Walmart воведува шопинг во виртуелна соба

Walmart воведува шопинг во виртуелна соба

Различните производи од национални брендови и производите на Walmart се означени со жолта точка. Кога корисникот ќе помине со маусот над неа може да види за што станува збор, а линкот носи директно до страницата на производот.

Прочитај повеќе

Индекси на прометот во секторот Трговија за мај

Индекси на прометот во секторот Трговија за мај

Државниот завод за статистика ги соопшти податоците за индексите на прометот во секторот Трговија за мај 2018 година.

Прочитај повеќе

Amazon ја купува фармацевтската онлајн компанија PillPack

Amazon ја купува фармацевтската онлајн компанија PillPack

Целта на Amazon е да има удел во пазарот со лекови на рецепт којшто тежи повеќе од 450 милијарди долари.

Прочитај повеќе

Google ќе инвестира 550 милиони долари во кинескиот гигант за е-трговија

Google ќе инвестира 550  милиони долари во кинескиот гигант за е-трговија

  Google ќе инвестира повеќе од половина милијарда долари во кинеската компанија за е-трговија  JD.com, пишува New York Times. Овој потег е во склоп на настојувањето за ширење на малопродажните услуги во светот се наведува во соопштението од двете компании. Согласно договорот, производите на платформата JD.com ќе се појавуваат на пребарувачот на Google за купување. Преку ова партнерство Google ќе истражува нови решенија за унапредување на шопинг искуствата на потрошувачите ширум светот, велат од компанијата. JD.com е втора …

Прочитај повеќе

Стоковна размена според економските карактеристики на претпријатијата

Стоковна размена според економските карактеристики на претпријатијата

Повеќе од 88,9 % од вкупната стоковна размена на Република Македонија во 2016 година е реализирана од претпријатијата вклучени во двата протока на стоки, стои во извештајот на Државниот завод за статистика. Суфицитот во размената на стоки, главно, е генериран од претпријатијата што му припаѓаат на секторот Индустрија, а дефицитот од претпријатијата што му припаѓаат на секторот Трговија. Околу половина од вкупната вредност на извозот и на увозот е концентрирана во првите 100 претпријатија. Целосниот табеларен приказ …

Прочитај повеќе

Извозот на стоки од Македонија бележи раст во првиот квартал од годинава

Извозот на стоки од Македонија бележи раст во првиот квартал од годинава

Според податоците од ДЗС, во извозот најзастапени производи се катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта, како и облека

Прочитај повеќе

Потпишан протокол за побрз проток на стока на Табановце и Богородица

Потпишан протокол за побрз проток на стока на Табановце и Богородица

Протоколот за уредување на постапките за побрз проток на жива стока, стока во жива состојба, опасни материи, стока во новиот компјутерски транзитен систем и на празни камиони на граничните премини Табановце и Богородица стапува на сила веднаш.

Прочитај повеќе

Над 200 милијарди евра изнесувал увозот-извозот на земјоделските производи на земјите од ЕУ

Над 200 милијарди евра изнесувал увозот-извозот на земјоделските производи на земјите од ЕУ

Зеленчук изнесувал 48% од увозот на ЕУ во земјоделски производи, прехранбени производи 32% и производи од животинско потекло 20%.

Прочитај повеќе

Шест домашни компании на саемот ПолАгра во Полска

Шест домашни компании на саемот ПолАгра во Полска

Овој саем има повеќе од 900 изложувачи од 36 земји и е одлична можност на странски купувачи да се запознаат со домашните компании со цел склучување на бизнис зделки и натамошна соработка.

Прочитај повеќе

Индекси на прометот во секторот Трговија за март

Индекси на прометот во секторот Трговија за март

Намалување на прометот е забележано во групата Трговија на мало, со автомобилски горива (номинално за 5,0%, а реално за 5,1%)

Прочитај повеќе

Банките во Иран добија забрана за тргување со криптовалути

Банките во Иран добија забрана за тргување со криптовалути

Банките, кредитните институции и менувачниците отсега ќе мораат да одбегнуваат било каква продажба или купување на дигитални валути.

Прочитај повеќе

АETМ започна со градење на капацитети за раст на е-трговијата

АETМ започна со градење на капацитети за раст на е-трговијата

Учесничките имаа прилика да соберат нови знаења за голем број на аспекти во е-трговијата распределени во 13 предавања и 2 работилници коишто ги покрија 16 говорници, сите искусни во своите области.

Прочитај повеќе

ДЗС: Расте довербата во трговијата на мало

ДЗС: Расте довербата во трговијата на мало

Најголемо влијание врз ограничувањето на економската состојба на деловните субјекти во текот на првото тримесечје од 2018 година имале: слабата побарувачка од купувачите со 24,9 %, зголемената конкуренција на пазарот со 19,8 %, зголемената понуда на пазарот со 12,9 % и недостиг на обучен кадар со 10,0 %.

Прочитај повеќе

Романската онлајн продавница Elefant отвори продажен центар во Букурешт

Романската онлајн продавница Elefant отвори продажен центар во Букурешт

Elefant е втора по големина онлајн продавница во Романија по број на нарачки, веднаш зад Mag.

Прочитај повеќе

ДЗС: Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија и соседните земји

ДЗС: Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија и соседните земји

Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), плоснато-валаните производи од железо или нелегиран челик, неплатинирани или необложени и другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав.

Прочитај повеќе

Турција заработила 1,2 милијарда долари од извоз на лешници

Турција заработила 1,2 милијарда долари од извоз на лешници

Главен пазар за турските лешници со учество од 75,13% од вкупниот извоз на лешник од земјата се земјите од ЕУ.

Прочитај повеќе

Индекси на промeт во секторот трговија за февруари

Индекси на промeт во секторот трговија за февруари

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во февруари 2018 година, во споредба со февруари 2017 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групите:

Прочитај повеќе

Одржана првата прес-конференција на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија

Одржана првата прес-конференција на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија

Беше претставен дел од сеопфатната анализа за состојбата со е-трговијата во земјава која ја изработува асоцијацијата за е-трговија на Македонија, а која е поддржана од Mastercard и тоа: состојбата 2017 година и растот во однос на 2010 година, но и каде се наоѓа Република Македонија во однос на Европските земји.

Прочитај повеќе

Австриската Supernova купи четири трговски центри во Хрватска

Австриската Supernova купи четири трговски центри во Хрватска

Досега групацијата има инвестирано во Хрватска околу 400 милиони евра.

Прочитај повеќе

Westfield London – најголем трговски центар во Европа

Westfield London – најголем трговски центар во Европа

Проширувањето на шопинг центарот ќе отвори 8.000 нови работни места, со што вкупниот број во ќе изнесува 20.000.

Прочитај повеќе

ДЗС: Стоковна размена со странство, јануари – декември 2016

ДЗС: Стоковна размена со странство, јануари – декември 2016

Вредноста на увезената стока, во периодот јануари- декември 2016 година, изнесува 380.426.363 илјади денари што е за 6,4% повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Прочитај повеќе

Одржано првото собрание на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ

Одржано првото собрание на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ

На првото собрание членките имаа прилика да се запознаат меѓусебно и да разменат искуства, мислења и ставови.

Прочитај повеќе

Алибаба инвестираше четири милијарди долари во Lazada

Алибаба инвестираше четири милијарди долари во Lazada

Југоисточна Азија е одличен пазар за оние кои се вклучени во е-трговијата, од причина што побарувачката за онлајн купување е огромна благодарение на големиот број на млади корисници на вакви услуги.

Прочитај повеќе

ДЗС: Индекси на прометот во секторот Трговија за 2017 година

ДЗС: Индекси на прометот во секторот Трговија за 2017 година

Прометот во трговијата на мало за 2017 година номинално бележи пораст, особено во групите/класите: Трговија на мало со непрехранбени производи, освен горива, Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун и Трговија на мало, освен горива , додека реално прометот во трговијата на мало бележи опаѓање во групата/класа Трговија на мало со моторни горива

Прочитај повеќе

Горе