Грција: Виртуелни прошетки низ археолошки локалитети

Грција: Виртуелни прошетки низ археолошки локалитети

Претприемач од Грција создаде апликација што на посетителите им дава можност да прават 3D виртуелни прошетки на археолошки локалитети и да го доживеат античкото време.

Прочитај повеќе

Корисниците на Airbnb ќе плаќаат помала сума за резервации

Корисниците на Airbnb ќе плаќаат помала сума за резервации

Со новата услуга сумата што треба да се даде однапред значително е намалена, додека остатокот од неа, корисниците го плаќаат непосредно пред чекирањето.

Прочитај повеќе

Зголемен бројот на туристи во ноември

Зголемен бројот на туристи во ноември

Бројот на туристи во ноември 2017 година, во споредба со истиот период претходната година, е зголемен за 15,2%, а бројот на ноќевања е поголем за 18,1%.

Прочитај повеќе

Грција: Над 40 хотели ќе се најдат на продажба оваа година поради финансиски проблеми

Грција: Над 40 хотели ќе се најдат на продажба оваа година поради финансиски проблеми

Првиот бран на продажба на хотели започна во декември, во најголем дел од грчките банки и приватни инвеститори кои им одобриле кредити на хотелиерите, кои не се во можност навремено да ги сервисираат своите обврски.

Прочитај повеќе

CNN: Србија меѓу 18 топ дестинации што треба да се посетат во 2018 година

CNN: Србија меѓу 18 топ дестинации што треба да се посетат во 2018 година

Копаоник и Златибор нудат можности за зимски спортови и засолниште во текот на летото во епска планинска средина.

Прочитај повеќе

Русија планира да изгради луксузен хотел во вселената

Русија планира да изгради луксузен хотел во вселената

Доколку барем шест патници платат за еднонеделен престој во вселената, инвестицијата може да се врати за седум години.

Прочитај повеќе

Втора туристичка берза: Дојдовниот туризам креира нови работни места во Македонија

Втора туристичка берза: Дојдовниот туризам креира нови работни места во Македонија

Дојдовниот туризам влијае на повеќе сектори во економијата и директно и индиректно генерира работни места.

Прочитај повеќе

Македонската апликација When in X меѓу најдобрите стартапи во Европа

Македонската апликација When in X меѓу најдобрите стартапи во Европа

When in X е избран меѓу победниците на Madeira Startup Retreat, каде во период од осум недели ќе учествува на настанот посветен на компании што се занимаваат со иновации во делот на туризмот и патувањата.

Прочитај повеќе

Конференцијата за развој на туризмот во Република Македонија

Конференцијата за развој на туризмот во Република Македонија

Предлозите од бизнис заедницата по Законот за туристичка дејност вклучуваат ограничување на важноста на лиценците за туристичка дејност на три години, можност за воведување на нова лиценца за тур оператори, осигурување на аранжмани, лиценци за туристички водичи со рок на важност…

Прочитај повеќе

Booking.com го проширува пристапот до Booking Assistant на глобално ниво

Booking.com го проширува пристапот до Booking Assistant на глобално ниво

Сервисот за разговори, популарно наречен chatbot е дизајниран да одговори на најчестите прашања на клиентите.

Прочитај повеќе

Ecoship – брод што ќе се движи од силата на ветрот и сонцето

Ecoship – брод што ќе се движи од силата на ветрот и сонцето

Иако ќе биде помал од повеќето вакви бродови, ќе може да смести 2.000 патници, а ќе биде и одлично место за одржување на конференции и слични настани кога нема да плови.

Прочитај повеќе

Зголемен бројот на туристи во октомври

Зголемен бројот на туристи во октомври

Бројот на туристи во октомври 2017 година, во однос на октомври 2016 година, е зголемен за 12,1%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 6,4%.

Прочитај повеќе

Романија: Хотел од мраз 60% резервиран уште пред да почне да се гради

Романија: Хотел од мраз 60% резервиран уште пред да почне да се гради

Изградбата на хотелот треба да започне на крајот од месецов, а отворањето на хотелот е најавено за 23 декември.

Прочитај повеќе

Просечен турист во Грција троши 67 евра дневно

Просечен турист во Грција троши 67 евра дневно

Просечните приходи по посета изнесуваат 435 евра и се за 1% поголеми во споредба со истиот период лани.

Прочитај повеќе

Зголемен бројот на туристи во септември

Зголемен бројот на туристи во септември

Бројот на туристите во септември 2017 година, во однос на истиот период лани, е зголемен за 23,9%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 23,1%.

Прочитај повеќе

Etihad и Louvre Abu Dhabi потпишаа договор за промовирање на музејот

Etihad и Louvre Abu Dhabi потпишаа договор за промовирање на музејот

Etihad, меѓу другото, ќе понуди туристички пакети за посета на музејот, организирање на багажот и рекламирање на брендот.

Прочитај повеќе

Зголемен бројот на туристи во август

Зголемен бројот на туристи во август

Бројот на туристите во август 2017 година, во однос на август 2016 година, е зголемен за 20,4%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 10,4%.

Прочитај повеќе

Македонија оценета со четворка од странските туристи

Македонија оценета со четворка од странските туристи

Вкупната просечна оценка на услугите што странските туристи ги добиле во Македонија во 2016 година е 4,05.

Прочитај повеќе

Реставрација на куќа во Куратица – кампања на Indiegogo

Реставрација на куќа во Куратица – кампања на Indiegogo

Планот на Јосифовски е со помош на локалните жители на селото, целосно да ја обнови куќата и да ја претвори во атракција што ќе привлекува туристи кои уживаат во природните убавини на ова село.

Прочитај повеќе

Зголемен бројот на туристи во јули

Зголемен бројот на туристи во јули

Бројот на туристите во јули 2017 година, во однос на јули 2016 година, е зголемен за 18,3%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 10,9%.

Прочитај повеќе

When in X, македонски старт – ап којшто ќе ја промени туристичката индустрија

When in X, македонски старт – ап којшто ќе ја промени туристичката индустрија

Идејата е на туристите кои ја посетуваат Македонија и регионот, да им пружат незаборавно искуство и пристап до места и авантури за кои знаат само локалните жители.

Прочитај повеќе

Зголемен бројот на туристи во јуни

Зголемен бројот на туристи во јуни

Бројот на туристите во јуни 2017 година, во однос на јуни 2016 година, е зголемен за 18,1%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 14,6%.

Прочитај повеќе

Хотели Метропол прокнижи загуба од 2,1 милиони денари во првите шест месеци

Хотели Метропол прокнижи загуба од 2,1 милиони денари во првите шест месеци

Хотели Метропол првото полугодие од оваа година го заврши со загуба од 2.139.000 денари.

Прочитај повеќе

Французи продаваат свежи школки во вендинг машина

Французи продаваат свежи школки во вендинг машина

Школките се продаваат спакувани со цел да се избегне здравствен ризик, а цените се исти како во продавница.

Прочитај повеќе

Горе