ќе овозможи и намалување на количината на фрлена храна.

Прочитај повеќе

Макпрогрес Виница со раст на извозот во првите пет месеци од годината

Макпрогрес Виница со раст на извозот во првите пет месеци од годината

Домашната прехранбена индустрија Макпрогрес Виница во првите пет месеци од годината оствари раст на извозот од 5% во споредба со истиот период лани.

Прочитај повеќе

Летна иновација – сладолед од зеленчук

Летна иновација – сладолед од зеленчук

Слаткарницата Oak & Ice во Берлин на своите гости им нуди различни вкусови на сладолед, а најнеобичниот е од цвекло. Kontor Eismanufaktur е слаткарница препознатлива по сладоледот од краставица и нане.

Прочитај повеќе

Ланската добивка на Витаминка за инвестиции

Ланската добивка на Витаминка за инвестиции

Добивката од 18.084.175 денари се распределува во резерви за инвестициски вложувања.

Прочитај повеќе

Barilla инвестира 50 милиони евра во модернизација на својата најголема фабрика

Barilla инвестира 50 милиони евра во модернизација на својата најголема фабрика

Италијанската прехранбена компанија Barilla планира да инвестира 50 милиони евра во модернизација на најголемата фабрика за тестенини во светот, којашто се наоѓа во близина на градот Парма.

Прочитај повеќе

Новитет на пазарот: Ѓевреци со уникатни вкусови од Жито Лукс

Новитет на пазарот: Ѓевреци со уникатни вкусови од Жито Лукс

Жито Лукс започна со производство и продажба на ѓевреци, збогатувајќи ја понудата на пазарот со четири нови вкусови: класичен, ‘ржан, ѓеврек со маслинки и ѓеврек со суво грозје.

Прочитај повеќе

Ланската добивка на Фруктал Мак ќе ги покрива загубите од претходните години

Ланската добивка на Фруктал Мак ќе ги покрива загубите од претходните години

Нето добивката во деловната 2016 година од 529.820 денари се распоредува за покривање на загубите од претходните години.

Прочитај повеќе

Макпрогрес Виница стана партнер на Црвениот крст на РМ

Макпрогрес Виница стана партнер на Црвениот крст на РМ

Започнувајќи од месец јуни до декември 2017 година, компанијата Макпрогрес од Виница ќе биде партнер на Црвениот крст на РМ, поддржувајќи ја имплементацијата на различни проекти наменети за поддршка на децата и младите со посебни потреби.

Прочитај повеќе

Романскиот произведувач на сладолед Betty Ice на продажба

Романскиот произведувач на сладолед Betty Ice на продажба

Betty Ice е основана 1994 година и е моментално најголемиот независен произведувач на сладолед во Романија.

Прочитај повеќе

Nestle ја намалува солта во производите на Maggi

Nestle ја намалува солта во производите на Maggi

Овој потег е дел од новата иницијатива на Maggi – Simpy Good, којашто треба да ги инспирира корисниците на повкусен и поздрав избор на храна.

Прочитај повеќе

Добивката на Жито Полог од Тетово ќе се реинвестира

Добивката на Жито Полог од Тетово ќе се реинвестира

Утврдената добивка во износ од 8.400.233 денари, да се распредели како резерви за инвестициски вложувања (реинвестирана добивка).

Прочитај повеќе

Минатогодишната добивка на Пекабеско за инвестиции

Минатогодишната добивка на Пекабеско за инвестиции

Нето добивката во износ од 110.391.986 денари, како што се наведува, се распоредување во резерви за инвестиции.

Прочитај повеќе

Ланската добивка на Грозд за нова линија за безалкохолни пијалаци и флаширана вода

Ланската добивка на Грозд за нова линија за безалкохолни пијалаци и флаширана вода

Дел од нето добивката од 40.048.563 денари, како што се наведува, се распоредува за инвестиции во основни средства, нова линија за безалкохолни пијалаци и флаширана вода.

Прочитај повеќе

Акционерите на Прилепска пиварница ќе добијат дивиденда од ланската добивка

Акционерите на Прилепска пиварница ќе добијат дивиденда од ланската добивка

Датум на стекнување на право на дивиденда за 2016 година (датумот на евиденција според кој се определува листата на акционери кои имаат право на дивиденда) е 19-ти јуни 2017 година.

Прочитај повеќе

Ланската добивка на Благој Ѓорев оди за инвестирање во деловни проекти

Ланската добивка на Благој Ѓорев оди за инвестирање во деловни проекти

Остварената чиста добивка во износ од 541.014 денари, да се употреби и распредели за инвестирање во деловни проекти во интерес на осовременување на процесот на производството во друштвото.

Прочитај повеќе

Над 17.000 основци учествуваа во проектот на Пивара Скопје за безбедни и здрави школски денови

Над 17.000 основци учествуваа во проектот на Пивара Скопје за безбедни и здрави школски денови

Оваа година со едукацијата беа опфатени над 8.000 ученици во 114 основни училишта во 11 општини и градови ширум земјата.

Прочитај повеќе

Лецкер лансираше нови премиум производи

Лецкер лансираше нови премиум производи

Хаџи Баба (Haxhi Baba) говедски колбас и Семилер (Seemiller) пилешки колбас се првите два производи од новата премиум линија на производи од оваа компанија, коишто ја збогатуваат понудата на пазарот со домашни сувомеснати производи.

Прочитај повеќе

Реакција до КЗК: Прилепска Пиварница ја почитува конкуренција и ги следи законските одредби

Реакција до КЗК: Прилепска Пиварница ја почитува конкуренција и ги следи законските одредби

Изразуваме незадоволство и несогласување со одлуката на Комисијата за заштита на конкуренција дека некои одредби од договорите со нашите дистрибутери ги нарушуваат начелата на коректен и рамноправен однос кон пазарот и конкуренцијата.

Прочитај повеќе

Реакција на Пивара Скопје АД за одлуката на Комисијата за заштита на конуренцијата

Реакција на Пивара Скопје АД за одлуката на Комисијата за заштита на конуренцијата

Пивара Скопје АД категорично се противи на оваа одлука и ја изразува својата разочараност од неа.

Прочитај повеќе

Романија: Задолжително донирање или продавање на хранa чиј рок е при крај

Романија: Задолжително донирање или продавање на хранa чиј рок е при крај

Трговците и производителите во Романија ќе имаат обврска храната чиј рок е при крај да ја донираат во непрофитни организации и центри за заштита на социјално загрозени семејства или да ја продадат на социјални претпријатија.

Прочитај повеќе

Жито Лукс првиот квартал го заокружи со добивка од три милиони денари

Жито Лукс првиот квартал го заокружи со добивка од три милиони денари

Жито Лукс во првиот квартал од оваа година евидентираше добивка од 3.038.000 денари. Истиот период минатата година, компанијата прикажа загуба во висина од 2.336.000 денари.

Прочитај повеќе

Благој Ѓорев првиот квартал го заврши со загуба од 12,3 милиони денари

Благој Ѓорев првиот квартал го заврши со загуба од 12,3 милиони денари

Производната индустрија Благој Ѓорев од Велес првото тримесечје од годинава го заврши со загуба од 12.374.000 денари.

Прочитај повеќе

Прилепска пиварница за три месеци прокнижи добивка од над 20 милиони денари

Прилепска пиварница за три месеци прокнижи добивка од над 20 милиони денари

Прилепска пиварница, во период од први јануари до 31-ви март оваа година, оствари вкупна сеопфатна добивка од 20.038.000 денари.

Прочитај повеќе

Витаминка за три месеци прокнижи 5,8 милиони денари добивка

Витаминка за три месеци прокнижи 5,8 милиони денари добивка

Една година претходно, добивката на компанијата достигна 14.512.000 денари.

Прочитај повеќе

Горе