McDonald’s продава 80% од бизнисот во Кина

McDonald’s продава 80% од бизнисот во Кина

Конзорциумот ќе купи 80% од уделот во бизнисот, додека McDonald’s ќе задржи една петтина од сопственоста, со план со новите партнери во следните пет години да отвори над 1.500 ресторани во помалите кинески градови.

Прочитај повеќе

Џејми Оливер ќе затвори шест ресторани низ Велика Британија

Џејми Оливер ќе затвори шест ресторани низ Велика Британија

Како главна причина се наведува одлуката на Велика Британија да излезе од Европската унија, што довело до поскапување на состојките за италијански јадења што се подготвуваат во неговите ресторани, но и намалена посетеност на рестораните.

Прочитај повеќе

Најскапата пица во светот чини 2.000 долари

Најскапата пица во светот чини 2.000 долари

Пицата наречена 24К се состои од златни листови што се јадат, сирење Стилтон, тартуфи и кавијар од Каспиското море. Пицата се нарачува два дена однапред, а едно парче чини 250 долари.

Прочитај повеќе

Непроменети цените на угостителските услуги во декември

Непроменети цените на угостителските услуги во декември

Цените на угостителските услуги во декември 2016-та година, во однос претходниот месец, останаа на исто ниво, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Прочитај повеќе

McDonald’s во Словенија ќе вработува пензионери

McDonald’s во Словенија ќе вработува пензионери

Пензионерите ќе извршуваат лесни работи како бришење на маси, носење прибор, но и разговор со гостите за да создадат семејна атмосфера.

Прочитај повеќе

Непроменети цените на угостителските услуги во ноември

Непроменети цените на угостителските услуги во ноември

Цените на угостителските услуги во ноември оваа година, во однос на претходниот месец, останаа непроменети, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Прочитај повеќе

Во Загреб отворен првиот хостел во кој се спие во капсули

Во Загреб отворен првиот хостел во кој се спие во капсули

Во капсулата има душек долг два метра и широк еден метар, андроид монитор за сурфање по интернет, вентилација, сопствено осветлување, сеф за документи, огледало за шминка, слушалки…

Прочитај повеќе

Четири медали за Гастро Мак на гастрономскиот натпревар Босански дукат 2016

Четири медали за Гастро Мак на гастрономскиот натпревар Босански дукат 2016

Готвачите на Гастро Мак учествуваа во две категории на напреварот – подготовка на национално јадење на модерен начин и во категоријата подготовка на риба и десерт.

Прочитај повеќе

Прогласени најдобрите угостителски објекти и кафе барови во Скопје

Прогласени најдобрите угостителски објекти и кафе барови во Скопје

Годинава за најдобри три ресторани се избрани: Фиш, Lyra (Лајра) и Рагуза. Најдобри три гостилници се: Дукат, Срна и на третото место се пласираше Калцона, а најдобри во категоријата кафе барови се: Скај бар Русија, АБЦ кафе бар и Баду бар.

Прочитај повеќе

Ангропромет Тиквешанка со добивка од 4,2 милиони денари ги заврши деветте месеци од 2016-та

Ангропромет Тиквешанка со добивка од 4,2 милиони денари ги заврши деветте месеци од 2016-та

Ангропромет Тиквешанка, од први јануари до 30-ти септември 2016-та година, оствари вкупна сеопфатна добивка во висина од 4.246.000 денари, покажува билансот на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Хотели Метропол за девет месеци прокнижи 24,8 милиони денари добивка

Хотели Метропол за девет месеци прокнижи 24,8 милиони денари добивка

Хотели Метропол од Охрид во период од први јануари до 30-ти септември оваа година оствари вкупна сеопфатна добивка од 24.875.000 денари, стои во билансот на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Агроплод од Ресен за девет месеци прокнижи загуба од 3,7 милиони денари

Агроплод од Ресен за девет месеци прокнижи загуба од 3,7 милиони денари

Агроплод од Ресен во текот на деветте месеци од оваа година работеше со загуба од 3.775.000 денари, покажува билансот на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Добивка од 1,2 милиони денари за Тајмиште од Кичево

Добивка од 1,2 милиони денари за Тајмиште од Кичево

Тајмиште од Кичево, од први јануари до 30-ти септември 2016-та година, оствари вкупна сеопфатна добивка 1.285.000 денари, покажува билансот на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Македонијатурист во текот на девет месеци оствари добивка од 90,5 милиони денари

Македонијатурист во текот на девет месеци оствари добивка од 90,5 милиони денари

Македонијатурист во текот на деветте месеци од оваа година прикажа вкупна сеопфатна добивка во висина од 90.586.000 денари, покажува билансот на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Фершпед за девет месеци прокнижи 52,3 милиони денари добивка

Фершпед за девет месеци прокнижи 52,3 милиони денари добивка

Фершпед оствари вкупна сеопфатна добивка од 52.338.000 денари, покажува деветмесечниот биланс на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Реплек за девет месеци прикажа добивка од 62,2 милиони денари

Реплек за девет месеци прикажа добивка од 62,2 милиони денари

Компанијата Реплек оствари вкупна сеопфатна добивка од 62.296.000 денари за период од девет месеци, покажува консолидираниот биланс на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Уготур од јануари до септември работеше со загуба од 269.000 денари

Уготур од јануари до септември работеше со загуба од 269.000 денари

Компанијата Уготур за период од први јануари до 30-ти септември оваа година прикажа загуба од 269.000 денари, покажува билансот на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Интернешнел хотел за девет месеци прикажа 9,4 милиони денари добивка

Интернешнел хотел за девет месеци прикажа 9,4 милиони денари добивка

Интернешнел хотелс во период од први јануари до 30-ти септември оваа година работеше со вкупна сеопфатна добивка во висина од 9.426.000 денари, покажува консолидираниот биланс на успех.

Прочитај повеќе

Непроменети цените на угостителските услуги во октомври

Непроменети цените на угостителските услуги во октомври

Цените на угостителските услуги во октомври оваа година, во споредба со претходниот месец, останаа на исто ниво, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Прочитај повеќе

Фински ланец за брза храна влегува во Бугарија

Фински ланец за брза храна влегува во Бугарија

Hesburger за своите производи ќе користи суровини од бугарски доставувачи, само сосовите ќе бидат увезувани од Финска.

Прочитај повеќе

Резервирајте десет, а платете девет од услугите на Мериот низ цела Европа

Резервирајте десет, а платете девет од услугите на Мериот низ цела Европа

Промотивниот период и достапност на оваа ексклузивна понуда започнува на 1 ноември 2016 година и ќе трае до 31 март 2017 година. Овој период се однесува и на закажување на терминот, но и на користење на услугите, изнајмување на собите, организирање настан или коктел.

Прочитај повеќе

Непроменети цените на угостителските услуги во септември

Непроменети цените на угостителските услуги во септември

Цените на угостителските услуги во септември, во споредба со претходниот месец, останаа непроменети, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Прочитај повеќе

Од први ноември почнува зимската сезона за терасите на угостителските објекти

Од први ноември почнува зимската сезона за терасите на угостителските објекти

Барањата за добивање одобрение за вршење на дејност надвор од деловниот простор треба да се достават до архивата на Град Скопје најдоцна до 31-ви октомври.

Прочитај повеќе

Еден од пет луѓе во светот не знаат да читаат и пишуваат

Еден од пет луѓе во светот не знаат да читаат и пишуваат

Еден од пет луѓе во светот не знаат да читаат и пишуваат, а тоа претставува 20% од вкупната светска популација, покажуваат податоците на Светската фондација за писменост.

Прочитај повеќе

Горе