За Славеј првото полугодие заврши со загуба од 12,1 милиони денари

За Славеј првото полугодие заврши со загуба од 12,1 милиони денари

Центарот за ортотика и протетика Славеј од Скопје првото полугодие од 2017 година го заврши со загуба од 12.111.000 денари.

Прочитај повеќе

Oтворена новата Неуромедика Болница, инвестиција од 8 милиони евра

Oтворена новата Неуромедика Болница, инвестиција од 8 милиони евра

25 годишното работење на Неуромедика, вчера вечер свечено и јубилејно се одбележа и прослави со отворањето на новата Неуромедика Болница, во центарот на Скопје. Директорот д-р Емил Угриновски лично на присутните им се заблагодари за присуството на овој голем и значаен ден.

Прочитај повеќе

Дел од добивката на Славеј наменета за исплата на дивиденда

Дел од добивката на Славеј наменета за исплата на дивиденда

Компанијата лани оствари нето добивка по оданочување во износ од 7.810.605 денари, од кои 2.000.000 денари се за исплата на бруто дивиденда на акционерите. Нето дивидендата по акција изнесува 87,87 денари.

Прочитај повеќе

Славеј во првото тримесечје од годинава прикажа загуба од 8,3 милиони денари

Славеј во првото тримесечје од годинава прикажа загуба од 8,3 милиони денари

Центарот за ортотика и протетика, Славеј од Скопје во периодот јануари – март 2017 година прикажа загуба од 8.327.000 денари.

Прочитај повеќе

Со технологија за препознавање на лице ќе се открива ретка генетска болест

Со технологија за препознавање на лице ќе се открива ретка генетска болест

Научниците сметаат дека еден ден доволно ќе биде само да се испрати фотографија на докторот, а системот да направи дијагноза.

Прочитај повеќе

Дебарски бањи Цапа од јануари до декември лани оствари 26,4 милиони денари добивка

Дебарски бањи Цапа од јануари до декември лани оствари 26,4 милиони денари добивка

Добивка од 26.487.000 денари прикажа Дебарски бањи Цапа, во период од први јануари до 31-ви декември 2016 година. На крајот на претходната 2015 година, компанијата евидентираше добивка од 10.133.000 денари.

Прочитај повеќе

Славеј заклучно со 31.12.2016 година прикажа 7,8 милиони денари добивка

Славеј заклучно со 31.12.2016 година прикажа 7,8 милиони денари добивка

Центарот за ортотика и протетика, Славеј од Скопје, во билансот на успех прикажа 7.811.000 денари добивка за периодот јануари – декември 2016 година.

Прочитај повеќе

Vret – софтверски решенија во виртуелна реалност за справување со страв, стрес…

Vret – софтверски решенија во виртуелна реалност за справување со страв, стрес…

Софтверот е направен од тродимензионален пејзаж што се прикажува на VR заедно со звучни компоненти. При користењето на уредот, пациентот нема контакт со надворешниот свет што би му го одвлекло вниманието.

Прочитај повеќе

Метро во Шангај воведува технологија за спасување човечки животи

Метро во Шангај воведува технологија за спасување човечки животи

Станува збор за преносни електрични уреди што овозможуваат пружање прва помош при срцев напад. Доколку се искористи веднаш по застој на срцето, стапката на преживување на пациентот е значајно повисока.

Прочитај повеќе

Развиен прототип на 3D принтер што може да печати човечка кожа

Развиен прототип на 3D принтер што може да печати човечка кожа

Испечатената кожа може да се користи за трансплантација при изгореници или за тестирање на хемиски и козметички препарати.

Прочитај повеќе

PHI-Prostate Health Index – прв револуционерен тест за детекција на канцер на простата единствено во Биотек Лабораторија

PHI-Prostate Health Index – прв револуционерен тест за детекција на канцер на простата единствено во Биотек Лабораторија

Биотек Лабораторија во новата година воведе нови анализи кои не се работат во другите лаборатории, меѓу кои и револуционерната анализа: PHI-Prostate Health Index, односно нов тест со софтверски протокол за детекција на канцер на простатата кој овозможува избегнување на биопсија.

Прочитај повеќе

Над 35.000 осигуреници досега ги искористиле електронските услуги на ФЗОМ

Над 35.000 осигуреници досега ги искористиле електронските услуги на ФЗОМ

Од воведувањето на електронските услуги, осигуреници, овластени лица и здравствени работници ги искористиле електронските услуги и поднеле барање од своите домови или работни места по електронски пат за остварување на одредено право.

Прочитај повеќе

Билборд “кашла“ ако некој пуши во близина

Билборд “кашла“ ако некој пуши во близина

Доколку некој со цигара се доближи, ликот на билбордот ќе почне да кашла со што му го привлекува вниманието.

Прочитај повеќе

Лек за Алцхајмерова болест би можел да помогне забите сами да се “поправаат“

Лек за Алцхајмерова болест би можел да помогне забите сами да се “поправаат“

Тим од научници од Кралскиот колеџ во Велика Британија развија нов метод којшто со помош на лек за Алцхајмерова болест ќе се регенерираат ќелиите на забната пулпа.

Прочитај повеќе

Отворен оглас со 125 работни места во Неуромедика

Отворен оглас со 125 работни места во Неуромедика

Неуромедика има потреба од нов дополнителен кадар кој ќе работи во новиот објект и постоечките капацитети. Отворени се 125 работни места од повеќе области.

Прочитај повеќе

EyeQue – уред за преглед на видот со помош на апликација за мобилен телефон

EyeQue – уред за преглед на видот со помош на апликација за мобилен телефон

EyeQue е мини уред што со помош на мобилна апликација врши преглед на видот, исто како кај професионален офталмолог.

Прочитај повеќе

Плива донираше над 500.000 денари на Клиниката за хематологија во Скопје

Плива донираше над 500.000 денари на Клиниката за хематологија во Скопје

Фармацевтската компанија Плива на Универзитетската Клиника за хематологија во Скопје додели донација вредна над 500.000 денари, во рамките на процесот за модернизација, зголемување на функционалноста на Клиниката и подобрување на условите за третман на пациентите.

Прочитај повеќе

Meridda – уред што го мери стресот и дава препораки за справување со него

Meridda – уред што го мери стресот и дава препораки за справување со него

Meridda на корисникот му нуди персонализирани препораки во форма на техники за опуштање, нутриционизам, физички вежби и слично.

Прочитај повеќе

Култниот Моември повторно во Македонија: Брк по брк за подобро здравје

Култниот Моември повторно во Македонија: Брк по брк за подобро здравје

Моември Македонија ги повикува сите “мустактивисти“ да присуствуваат на забавата во Капитол Мол каде ќе ја имаат можноста да си ги “покажат” мустаќите, да донираат и да бидат информирани за предизвиците врз здравјето со кои се соочуваат мажите.

Прочитај повеќе

Играта Sea Hero Quest постави нови стандарди во истражување на деменцијата

Играта Sea Hero Quest постави нови стандарди во истражување на деменцијата

Воведена од Дојче Телеком во мај оваа година, играта за мобилни телефони Sea Hero Quest поставува нови стандарди во истражувањето на деменцијата.

Прочитај повеќе

Славеј за девет месеци оствари добивка од 10,5 милиони денари

Славеј за девет месеци оствари добивка од 10,5 милиони денари

Центарот за ортотика и протетика Славеј работеше со добивка од 10.555.000 денари, покажува деветмесечниот биланс на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Борка организира национална конференција за рак на дојка

Борка организира национална конференција за рак на дојка

Конференцијата, којашто ќе се одржи на 20-ти октомври од 18 часот во Музејот на македонската борба, се организира по повод месец октомври којшто е Светски месец против рак на дојка.

Прочитај повеќе

Американски старт – ап со дрон испорачува крв во медицинските центри во Руанда

Американски старт – ап со дрон испорачува крв во медицинските центри во Руанда

На почетокот, дроновите ќе испорачуваат само крв, но наскоро се планира испораката да се прошири и на снабдување со вакцини, медицински материјали, како и други лекови.

Прочитај повеќе

Бесплатни очни скрининзи на деца во организација на Лајонс дистрикт 132 Македонија

На 15-ти овој месец, од 11 до 15 часот, во Сити Мол во Скопје, проектен тим на офталмолози од Систина офталмологија ќе врши очни скрининзи со мобилни ауто – рефрактометри.

Прочитај повеќе

Горе